Μουδιάζει ή πονά ο καρπός και ο αγκώνας σας; Δώστε προσοχή καθώς αυτός ο πόνος δεν είναι και τόσο αθώος όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά…

Ωλένια Νευρίτης

Η ωλένια νευρίτης, εμφανίζεται όταν το ωλένιο νεύρο στο χέρι, συμπιέζεται. Το ωλένιο νεύρο, είναι ένα από τα κύρια νεύρα του χεριού μας. Ξεκινάει από τον αυχένα σας και πορεύεται προς τα κάτω, στο χέρι σας. Κατά μήκος της διαδρομής του, μπορεί να πιέζεται σε διάφορα σημεία. Ανάλογα με το που συμβαίνει αυτή η πίεση στο νεύρο, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή πόνο στον αγκώνα, το χέρι, τον καρπό ή τα δάκτυλα. Όταν η συμπίεση εμφανίζεται στον αγκώνα, τότε έχουμε την «ωλένια νευρίτιδα».

Ανατομία

Στον αγκώνα το ωλένιο νεύρο, περνά από μια οστέινη εντομή – κανάλι, που σχηματίζεται από τον έσω επικόνδυλο, στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα. Εκεί το νεύρο είναι κοντά στο δέρμα σας και η πρόσκρουση προκαλεί έντονη αίσθηση «ηλεκτρισμού». Μετά τον αγκώνα το ωλένιο νεύρο ταξιδεύει κάτω από τους μυς του αντιβραχίου και φθάνει στην παλάμη σας, από το μικρό δάκτυλο. Για να περάσει στην άκρα χείρα, το νεύρο διέρχεται μέσα από ένα τούνελ, που λέγεται κανάλι Guyon.

Το ωλένιο νεύρο δίνει αίσθηση στο μικρό δάκτυλο και το μισό του παράμεσου. Επίσης ελέγχει τους περισσότερους μικρούς μυς στο χέρι, που βοηθούν στις μικροκινήσεις και κάποιους μεγαλύτερους μυς του αντιβραχίου, που σας βοηθούν για ένα δυνατό πιάσιμο.

Αίτια

Σε πολλές περιπτώσεις η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Το νεύρο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη συμπίεση στον αγκώνα, διότι περνά μέσα από ένα στενό χώρο, με πολύ λίγο μαλακό ιστό για να το προστατεύσει

Κοινές αιτίες συμπίεσης:

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν συμπίεση στο ωλένιο νεύρο στον αγκώνα:

-Όταν λυγίζετε τον αγκώνα σας, το ωλένιο νεύρο απλώνεται στην αύλακα του έσω επικόνδυλου. Έτσι αυτό μπορεί να ενοχλήσει το νεύρο, κρατώντας λυγισμένο τον αγκώνα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κατ’ επανάληψη η κάμψη του αγκώνα, μπορεί να προκαλέσει επώδυνα συμπτώματα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με λυγισμένους τους αγκώνες τους. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της συμπίεσης του ωλένιου νεύρου και να σας ξυπνήσει τη νύχτα με μούδιασμα στα δάκτυλα.

-Σε μερικούς ανθρώπους, το νεύρο γλιστράει πίσω από τον έσω επικόνδυλο, όταν ο αγκώνας λυγίζει. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να ερεθίσει το νεύρο.

-Στήριξη στον αγκώνα για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορεί να ασκήσει πίεση στο νεύρο.

-Συσσώρευση υγρού στον αγκώνα μπορεί να προκαλέσει οίδημα που συμπιέζει το νεύρο.

-Ένα άμεσο χτύπημα στο εσωτερικό του αγκώνα, μπορεί να προκαλέσει πόνο, αίσθηση και μούδιασμα στα μικρά δάκτυλα.

Παράγοντες κινδύνου:

Μερικοί παράγοντες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη ωλένιας νευρίτιδας:

-Κάταγμα ή εξάρθρημα του αγκώνα

-Εξοστώσεις – Αρθρίτιδα του αγκώνα

-Διόγκωση της άρθρωσης του αγκώνα

-Κύστεις κοντά στην άρθρωση του αγκώνα

-Επαναλαμβανόμενες ή παρατεταμένες δραστηριότητες που απαιτούν τον αγκώνα σε κάμψη.

Συμπτώματα

Η ωλένια νευρίτης μπορεί να προκαλέσει πόνους στον εσωτερικό αγκώνα. Τα περισσότερα απο τα συμπώματα, ωστόσο εμφανίζονται στο χέρι σας.

-Παγίδευση του ωλενίου νεύρου μπορεί να δώσει συμπτώματα υπαισθησίας στον παράμεσο και μικρό δάκτυλο, ειδικά όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι δύσκολο να κινηθούν τα δάχτυλά σας ή να χειριζεσται αντικέιμενα.

-Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο μικρό ή παράμεσο δάχτυλο, είναι συχνά συμπτώματα της παγίδευσης του ωλενίου νεύρου. Συχνά αύτα τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν. Συμβαίνουν πιο συχνά όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος , όπως πχ.στην οδήγηση ή οταν κρατάτε το τηλέφωνο. Μερικοί άνθρωποι ξυπνούν τη νύχτα καθώς τα δάχτυλα είναι μουδιασμένα.

-Αν το νεύρο είναι πολύ συμπιεσμένο ή έχει συμπιεστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο χέρι μπορεί να έχουμε απώλεια μυικής μάζας. Για το λόγο αυτό, είναι σηματικό να δείτε το γιατρό σας, αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή παραμένουν πέρα των 6 εβδομάδων.

Πρόληψη

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Αν τα συμπτώματα επηρεάζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες ή διαρκούν περισσότερο απο μερικές εβδομάδες, καλό θα ήταν να σας δει ένας γιατρός.

-Αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν απο εσάς να διατηρείτε λυγισμένο το χέρι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Αν χρησιμοποιείτε συχνά υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι η καρέκλα σας δεν είναι πολύ χαμηλή. Μην ακουμπάτε τον αγκώνα σας στα μπράτσα της πολυθρόνας.

-Αποφύγετε να ακουμπά ο αγκώνας σας ή να ασκείται πίεση στο εσωτερικό του βραχίονά σας. Για παράδειγμα μην οδηγείτε με το χέρι σας πάνω σε ανοιχτό παράθυρο.

-Κρατήστε τον αγκώνα σας σε ευθεία όταν κοιμάστε την νύχτα.Αυτό μπορεί να γίνει με το τύλιγμα μιας πετσέτας γύρω απο τον αγκώνα σας.

Ιατρική εξέταση

Ιατρικό ιστορικό και κλινική εξέταση:

Μετά απο την συζήτηση ενός καλού ιστορικού, ο ιατρός θα εξετάσει το χέρι σας και θα καθορίσει ποιο νεύρο συμπιέζεται και πονά, μετά απο διάφορες δοκιμασίες. Ακολούθως θα ελεγχθεί η αισθητικότητα και η δύναμη στα δάχτυλα και στο χέρι.

Παρακλινικές εξετάσεις:

Ο ακτινολογικός έλεγχος παρέχει λεπτομερείς εικόνες για πυκνές δομές , όπως τα οστά. Οι περισσότερες αιτίες συμπίεσης δεν μπορούν να φανούν σε μια ακτινογραφία. Ωστόσο ο ιατρός μπορεί να ζητήσει ακτινογραφίες του αγκώνα για να ψάξει για αθρίτιδα και εξωστώσεις που μπορεί να πιέζουν τα νεύρα.

Ηλεκτρομυογράφημα

Η δοκιμασία αυτή μπορεί να καθορίσει την κατάσταση του νεύρου και να βοηθήσει στον εντοπισμό της συμπίεσης. Τα νεύρα είναι σαν ηλεκτρικά καλώδια που ταξιδεύουν στο σώμα μας και μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών μας.

Όταν το νεύρο δεν λειτουργεί σωστά, χρειάζεται αρκετό χρόνο για να πραγματοποιήσει αυτή τη διαδρομή. Κατά τη διάρκεια μας δοκιμής νευρικής αγωγιμότητας το νεύρο διεγείρεται σε ενα μέρος και ο χρόνος που χρειάζεται για να υπάρξει μια απάντηση μετριέται.

Μετριέται σε αρκετές θέσεις και η περιοχή όπου η απάντηση αργεί, πολύ πιθανόν να είναι και το σημείο όπου το νεύρο συμπιέζεται. Η εξέταση αυτή μπορεί επίσης να καθορίσει αν η συμπίεση του νεύρου προκαλεί ζημιάς στους μύες. Συμμετοχή των μυών είναι ενα σημάδι για σοβαρή συμπίεση του ωλενίου νεύρου.

Θεραπεία

Αν η συμπίεση του νεύρου δεν έχει προκαλέσει μεγάλη απώλεια μυικής μάζας, πιθανότατα ο ιατρός θα σας συστήσει πρώτα συντηρητική θεραπεία.

Συντηρητική θεραπεία

-Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Αν τα συμπτώματα έχουν μόλις αρχίσει ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο για να ελλατωθεί το οίδημα γύρω απο το νεύρο.

-Ενέσεις στεροειδών: Στεροειδή, όπως κορτιζόνη είναι πολύ αποτελεσματικά φάρμακα.Συνήθως δεν χρησιμοποιείται γύρω απο το ωλένιο νεύρο, διότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στα νεύρα.

-Κηδεμόνες-Νάρθηκες: Μπορεί να χρειαστεί κηδεμόνας νυκτός για να κρατήσει τον αγκώνα σε ευθεία θέση.

Χειρουργική θεραπεία

Ο ιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική θεραπεία για να αποσυμπιέσει το νεύρο αν:

-Η συντηρητική θεραπεία δεν βελτιώσει την κατάσταση

-Το ωλένιο νεύρο είναι πολύ συμπιεσμένο

-Η συμπίεση του ωλένιου νεύρου προκαλεί απώλεια μυικής μάζας.

Υπάρχουν μερικές χειρουργικές επεμβάσεις που θα ανακουφίσουν το ωλένιο νεύρο απο τη συμπίεση. Ο ιατρός θα σας ενημερώσει για την επιλογή που θα ειναι η καλύτερη για εσάς. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως, δεν χρειάζεται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Λίγες ώρες παραμονής είναι αρκετές.

Χειρουργική επέμβαση

Συνήθως γίνεται μια μικρή τομή περίπου 5cm στην έσω πλευρά του αγκώνα. Μετά την ανεύρεση του ωλένιου νεύρου γίνεται αποσυμπίεση του, διανοίγοντας την σήραγγα που φέρεται το ωλένιο νεύρο. Αυτό πολλές φορές είναι αρκετό ώστε να αποσυμπιεστεί το νεύρο. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί η μεταφορά του ωλένιου νεύρου σε μια νέα θέση.Μπροστά απο τον κόνδυλο, κάτω απο το δέρμα και το λίπος αλλά πάνω απο το μυ, μέσα στο μυ ή κάτω από το μυ. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να αφαιρεθεί τμήμα του οστού , ο έσω επικόνδυλος.

Χειρουργική αποκατάσταση

Ανάλογα με το είδος της επέμβασης που έχετε κάνει μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε ένα νάρθηκα για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση. Ο ιατρός μπορεί να σας συστήσει θεραπεία με κάποιες ασκήσεις, για να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη δύναμη και την κίνηση του χεριού σας. Ο ιατρός θα σας ενημερώσει πότε είναι ασφαλές να επιστρέψετε σε όλες τις κανονικές σας δραστηριότητες.

Από τον Δημοσθένη Περτσεμλίδη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό και επιστημονικό συνεργάτη του http://www.iator.gr .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.