Yπό τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος  Σταύρο Καλαφάτη Η πάταξη της λαθροϋλοτομίας αντικείμενο σύσκεψης υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη (φωτογραφία από το pamepreveza.gr)

Η αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας ήταν το αντικείμενο  ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (4/11/13) στην  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συνεργασία και  εντατικοποίηση των δράσεων για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. «Η παράνομη υλοτομία βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα καθώς έχει πολλές παραμέτρους με σοβαρές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις» υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μέτρων που έχουμε πάρει αλλά δεν μας αρκεί αυτό, θέλουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ για να σχεδιάσουμε και οργανώσουμε δράσεις αφού συζητήσουμε μαζί σας τα προβλήματα που βιώνετε καθημερινά. Ως Υπουργείο θέλουμε να νομοθετούμε όχι μέσα από τα γραφεία αλλά αφού βγούμε στην περιφέρεια και ακούσουμε και συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς. Ας εστιάσουμε λοιπόν, τη συζήτησή μας σε προτάσεις και δράσεις που θα έχουν απτά αποτελέσματα. Το Υπουργείο καταλαβαίνει ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα και όπου υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν προσωπικές ανάγκες κατοίκων μικρών ορεινών περιοχών ο νόμος το προβλέπει

Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βίκυ Ευταξά ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης στάθηκε στους στόχους της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας επισημαίνοντας πως η επικαιροποίηση των μέτρων πρόληψης και καταστολής της λαθροϋλοτομίας είναι επιβεβλημένη όπως αποδεικνύεται και από τα περιστατικά. «Σημειολογικά, είναι λογικό η συγκεκριμένη σύσκεψη να γίνεται στα Ιωάννινα καθώς Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Ευταξά και υπογράμμισε πως «είναι ευκαιρία να κατοχυρώσουμε θεσμικά και διαδικαστικά ζητήματα. Να κατανοήσουν οι πολίτες ότι οι ίδιοι μπορούν και πρέπει να προστατέψουν το δασικό πλούτο της χώρας και η κοινωνία να μη βλέπει τα δάση όπως οι Ινδοί βλέπουν τις ιερές αγελάδες». Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας έθεσε το θέμα της «εισαγόμενης» λαθροϋλοτομίας καθώς και της παράνομης βόσκησης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Δασών του Υπουργείου, Γεώργιου Αμοργιανιώτη και με τη συμμετοχή των Βουλευτών Ιωαννίνων κ.κ. Άννα Ασημακοπούλου, Σταύρου Καλογιάννη, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Χρήστος Ευαγγέλου, Δημάρχων και εκπροσώπων δήμων της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, των αστυνομικών, πυροσβεστικών και στρατιωτικών αρχών, του Σ.Δ.Ο.Ε και υπαλλήλων των δασικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναπτύχθηκε γόνιμος  και ουσιαστικός διάλογος και αναλύθηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος της  παράνομης υλοτομίας και οι τρόποι αντιμετώπισής του.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στις τοποθετήσεις τους απέδωσαν την έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στην οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και η πλειοψηφία των πολιτών χρησιμοποιεί τα ξύλα για καύσιμη ύλη, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά Αλβανών που περνούν παράνομα τα σύνορα και υλοτομούν.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας και συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δασικές υπηρεσίες, αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός, Σ.Δ.Ο.Ε.) η ενίσχυση της συνεργασίας που ήδη έχουν αναπτύξει με στόχο την πάταξη του φαινομένου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.