Χειρόφρενο στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έχει τραβήξει η κυβερνητική απόφαση για τη μη έκδοση νέων αδειών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο προστέθηκαν μόλις 1,37 μεγαβάτ (MW) νέας ισχύος από «πράσινη ενέργεια», τα οποία προήλθαν από φωτοβολταϊκά σε στέγες. Τόσο τα επίγεια φωτοβολταϊκά συστήματα (που αφορούν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις), όσο και τα «αιολικά πάρκα» δεν πρόσθεσαν νέες μονάδες.
Βεβαίως, πάνω από τα ηλιακά πάνελ και τα άλλα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας πέφτει βαριά η σκιά του πολύ μεγάλου ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), που ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ! Η κυβερνητική απάντηση στο έλλειμμα ήταν η δραστική μείωση των εγγυημένων τιμών, η επιβολή φορολογικών μέτρων και η αναστολή έκδοσης νέων αδειών για έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Την άρση της απαγόρευσης ζητεί ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) με επιστολή του προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου. Δύο είναι τα βασικά επιχειρήματα του ΣΕΦ. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για το ποσοστό που πρέπει να έχουν οι ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα ώς το 2020. Υστερεί ακόμα και από τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν οριστεί. Στο σημείο αυτό και καθώς οι στόχοι που είχαν τεθεί για την ηλιακή ενέργεια έχουν καλυφθεί, ο ΣΕΦ σημειώνει ότι οι στόχοι αυτοί μπορούν να αναπροσαρμοστούν ανάλογα με τη δυναμική κάθε τεχνολογίας, διεκδικώντας μεγαλύτερο τμήμα για τα φωτοβολταϊκά.
Το δεύτερο επιχείρημα αφορά το κόστος της ενέργειας. Ο ΣΕΦ σημειώνει ότι «τα όποια προβλήματα οφείλονταν στις υψηλές εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών που έχουν ήδη εγκατασταθεί». Η αναστολή όμως αφορά τα νέα έργα, που απολαμβάνουν πολύ μειωμένες τιμές αγοράς του παραγόμενου ρεύματος. Μάλιστα, ο σύνδεσμος των εταιρειών φωτοβολταϊκών έχει εκπονήσει μελέτη, με τη συμβολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου φαίνεται ότι τα νέα φωτοβολταϊκά συστήματα προκαλούν πλέον μικρή επιβάρυνση στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, η οποία αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από τη μείωση στο κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλεί η αυξημένη τους διείσδυση.
Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της εξέτασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν είναι σύννομο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία το μέτρο της οριζόντιας εισφοράς, που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά πάνελ. Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η Κομισιόν είναι εάν η επιβολή της εισφοράς αποτελεί νόθευση του ανταγωνισμού, καθώς δεν εξετάζεται η φοροδοτική ικανότητα του κάθε παραγωγού.