Από 8 Ιανουαρίου η χρέωση ενός ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία
Σε ισχύ τέθηκε από την 1η Ιανουαρίου το μέτρο για την καταβολή 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία. Από το μέτρο εξαιρούνται οι άποροι και οι χρονίως πάσχοντες.
Σε δηλώσεις του στο Mega o υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι τα 5 ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή και τα 20 ευρώ για τα νοσήλια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.
Για όσους δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Δεν θα τον πηγαίνουμε φυλακή, μην ανησυχείτε».
Πάντως, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό δήλωσε στο Mega ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό για την είσπραξη του ποσού.
Ποιοι εξαιρούνται
Της καταβολής του εισιτηρίου των 25 ευρώ εξαιρούνται:
- Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).
- Οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν.
- Τα ΑμεΑ που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%.
Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.
Από 8 Ιανουαρίου η χρέωση ενός ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία
Στις 8 Ιανουαρίου ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου της χρέωσης ενός ευρώ ανα συνταγή από τα φαρμακεία, όπως προβλέπει η διευκρινιστική εγκύκλιος που υπέγραψε τελικά την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης.
Η υλοποίηση του μέτρου ξεκινά στις 8 Ιανουαρίου καθώς προς το παρόν το σύστημα μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει, όπως δήλωσε το πρωί ο κ. Γεωργιάδης.
«Πρόκειται για χρέωση 1 ευρώ ανά συνταγή, και όχι ανά φάρμακο» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, προσπαθώντας να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την εφαρμογή από 1ης Ιαναουαρίου και του εισητηρίου νοσηλείας ύψους 25 ευρώ.
Δριμεία κριτικη δε στα μέτρα αυτα δεν ασκείται μόνο από την Αντιπολίτευση και τους γιατρούς αλλά και από το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε, επίσης, ότι για το ποσό αυτό οι φαρμακοποιοί δεν θα φορολογούνται.
Η εισφορά του ενός ευρώ ανά συνταγή που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ, ενώ με την εγκύκλιο που θα εκδοθεί θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.
ΣΥΡΙΖΑ: Κατάργηση της δωρεάν υγείας
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η πλήρης κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας επιβεβαιώνεται και με την εφαρμογή του «χαρατσιού» των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία και 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων.
«Αν συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική αυτό θα είναι το μέλλον για κάθε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του τμήματος υγείας του κόμματος.
Αντίθετο το ΠΑΣΟΚ στο μέτρο
Την αντίθεσή του σχετικά με το μέτρο της καταβολής 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία που τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας επανεξέταση και κατάργησή του.
«Από τις αρχές Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τον υπουργό Υγείας την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία. Κι αυτό έγινε και στη Βουλή, αλλά και κατά τη διάρκεια συνάντησής μας με τον κ. Α. Γεωργιάδη. Δυστυχώς, το υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου (χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε) προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία» τονίζει σε ανακοίνωσή του.
Και συνεχίζει: «Το επιχείρημα του υπουργού ότι “το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί” έρχεται – όπως είχαμε και πάλι τονίσει- σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η κυβέρνηση πρόσφατα έκανε (π.χ. αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή)».
»Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε μέτρα που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αναιρούν την καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας σε αυτούς».
Ανεξάρτητοι Ελληνες: Ο υπουργός Υγείας ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο
Την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένα μέτρο εκφράζουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Ο υπουργός Υγείας, αφού διέλυσε την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αφού προχωρά σε απολύσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο, επιβάλλοντας 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία και ένα ευρώ για κάθε συνταγή, δίνοντας έτσι ένα ακόμη πλήγμα στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και κυρίως στους ανέργους και τους οικονομικά αδυνάτους».
το βήμα