ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΑπό κόσκινο δημόσιοι υπάλληλοι με εμβάσματα άνω των €100.000

Τον εξονυχιστικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι από το 2009 και μετά έστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ, ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των ελεγχθησομένων φθάνει τους 2.000.

Ο κ. Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), Παρασκευά Νομικό, ζήτησε την κατά προτεραιότητα εξέταση εκείνων των υπαλλήλων που ελέγχονται ήδη, ποινικά ή πειθαρχικά, για τυχόν έκνομες πράξεις και συμπεριφορές ή υπάρχουν ενδείξεις απόκτησης πόρων που δεν δικαιολογούνται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα.

«Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς το σύνολο της κοινωνίας, που από το υστέρημά της πολλές φορές συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι που επέλεξαν να στείλουν υψηλά χρηματικά ποσά σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Ο έλεγχος θα αποδείξει αν τα ποσά αυτά που μεταφέρθηκαν μπορούν να δικαιολογηθούν από την εν γένει περιουσιακή τους κατάσταση. Οι εποχές όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει αναφορά σε κανένα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν οι πάντες» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στον ρ/σ Βήμα Fm, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

Ξέρουμε ότι ο έλεγχος γίνεται αποσπασματικά και βγήκαν κάποια πρώτα στοιχεία για εφοριακούς από το υπουργείο Οικονομικών. Εφόσον, όμως, έχουμε τη δυνατότητα της άσκησης αυτού του δικαιώματος μέσα από το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, νομίζω ότι θα ήταν καλό να έχουμε την εικόνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Και όχι μόνο για τους εργαζομένους σε κάποιο υπουργείο. Επομένως, αυτό που θα ζητήσουμε είναι τα στοιχεία όλων των δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν στη λίστα των εμβασμάτων άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά, από το ΣΕΕΔΔ, να κάνουμε διασταυρώσεις με τα πόθεν έσχες.

Δεν είναι, όμως, υποχρεωμένοι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν δηλώσεις πόθεν έσχες. Και ξέρετε ότι η πραγματικότητα είναι ότι ουδέποτε ελέγχονται αυτές οι δηλώσεις και γι’ αυτό πρέπει κάποια στιγμή να ξαναδούμε στη χώρα μας από ποιους υπαλλήλους ζητάμε να καταθέσουν τέτοιες δηλώσεις. Εμείς, μιλάμε για έναν στοχευμένο έλεγχο, επειδή η πληροφορία της αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό μάς δίνει το έναυσμα να ψάξουμε.

Είναι ένας στοχευμένος, προληπτικός έλεγχος για να διαπιστώσουμε εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι που «έβγαλαν» χρήματα στο εξωτερικό, μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε γενικότερα και στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας τα εξής: «Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή είναι 608.000. Αν προσθέσετε τους εργαζομένους ορισμένου χρόνου και όσους εργάζονται σε εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου φτάνουμε στις 700.000, ενώ ήταν στο τέλος του 2009 920.000. Δεν θεωρείται πια μεγάλος αριθμός. Είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεν θα είχαμε καταφέρει το πρωτογενές πλεόνασμα εάν δεν είχαμε κάνει συμμάζεμα στον αριθμό των εργαζομένων του Δημοσίου».

εθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.