πτολεμαιδα

Οδηγίες προφύλαξης από τα εναέρια αντιλυσσικά δολώματα για τα άγρια ζώα της περιοχής (αλεπούδες, λύκους, κλπ.), που ρίφθηκαν και στη Δυτική Μακεδονία, απευθύνει η επιτροπή λοιμώξεων του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας προς τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, ορειβάτες, περιπατητές κ.α.

Ο Νοσηλευτής λοιμώξεων του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, Γεώργιος Μανομενίδης, τόνισε ότι είναι απαραίτητα κάποια μέτρα προφύλαξης και επισήμανε ότι η κύρια οδηγία προς τους ανθρώπους που κυκλοφορούν στην ύπαιθρο είναι να μην έρχονται σε επαφή με τα δολώματα αυτά.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι σε περίπτωση που βρει κάποιος ένα από τα εναέρια δολώματα τα οποία ρίχτηκαν από αεροσκάφη στην περιοχή και έχουν σκοπό να εμβολιάσουν τα άγρια ζώα από τον ιό της λύσσας, είναι σκόπιμο να αποφύγει να το πιάσει με τα χέρια του, αφού πρώτη οδηγία είναι: «μην ακουμπάτε το εμβόλιο δόλωμα.»
Αν λοιπόν βρει κάποιος ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης κ.λπ. και για κάποιο λόγο πρέπει να το μετακινήσει, τότε πρέπει να πιάσει το δόλωμα φορώντας γάντια ή με πλαστική σακούλα και να το απομακρύνει σε μια περιοχή λιγότερο πολυσύχναστη ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.

Ο κ. Μανομενίδης σημείωσε ότι εάν το εμβόλιο δόλωμα είναι άθικτο και όχι κατεστραμμένο και δεν υπάρχει επαφή με το υγρό της κάψουλας του εμβολίου δολώματος δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, ωστόσο δεν πρέπει να ακουμπά κάποιος με γυμνά χεριά το εμβόλιο δόλωμα.

Σε περίπτωση όμως που το εμβόλιο δόλωμα έρθει σε επαφή με τα χέρια μας δεν υπάρχει κίνδυνος έκθεσης στον ιό, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο τραύμα ή δεν μεταφερθεί στους βλεννογόνους (μάτια ή στόμα). Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να ξεπλύνουμε καλά με τρεχούμενο νερό ή οινόπνευμα και να επισκεφθούμε άμεσα νοσοκομείο ή την πλησιέστερη μονάδα υγείας, μεταφέροντας μαζί και το δόλωμα σε μια σακούλα.
Σημειωτέον ότι τα εμβόλια δολώματα που ρίχτηκαν έχουν χρώμα καφέ (μοιάζουν με σοκολάτα) και έχουν μυρωδιά ψαριού που ελκύει τις αλεπούδες και απωθεί τους ανθρώπους. Μάλιστα περιέχουν στο εσωτερικό τους μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο (εξασθενημένος ιός της λύσσας) σε υγρή μορφή και όταν το φάει το άγριο ζώο εμβολιάζεται κατά της ασθένειας.

ΡΟΗ Βασβατέκη στον Πτολεμαίο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed