EUROSTAT
Ούτε το 2013 υπήρξαν θεαματικές αλλαγές όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη χρήση του Διαδικτύου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι πάντως ότι ένας στους τρεις Έλληνες (36%) δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ κάποια από τις υπηρεσίες του Διαδικτύου. Από την άλλη, έχουμε ικανοποιητικές επιδόσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ειδικά στην online κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων!
Με το 56% των νοικοκυριών να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο (55% με ευρυζωνική σύνδεση) η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία (54%). To 2012, ήταν στο 54% τα ελληνικά νοικοκυριά με πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Στην ΕΕ το ποσοστό έφθασε στο 79% των νοικοκυριών (76% με ευρυζωνική σύνδεση με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στην Ολλανδία (95%), στο Λουξεμβούργο, στη Δανία (93%) και τη Σουηδία (93%). Το 2012, το 76% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Στην Ελλάδα, το 47% των πολιτών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί καθημερινώς το Διαδίκτυο, επίδοση που τη φέρνει στην προτελευταία θέση μαζί με την Πολωνία (επίσης 47%), ενώ μόνο η Βουλγαρία έχει χαμηλότερο ποσοστό (43%). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 62% και τα υψηλότερα ποσοστά είναι στη Δανία (84%), την Ολλανδία (83%) και το Λουξεμβούργο (82%).
Η χώρα μας έχει επίσης μία από τις “καλύτερες” επιδόσεις όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει μπει ποτέ στο Διαδίκτυο, καθώς το 36% ξεπερνούν μόνο η Ρουμανία (42%) και η Βουλγαρία (41%), ενώ απρόσμενα υψηλό είναι το ποσοστό της Ιταλίας (34%).
Ηλεκτρονική διακυβέρνηση
Εκεί που τα πάμε καλύτερα είναι στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το 36% των Ελλήνων έχει δηλώσει ότι έχει χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για συναλλαγές με φορείς του Δημοσίου, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι στο 41% με τη Δανία να είναι στο 85%, την Ολλανδία στο 79% και τη Σουηδία στο 78%.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 63% των Ελλήνων δηλώνει ότι υποβάλλει online την φορολογική δήλωση του όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 44%. Υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την Ευρώπη έχουμε ακόμη όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου για αιτήσεις έκδοσης προσωπικών εγγράφων (30% στην Ελλάδα έναντι 20% στην ΕΕ) και στις χορηγήσεις επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης (23% στη χώρα μας έναντι 16% στην ΕΕ).
dmallas@pegasus.gr