Από τους δήμους, τον ΕΟΠΥΥ και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θα προέλθει η διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων το 2014 σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τρόικα κατά την πρώτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Στη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών καταγράφηκε κλίμα συμφωνίας αλλά το ραντεβού ανανεώθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα αφού η συζήτηση διακόπηκε λόγω της διαδικασίας που ξεκίνησε στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε καταρχήν αξιολόγηση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης για το Δημόσιο την τρέχουσα περίοδο και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες για την πρώτη φάση της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων του Σεπτμεβρίου και τις απολύσεις 2.000 υπαλλήλων από την ΕΡΤ, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι δεν αλλάζουν οι στόχοι για τις υποχρεωτικές απομακρύνσεις (4.000 το 2013 και 11.000 το 2014), όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων το 2014 και παράλληλα ζήτησε να δοθεί δίμηνη παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών δομών. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα το 2014 περιλαμβάνονται:
5.000 υπάλληλοι από την Tοπική Aυτοδιοίκηση. Το πλεονάζον προσωπικό που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα αφορά κυρίως διοικητικούς υπαλλήλους των δήμων και των νομικών τους προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την πρόταση της ΚΕΔΕ για εθελούσια διαδημοτική κινητικότητα ενώ ένα μέρος του πλεονάζοντος προσωπικού θα προκύψει υποχρεωτικά από την αξιολόγηση των ΟΤΑ. Σε διαθεσιμότητα αναμένεται να τεθούν υπάλληλοι διοικητικών καθηκόντων, φύλακες, καθαρίστριες αλλά και υπάλληλοι καθαριότητας από υπερχρεωμένους ΟΤΑ.
5.000 υπάλληλοι από την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και το νέο κύμα συγχώνευσης των νοσοκομείων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε στην τρόικα το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ που έχει εισηγηθεί ο αρμόδιος υπουργός Αδ. Γεωργιάδης που περιγράφει την ανασύνταξη των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στους 5.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα περιλαμβάνονται γιατροί του ΕΟΠΥΥ που απασχολούνται σε δομές του πρώην ΙΚΑ καθώς και διοικητικό προσωπικό. Συνολικά στον ΕΟΠΥΥ απασχολούνται 5.312 γιατροί εκ των οποίων 4.529 με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και 727 μόνιμοι, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται με διάφορες συμβάσεις. Μαζί με το διοικητικό προσωπικό και τους νοσηλευτές αγγίζουν τους 10.000 εργαζόμενους εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Η πλειοψηφία των διαθέσιμων από την υγεία θα είναι γιατροί -ο αριθμός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 3.500- αλλά και διοικητικό προσωπικό. Στη διαθεσιμότητα θα συνεισφέρουν και τα νοσοκομεία.
2.500 υπάλληλοι από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση των μεγάλων ΝΠΔΔ (π.χ. ΟΑΕΔ) από τα οποία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.500 υπάλληλοι κυρίως υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χαμηλών προσόντων π.χ. καθαρίστριες, οδηγοί, φύλακες, νυχτοφύλακες.
Για το θέμα των 4.000 «ακαριαίων» απολύσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2013 ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε από την τρόικα να προσμετρηθούν οι 800 απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις αμυντικές βιομηχανίες, εκτός των 2.000 απολύσεων από την ΕΡΤ και των 250-300 επίορκων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έδωσαν αρνητική απάντηση στο αίτημα της κυβέρνησης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ο στόχος των 4.000 απολύσεων θα επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του έτους από τις 2.000 απολύσεις της ΕΡΤ, τις 800 απομακρύνσεις από την αμυντική βιομηχανία, τους 300 επίορκους, 500 υπαλλήλους που θα φύγουν με προβλήματα υγείας και 400 γιατρούς από ΕΟΠΥΥ.
Σε περίπτωση που η τρόικα δεν συνυπολογίσει τις απολύσεις των αμυντικών βιομηχανιών, τότε εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων από το ιατρικό προσωπικό του ΕΟΠΠΥ από 400 σε 1.300 γιατρούς με την κατάργηση ειδικοτήτων εντός του 2013.