Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΟΦΑ ΓΥΡΙΣΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚΕπαιξαν και έχασαν οι βαρόνοι του παράνομου τζόγου

Η αδειοδότηση από το ελληνικό κράτος για τη διενέργεια διαδικτυακού στοιχήματος και on line πόκερ και καζίνο ήταν απλά ο μανδύας που θα του επέτρεπε να καλύψει τις παράνομες δραστηριότητές του, η βιτρίνα νομιμότητας πίσω από την οποία θα έκρυβε έναν πακτωλό «μαύρου» χρήματος.

Ο 41χρονος ιδιοκτήτης γνωστής εταιρείας διαδικτυακού στοιχήματος που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη ως επικεφαλής της μεγαλύτερης από τις τρεις εγκληματικές οργανώσεις παράνομου τζόγου, είχε στόχο να δημιουργήσει έναν μικρό, ιδιωτικό «ΟΠΑΠ», στα πρότυπα του μεγάλου Οργανισμού.

Διατηρούσε διπλό ταμείο, ένα νόμιμο για τις κανονικές εισπράξεις (σ.σ.: αυτές που παίζονταν φανερά, δηλώνονταν και φορολογούνταν) και ένα «μαύρο» για τις υπόλοιπες. Αυτές που παίζονταν στα παράνομα «πρακτορεία» τα οποία έστηνε σιγά σιγά σε διάφορες περιοχές της χώρας, τοποθετώντας έμπιστούς του ανθρώπους ως… πράκτορες, κυρίως ιδιοκτήτες Ιντερνετ καφέ.

Οι οδηγίες προς αυτούς ήταν σαφείς: θα «ψάρευαν» πελάτες, διαδίδοντας από στόμα σε στόμα πως μπορούσαν να ποντάρουν με υψηλότερες αποδόσεις από αυτές της αγοράς. Οι παίκτες θα πλήρωναν μετρητά και «μαύρα», οι «πράκτορες» θα έπαιρναν ένα ποσοστό από τα πονταρίσματα και τα υπόλοιπα χρήματα θα κατέληγαν στο «μαύρο» ταμείο του «αρχηγού».

Συνελήφθησαν 54 άτομα, ενώ αναζητούνται άλλα 13. Επίσης μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν 54 υπολογιστές, 44 κινητά τηλέφωνα, χειρόγραφες σημειώσεις με κωδικούς ονομάτων και χρηματικά ποσά από τις παράνομες σ

Συνελήφθησαν 54 άτομα, ενώ αναζητούνται άλλα 13. Επίσης μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν 54 υπολογιστές, 44 κινητά τηλέφωνα, χειρόγραφες σημειώσεις με κωδικούς ονομάτων και χρηματικά ποσά από τις παράνομες συναλλαγές.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας φέρεται πως ομολόγησε στους αστυνομικούς την ύπαρξη των δύο ταμείων, λέγοντας μάλιστα πως είχε φροντίσει πρόσφατα να καθαρίσει το «μαύρο», εν όψει επικείμενου ελέγχου, όχι από τις ελληνικές Αρχές, αλλά από τις μαλτέζικες, όπου δραστηριοποιείται επίσης στον διαδικτυακό τζόγο. Υλοποιώντας βήμα προς βήμα το σχέδιό του για την ίδρυση του δικού του «ΟΠΑΠ», ο επιχειρηματίας είχε εξασφαλίσει ήδη πρόσβαση εκτός από την Αττική, στους νομούς Θεσσαλονίκης, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας και στη Ζάκυνθο, ενώ πρόσφατα βρήκε στα Γιαννιτσά Πέλλας τον άνθρωπό του που θα του εξασφάλιζε παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Θεσσαλίας.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον 38χρονο Β.Τ., τον φερόμενο ως «αρχηγό» της δεύτερης από τις τρεις εγκληματικές ομάδες που εξαρθρώθηκαν, ο οποίος, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, ήταν στην ουσία ένας αντιπρόσωπος του 41χρονου στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο 38χρονος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, αλλά ο γιος του επιχειρηματία των Γιαννιτσών που δραστηριοποιούνταν στα «φρουτάκια» και είχε απασχολήσει το πανελλήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως ο «βασιλιάς του τζόγου».

Απειλούσε με… ολοκαύτωμα
Το όνομα του τελευταίου ακούστηκε εκ νέου πριν από έναν χρόνο, όταν εισέβαλε με ένα μπιτόνι βενζίνη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στη Θεσσαλονίκη, περιέλουσε τους χώρους και απειλούσε με… ολοκαύτωμα, ζητώντας να αποδεσμευτεί λογαριασμός που διατηρούσε εκεί, ο οποίος είχε δεσμευτεί από την Εφορία.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο γιος του «φρουτάκια» των Γιαννιτσών διατηρούσε τη δική του ομάδα, με 37 μέλη και πεδίο δράσης στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης. Εκτιμάται ότι είχε στον έλεγχό του περίπου 40 καταστήματα – «πρακτορεία» και έπαιζε ρόλο συνδέσμου για λογαριασμό του επιχειρηματία από την Αθήνα.

Η τρίτη ομάδα είχε «πυρήνα» τη Χαλκιδική και αρχηγό έναν 51χρονο ιδιοκτήτη μπαρ της περιοχής, γνωστό στην τοπική κοινωνία για τη χλιδάτη ζωή με τα ακριβά αυτοκίνητα και το σκάφος. Ο συγκεκριμένος δεν συνελήφθη στην επιχείρηση της Τετάρτης και της Πέμπτης και σύμφωνα με την Αστυνομία έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Η ομάδα αυτή λειτουργούσε αυτόνομα και δεν είχε οικονομική συνεργασία με αυτήν της Αθήνας, παρόλο που και οι τρεις ομάδες είχαν επαφές σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Αντίθετα, διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον 38χρονο στα Γιαννιτσά, με τον οποίο σχεδίαζαν μάλιστα να λειτουργήσουν από κοινού διαδικτυακό πόκερ μέσω του Facebook, θεωρώντας πως θα έμεναν στο απυρόβλητο, αφού η έδρα της δημοφιλούς ιστοσελίδας βρίσκεται στο εξωτερικό και δεν υπόκειται στους περιορισμούς της ελληνικής νομοθεσίας για τα τυχερά παιχνίδια.

Τόσο η έρευνα των αστυνομικών υπηρεσιών της Χαλκιδικής, που κράτησε 4 μήνες, όσο και η αστυνομική επιχείρηση της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης σε 11 νομούς της χώρας, έγιναν με απόλυτη μυστικότητα. Στο σύνολό τους οι 54 συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και από εκεί μετήχθησαν την Παρασκευή στον εισαγγελέα Γιαννιτσών, μετά τη δήλωση αναρμοδιότητας της Εισαγγελίας Πολυγύρου, με το αιτιολογικό ότι οι περισσότεροι συνελήφθησαν στον νομό Πέλλας.

Στο πλαίσιο της γιγαντιαίας αστυνομικής επιχείρησης, που ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Τετάρτης, έγιναν έλεγχοι σε περισσότερα από 50 σπίτια και 15 καταστήματα σε 11 νομούς της χώρας -Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αττική, Πέλλα, Ημαθία, Κιλκίς, Ροδόπη, Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθο, Φθιώτιδα- και συνελήφθησαν 54 άτομα, ενώ αναζητούνται άλλα 13. Βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διενέργειας και συμμετοχής σε παράνομα τυχερά παιχνίδια, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 54 φορητοί και σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 44 κινητά τηλέφωνα, μεγάλος αριθμός χειρόγραφων σημειώσεων με κωδικούς ονομάτων και χρηματικά ποσά από τις παράνομες συναλλαγές, χρηματικά ποσά προερχόμενα από παράνομο στοιχηματισμό, βιβλιάρια καταθέσεων, τρία πολυτελή ΙΧ αυτοκίνητα και ένα σκάφος αναψυχής που ανήκε στον «αρχηγό» της οργάνωσης με έδρα τη Χαλκιδική.

Ερευνες και στο εξωτερικό
Ψάχνουν στον σκληρό δίσκο των pcs τον μίτο για το «μαύρο» χρήμα

«Μην εκπλαγείτε αν δείτε ποσά εξωπραγματικά», ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που συμμετείχε στην επιχείρηση της Ασφάλειας Χαλκιδικής. Ο ίδιος εκτιμά πως ο τζίρος του συγκεκριμένου κυκλώματος ανέρχεται κατ΄ ελάχιστο σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και αναμένει τα αποτελέσματα της εξέτασης των ψηφιακών δεδομένων από τους υπολογιστές που κατασχέθηκαν, η οποία γίνεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας.

Η έρευνα συνεχίζεται τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, με σκοπό να προσδιοριστούν το ακριβές εύρος της δραστηριότητας του δικτύου και το ύψος της απάτης.

Παράλληλη διερεύνηση θα γίνει από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αλλά και από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον προσδιορισμό του φορολογικού σκέλους της υπόθεσης.

Ενα στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στα τρία συγκεκριμένα κυκλώματα – εγκληματικές οργανώσεις, παρά τον μεγάλο αριθμό εμπλεκομένων και συλληφθέντων δεν υπάρχουν άνθρωποι του ποδοσφαίρου καθώς και ποδοσφαιριστές, κατι που θα άνοιγε νέες πληγές στο ήδη λαβωμένο ελληνικό ποδόσφαιρο, οπως έχει αποκαλυφθεί από προηγούμενες υποθέσεις που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. «Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή παράγοντα ποδοσφαίρου ή ομάδας, ούτε κανενός αθλητή», όπως διευκρίνισε ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής.

Ομως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αφου η έρευνα συνεχίζεται και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο υλικό που κατασχέθηκε και ήδη αναλύεται από τους ειδικούς της Αστυνομίας. Επίσης, όπως τονίζεται απο την ΕΛ.ΑΣ, από τα στοιχεία της έρευνας μέχρι τώρα, που περιελάμβανε και πολύμηνη παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των εμπλεκομένων, δεν έχει προκύψει ούτε κάποια σχέση των συλληφθέντων με οποιαδήποτε οργάνωση στημένων αγώνων διαφόρων αθλημάτων και πρώτα απ’ όλα του ποδοσφαίρου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed