Σύσκεψη το Σάββατο στο ΥΠΕΚΑ υπό τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη
Τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες προσπαθεί να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει όλο και περισσότερα νοικοκυριά με 350.000 αποκοπές ρεύματος τον χρόνο και με τα απλήρωτα χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ να φτάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο συγκαλείται σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπό τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, με τη συμμετοχή του προεδρείου της ΚΕΔΕ, της ΤΕΔΚΝΑ και του προέδρου της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με Τα Νέα, μπροστά στα τραγικά περιστατικά φτωχών ανθρώπων που κινδυνεύουν επειδή δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβέρνηση αναζητά τώρα λύση μέσω μιας στενότερης συνεργασίας ΔΕΗ και δημάρχων για να βρει λύση στο πρόβλημα.
Την Πέμπτη, σε σύσκεψη για θέματα ενέργειας υπό τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τις ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Ανάπτυξης, αποφασίστηκε να αρχίσει με τη βοήθεια των ΟΤΑ καταγραφή όλων εκείνων των «ειδικών περιπτώσεων» που αφορούν φτωχά νοικοκυριά και απόρους που είτε από λάθος τους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση είτε από άγνοια δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.
Στις γενικές του γραμμές το σχέδιο προβλέπει ότι σε κάθε περιοχή της χώρας θα συγκροτηθούν τοπικές επιτροπές αποτελούμενες από τον δήμαρχο, τον εκεί προϊστάμενο της ΔΕΗ και εκπροσώπους της κοινωνικής υπηρεσίας κάθε Περιφέρειας. Αντικείμενό τους θα είναι να επανεξετάσουν μέσα από τις λίστες της ΔΕΗ και με τη βοήθεια του κάθε δήμου, μία προς μία κάθε αποκοπή που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο σε νοικοκυριά που δεν υπάγονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Οι επιτροπές αυτές θα είναι υπεύθυνες σε συνεργασία με τους τρεις περιφερειακούς διευθυντές που έχει πανελλαδικά η ΔΕΗ να κρίνουν αν θα γίνονται ή όχι διακοπές και σε ποιες περιπτώσεις τα σπίτια θα επανασυνδέονται.
Παράλληλα, η ΔΕΗ αρχίζει καμπάνια προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που ενώ πληρούν τη δυνατότητα να υπαχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, δεν το έχουν κάνει λόγω κακής ενημέρωσης.
Τι ισχύει
Ο νόμος απαγορεύει τη διακοπή ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολυτέκνους κ.λπ.), ενώ σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο περί τους 460.000 καταναλωτές.