Η κοινοβουλευτική δύναμή της στους 153 βουλευτές – Κάθε ψηφοφορία από εδώ και στο εξής θα είναι δύσκολη
Σε δύσβατα μονοπάτια εισήλθε η δικομματική κυβέρνηση, μετά και την διαγραφή του κ. Βυρ. Πολύδωρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πλέον η κοινοβουλευτική δύναμη της συγκυβέρνησης αριθμεί 153 βουλευτές.
Ως εκ τούτου, κάθε ψηφοφορία από εδώ και πέρα θα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολη και αναμένεται να δοκιμαστούν οι αντοχές του δικομματικού συνασπισμού, ενώ καθοριστικό ρόλο θα έχουν και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠαΣοΚ και η στάση ορισμένων βουλευτών του έναντι της ΝΔ.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ήταν αμετακίνητος, παρά τις διαφορετικές εισηγήσεις, ως προς την διαγραφή του κ. Πολύδωρα, και θεωρεί -όπως ειπώθηκε σε σύσκεψη- ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα είναι πιο ισχυρή. Και αυτό, διότι το κεντρικό επιχείρημα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως δύσκολα από εδώ και πέρα, βουλευτής ειδικά της ΝΔ, θα διαφοροποιηθεί, δημιουργώντας μείζον θέμα στην κυβέρνηση.
“Θα το σκεφθεί πολλές φορές κάποιος βουλευτής να καταψηφίσει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο και να δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας για την κυβέρνηση” έλεγε κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας, επιμένοντας πως η διαγραφή του κ. Πολύδωρα ήταν μονόδρομος μετά την κίνησή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία των τελευταίων ημερών ήταν μια μεγάλη περιπέτεια και δοκιμασία, αλλά όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, “περάσαμε τον κάβο”. Όμως, παρά την ψήφιση των δυο κρίσιμων νομοσχεδίων για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, η εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση, με τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν, ειδικά στο θέμα των τροπολογιών, ανησύχησαν αρκετούς.
Την ίδια στιγμή, επικρατεί αναστάτωση στην Κ.Ο. της ΝΔ, καθώς αρκετοί έμπειροι βουλευτές με υπουργική θητεία, υποστηρίζουν ότι η διαγραφή του κ. Πολύδωρα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κομματική βάση. Παράλληλα ορισμένοι αναφέρουν ότι από την κοινοβουλευτική διαδικασία των τελευταίων ημερών αναδείχθηκε ότι στην Κ.Ο. της ΝΔ επικρατεί νευρικότητα και πολλοί βουλευτές είναι προβληματισμένοι για το μέλλον.
Εξάλλου υπήρξαν άλλοι δυο βουλευτές, οι κκ. Γ. Βλάχος και Δ. Κυριαζίδης που την τελευταία στιγμή μεταπείστηκαν και ψήφισαν το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων, αν και αρχικά η σκέψη τους ήταν να δηλώσουν παρόντες. Αντίθετα με τον κ. Πολύδωρα οι προσπάθειες που έγιναν δεν είχαν αποτέλεσμα, αφού ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ήταν αποφασισμένος εδώ και καιρό.
Η διαγραφή ήταν αναμενόμενη, παρά την προσπάθεια στο παρασκήνιο και του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος σεβόμενος και την ιστορία του κ. Πολύδωρα επιχείρησε να υπάρξει μια πιο ήπια μεταχείρισή του. Αντίθετα η ΝΔ επέλεξε να αποδοκιμάσει τον κ. Πολύδωρα και με ανακοίνωσή της, τον κατηγόρησε ουσιαστικά για συνοδοιπόρο των αντιευρωπαϊστών και των νοσταλγών της δραχμής. Η κίνηση της ΝΔ ξένισε πολλούς καθώς ήταν από τις σπάνιες φορές που εκδόθηκε ανακοίνωση για να δικαιολογηθεί μια διαγραφή.