Του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 60.000 ευρώ για το αδίκημα της απιστίας
Διώξεις για το αδίκημα της απιστίας άσκησε ο εισαγγελέας Καρπενησίου στον πρώην νομάρχη και νυν βουλευτή της ΝΔ στην Ευρυτανία Κώστα Κοντογεώργο, καθώς και σχεδόν σε όλα τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου την περίοδο 2002-2010.
Οι κατηγορίες προέκυψαν από την έρευνα της δικαιοσύνης για τον τρόπο με τον οποίο η άλλοτε Νομαρχία παρείχε εγγύηση σε εταιρεία της για να πάρει δάνειο 4,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Μετά το τέλος των απολογιών, ανακριτής και εισαγγελέας στο Καρπενήσι αποφάσισαν να επιβάλουν σε 18 μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου -που υπηρέτησαν έως τις 31/12/2010- απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, σε ένα μέλος του να αντικαταστήσουν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα με εγγυοδοσία 3.000 ευρώ, ενώ στον Κώστα Κοντογεώργο επέβαλαν την καταβολή εγγύησης 60.000 ευρώ.
Από τη σύνθεση του νομαρχιακού συμβουλίου όλων των πλευρών μόνο δύο δεν πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή, καθώς δεν μετείχαν σ’ αυτή την απόφαση.
Κ.Κοντογεώργος: Αρνούμαστε τις κατηγορίες
Οι δικηγόροι του κ. Κοντογεώργου αναμένεται να προσφύγουν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ευρυτανίας για να ζητήσουν μείωση ή εξάλειψη της εγγυοδοσίας.
Ο ίδιος ο βουλευτής, του οποίου η ασυλία ήρθη με δική του προτροπή, δηλώνει αθώος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησής του.
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα ούτε από τη ΝΔ. Ο ίδιος ζήτησα την άρση της ασυλίας μου από τη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος. Να μην υπάρχει καμία σκιά σε κανένα επίπεδο. Αρνούμαστε τις κατηγορίες αυτές και στο επόμενο στάδιο θα διαφανεί πλήρως» δήλωσε στον Σκάι, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν είχε πληρωθεί καμία δόση από το δάνειο.
Ούτε μία δόση
Η δικαστική έρευνα σ’ αυτή τη φάση είναι προσανατολισμένη μόνο στο επίπεδο λήψης του δανείου και στην παροχή εγγύησης 100% από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας.
Η ανακριτική έρευνα επεκτείνεται όμως περαιτέρω ως προς τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ» που πήραν αποφάσεις διάθεσης των χρημάτων από το δάνειο μαμούθ 4,7 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και σε αυτούς που εισέπραξαν χρήματα, όπου ερευνάται αν νομίμως τα εισέπραξαν ή όχι.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες ακόμη και με το ελληνικό δημόσιο, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις δόσεις του δανείου και πλέον καλείται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευρυτανίας να καταβάλλει κάθε χρόνο τις δόσεις ως μοναδικός εγγυητής του.
Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα εταιριών στις οποίες συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Πρόκειται για «εταιρείες-φαντάσματα» που παράγουν συνεχώς μεγάλες ζημιές την τελευταία δεκαετία, με εργαζόμενους που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για αξιώσεις ετών, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν καταρρεύσει ουσιαστικά προ πολλού και παραμένουν ουσιαστικά κλειστές.
Με τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ασχοληθεί σε επίπεδο έρευνας τόσο ο Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης όπως επίσης και Οικονομικοί Επιθεωρητές του υπουργείο Οικονομικών και έχει συνταχθεί πόρισμα το οποίο πήγε στη δικαιοσύνη.
Πλέον η υπόθεση μεταβιβάζεται στον Εισαγγελέα Εφετών της Λαμίας, οποίος θα κρίνει αν το ζήτημα θα τεθεί στο ακροατήριο ή θα πρέπει να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Εφετών της Λαμίας την απαλλαγή όλων με βούλευμα.
το βήμα