Το 2014 έφτασε και, ελέω τρόικας, φέρνει μαζί του μια πρωτοτυπία.
Για πρώτη φορά μια εκλογική χρονιά θα περιλαμβάνει όχι προσλήψεις, όπως συνήθως στο κοντινό παρελθόν, αλλά διαθεσιμότητα και απολύσεις: Αυτά, άλλωστε, δύο βασικά χαρακτηριστικά που αναμένεται να έχει η χρονιά που ξεκίνησε, κουβαλώντας μαζί της τα «υπόλοιπα» του 2013 αναφορικά με το Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
Πρώτο πιάτο, λοιπόν, οι 4.000 απολύσεις αλλά και οι 12.500 διαθεσιμότητες που κανονικά θα έπρεπε να γίνουν μέχρι χθες, 31.12.2013 αλλά καθώς το αρμόδιο υπουργείο δεν προλάβαινε πήρε τουλάχιστον για το δεύτερο μία άτυπη παράταση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Για τις 4.000 απολύσεις ο αριθμός αναμένεται να συμπληρωθεί από τους υπαλλήλους μικρών 12 οργανισμών ανάμεσα του και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας με περίπου 130 εργαζόμενους.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο αριθμός αυτός θα καλυφθεί επίσης από τους 2.500 απολυμένους της πρώην ΕΡΤ και 1000 υπαλλήλους που εμπίπτουν σε πειθαρχικές και ιατρικές περιπτώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η aftodioikisi.gr είχε δημοσιοποιήσει πρόσφατα λίστα με 31 οργανισμούς του Δημοσίου με κάτω από 130 υπαλλήλους, ανάμεσα στους οποίους εκτιμάται ότι θα είναι οι 12 οργανισμοί που θα οδηγηθούν σε «λουκέτο».
Για τις 12.500 διαθεσιμότητες οι βασικές πηγές αναμένεται να είναι οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ (περί τους 8.500) και στους ΟΤΑ (περί τους 4 έως 5.000) με βάση την εθελοντική κινητικότητα.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος των 11.000 απολύσεων και οι εκλογές
Ωστόσο ο μεγάλος πονοκέφαλος για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014 είναι οι υπόλοιπες 11.000 απολύσεις από τις συνολικά 15.000 που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Οι συγκεκριμένες απολύσεις αναμένεται να καλυφθούν από όσους «διαθέσιμους» δεν βρουν θέση μέσω της κινητικότητας (μεγάλο τμήμα των σχολικών φυλάκων αναμένεται να είναι σε αυτή την κατηγορία) και, κυρίως, από τους οργανισμούς που βρίσκονται στην περιφέρεια του Δημοσίου (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, ΑΕ κλπ) για τους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρξει μόνο «κούρεμα» προσωπικού και όχι «ξαφνικός θάνατος» αλά ΕΡΤ, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
Στα παρασκήνια, πάντως, ψιθυρίζεται ότι εφόσον οδηγηθούμε τελικώς και σε εθνικές εκλογές το 2014 (με πιθανότερη ημερομηνία την 18η Μαΐου, πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών) τότε η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καθυστερήσει όσον είναι δυνατόν το θέμα των απολύσεων, ώστε να πετάξει και αυτή την «καυτή πατάτα» στην επόμενη.
Όμως το 2014 δεν θα έχει μόνο απολύσεις αλλά, με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, και προσλήψεις οι οποίες , μάλιστα, αναμένεται να αγγίξουν τις 10.000.
Αναλυτικά οι προς κάλυψη θέσεις για το 2014 είναι:
– 1.300 στις εφορίες:
Πρόκειται για υπαλλήλους υψηλών προσόντων, απόφοιτους Οικονομικής κατεύθυνσης με γνώσεις χειρισμού Η/Υ. Ενδέχεται κάποιες από αυτές τις θέσεις να καλυφθούν από επιτυχόντες παλαιότερου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για του υπουργείο Οικονομικών.
– 1280 σε διάφορα υπουργεία και ΟΤΑ:
Προσλήψεις σε διάφορα υπουργεία, νησιωτικούς δήμους που εξαιρούνται από τους περιορισμούς του Μεσοπρόθεσμου και περιφέρειες (ειδικότητες Μηχανικών, Διοικητικών, Τεχνιτών και Εργατών).
– 800 στις Ένοπλες Δυνάμεις και 1.000 στο Εμπορικό Ναυτικό:
Πρόκειται για ένστολους που θα εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχολές αλλά και στην ξεχωριστή Ακαδημία Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, την ίδρυσης της οποίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
– 650 στην Υγεία:
Προτεραιότητα θα δοθεί στη στελέχωση των ΜΕΘ αλλά και στα Κέντρα Υγείας των παραμεθόριων περιοχών με γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό.
– 450 σε ασφαλιστικά ταμεία: Θα αφορούν, κυρίως, γραμματείς, χειριστές Η/υ και διοικητικό προσωπικό.
– 220 στο υπ. Δικαιοσύνης και 100 στην ΕΣΔΔ: Μέσω γραπτών διαγωνισμών που θα γίνουν το Νοέμβριο του 2014, θα προσληφθούν 160 στην Εθνική Σχολή Δικαστών, 60 δικαστικοί επιμελητές και 100 στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
– 150 στο Λιμενικό: Εκκρεμούν δύο διαγωνισμοί για 60 υπαξιωματικούς και 90 λιμενοφύλακες. Πρόκειται για διαγωνισμούς που ήταν να γίνουν φέτος.
– 4.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που αναμένουν διορισμό: Πρόκειται για επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
Οι εκλογές ΟΤΑ οδηγούν σε πενταετή θητεία
Αναφορικά με τους ΟΤΑ, το μεγάλο γεγονός είναι, βεβαίως, οι δεύτερες εκλογές (στις 18 και 25 Ιουνίου) στην εποχή του «Καλλικράτη».
Μετά από λιγότερο από 3,5 χρόνια θητείας και με το πολιτικό τοπίο εντελώς διαφορετικό από αυτό του 2010 λόγω του καταποντισμού του ΠΑΣΟΚ, κυρίως, και της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης καλούνται να διεκδικήσουν μία δεύτερη που ευελπιστούν να είναι καλύτερη από την προηγούμενη:
Να μην έχει, δηλαδή, τη διαδικασία ενοποιήσεων αλλά και την τεράστια γραφειοκρατία που επέφερε ο «Καλλικράτης» και, κυρίως, να μην έχει τέτοια περικοπή πόρων που επέφερε η μεγάλη οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα μας μετά το 2009.
Πάντως, καθώς μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες δεν είχε ξεκαθαρίσει ούτε το εκλογικό σύστημα αλλά και ούτε και το αν θα «σπάσουν» κάποιοι «Καλλικρατικοί» δήμοι, τα κόμματα δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, κάτι που, εκ των πραγμάτων, αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο (σ.σ. η εξ αναβολής ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο 11 και 12/1, ενώ και η Συγγρού μετά την ολοκλήρωση των δημοσκοπήσεων αναμένεται να ανακοινώσει υποψηφιότητες εντός του τρέχοντος μηνός).
defencenet