-dorιforos

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να πέσει δορυφόρος στη γη και οι αρμόδιοι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν ξέρουν την ακριβή τοποθεσία παρόλο που υπάρχει πιθανότητα να χτυπήσει άνθρωπο! Ο δορυφόρος GOCE τέθηκε σε τροχιά το 2009 για να χαρτογραφήσει το βαρυτικό πεδίο της γης.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο δορυφόρος ζυγίζει περίπου ένα τόνο και έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου. Μόλις εισέλθει στην ατμόσφαιρα θα εκραγεί με αποτέλεσμα να διασπαστεί σε κομμάτια, πολλά από τα οποία θα πέσουν αυτούσια στο έδαφος αλλά οι επιστήμονες δεν ξέρουν που ακριβώς. Μπορεί να είναι σε κάποιον ωκεανό ή και σε κάποιο κεφάλι!

Ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται ανησυχία για το αν κάποιος θα χτυπηθεί παρόλο που η συγκεκριμένη πιθανότητα είναι υπαρκτή.

Ο δορυφόρος που είχε κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τις τελευταίες ημέρες ακολουθεί μία τροχιά που τον έχει φέρει πολύ κοντά στη γη. Όσον αφορά τα κομμάτια που θα πέσουν στην ατμόσφαιρα, το 20% του GOCE θα διαλυθεί από την θερμότητα και το υπόλοιπο 80% θα πέσει σε κομμάτια στη ξηρά και στη θάλασσα.

Ο Ρουν Φλόμπερχάγκεν, επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης του δορυφόρου, ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε από ποιό σημείο της ατμόσφαιρας θα γίνει η επανείσοδος του δορυφόρου και πού θα προσκρούσει. Οι καλύτερες εκτιμήσεις που έχουν κάνει υπολογίζουν ότι η πτώση θα συμβεί την Κυριακή ή τη Δευτέρα».

Ο συγκεκριμένος δορυφόρος είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να ολοκληρώσει την αποστολή του τον Αύγουστο του 2011. Οι επιστήμονες είχαν δει τελικά ότι είχε επάρκεια «καυσίμων» και αποφάσισαν να παρατείνουν το ταξίδι του μέχρι σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τον κατεύθυναν πιο κοντά στη γη έτσι ώστε να πάρει λεπτομερείς μετρήσεις.

Η είσοδος των δορυφόρων στην ατμόσφαιρα της γης έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις στο παρελθόν γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα απώλειας ανθρώπινης ζωής. Το 2008 ο ΟΗΕ υιοθέτησε μέτρα προστασίας ενάντια στη συγκεκριμένη πρακτική, αλλά ο GOCE είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να τελειώσει το διαστημικό του ταξίδι πέφτοντας στη γη.

koolnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.