Ανελέητο το χτύπημα του τυφώναΜάχη για επιβίωση, αγώνας για παράδοση βοήθειας στις Φιλιππίνες

Χωρίς πρόσβαση σε νερό και φαγητό και με σορούς των νεκρών άταφες, κάτοικοι των σφοδρότερα χτυπημένων περιοχών στις Φιλιππίνες προσπαθούν -εις μάτην, οι περισσότεροι- να διαφύγουν από τις ζώνες της μεγαλύτερης καταστροφής, ενώ μόλις τώρα ξεκινά να φτάνει η βοήθεια.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών φτάνει στους 1.744, με τις εκτιμήσεις για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς να θεωρούνται… αισιόδοξες. Ρυθμό βρίσκουν οι διεθνείς επιχειρήσεις για στήριξη στη δοκιμαζόμενη χώρα, με αποστολή συνεργείων και απελευθέρωση κονδυλίων.

Το Τακλομπάν, η πόλη στο νησί Λέιτε που υπέστη το βαρύτερο χτύπημα του τυφώνα Χαϊγιάν, είναι μία απέραντη ζώνη ερειπίων ενώ κάθε σούπερ μάρκετ, εμπορικό κέντρο και μαγαζί έχει «στερέψει» από νερό και τρόφιμα μετά τις επιδρομή κατοίκων που προσπαθούν να βρουν φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Δύο αεροσκάφη της φιλιππινεζικής αεροπορίας έφτασαν τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) στο κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Τακλομπάν -από το οποίο έχει μείνει μόνο ο αεροδιάδρομος- για να απομακρύνουν τους επιζώντες. Από τους εκατοντάδες που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να καταφέρουν να μπουν, ελάχιστοι χώρεσαν στα δύο αεροσκάφη που θα τους μετέφεραν μακριά από το Τακλομπάν.

Στους χώρους του αεροδρομίου έχει στηθεί αυτοσχέδιος ιατρικός σταθμός, όποου οι γιατροί δεν έχουν παρά ελάχιστα φάρμακα και προσπαθούν με κάθε μέσο να φροντίσουν τραυματίες -με ελάχιστα φάρμακα, η πρόληψη μετάδοσης λοιμώδων νόσων είναι ουσιαστικά αδύνατη.

Με τα συνεργεία διάσωσης να ξεκινούν μόλις τώρα να φτάνουν στις περιοχές που έχουν πληγεί και τα ύδατα να έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αρχίζει να εμφανίζεται το μέγεθος της τραγωδίας που χτύπησε τις Φιλιππίνες. Σε μικρή ναυτική βάση στο Λέιτε, με την υποχώρηση του νερού εμφανίστηκαν σοροί θυμάτων, οι οποίες δεν μπορούν καν να απομακρυνθούν επειδή λείπουν σάκοι.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Tζον Γκινγκ, ανέφερε πως «εκτιμάται πλεόν ότι πάνω από 10.000 άτομα έχουν χαθεί» και περίπου 600.000 άτομα έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Ακόμη και για τα δεδομένα των Φιλιππινών, το νησιωτικό σύμπλεγμα των οποίων έχει υποστεί τεράστιες φυσικές καταστροφές στο παρελθόν, η έκταση της τραγωδίας είναι ασύλληπτη. Η μέχρι στιγμής αιματηρότερη θεομηνία ήταν το τσουνάμι στον κόλπο Μόρο το 1976 με 5.791 νεκρούς, και έπειτα η καταιγίδα Θέλμα το 1991, με περίπου 5.100 θύματα.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.