Οργή εκφράζει η Αθήνα
Νέα ερωτήματα και ανησυχία ως προς την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα -και κυρίως ως προς τις απαιτήσεις της- γεννά η στάση της Κομισιόν, που αποφεύγει να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών.
Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, δήλωσε στο Βήμα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σαντάλ Χιούζ, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες».
Υπερθεματίζοντας ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν, τόνισε στο Βήμα το βράδυ της Παρασκευής ότι «η αναχώρηση της αποστολής μας για την Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας εξαρτάται από τη λήψη εκ μέρους μας συγκεκριμένων σημαντικών πληροφοριών από τις ελληνικές αρχές. Σε αυτή τη φάση οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν φτάσει σε εμάς».
Η γραμμή αυτή της Επιτροπής είχε φανεί και από τις χθεσινές δηλώσεις της Σαντάλ Χιούζ, -μετά το επίμαχο τηλεγράφημα του Reuters-, που είπε ότι η τρόικα θα επιστρέψει όταν έχει στη διάθεσή της όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές που θα της επιτρέψουν να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Οι σιβυλλικές αυτές απαντήσεις εξοργίζουν εκ νέου την Αθήνα που μόλις χθες (Πέμπτη) έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά το τηλεγράφημα του Reuters περί παγώματος της επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών.
«Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Στουρνάρας με τα παιγνίδια που παίζονται» σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου.
Η τρόικα θα επιστρέψει κανονικά την επόμενη εβδομάδα, με το ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη το μεσημέρι, είναι η αυστηρή απάντηση της κυβέρνησης, μιλώντας μάλιστα για επικοινωνιακά παιχνίδια.
Εκτός από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους το «πάγωμα» της συνάντησης διέψευσαν ήδη από εχθές και κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαιώνοντας ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, είναι προγραμματισμένο να φτάσει στην Αθήνα τη Δευτέρα και να πιάσει δουλειά από την Τρίτη.
Πέρα από την ανακούφιση που δημιούργησε η άμεση αυτή αντίδραση από το ΔΝΤ, σε μια δεύτερη ανάγνωση δημιουργεί τη βάσιμη υποψία ότι οι όποιες διαρροές στο Reuters υπήρξαν από την πλευρά της Κομισιόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προέλευση των πιέσεων.
Άλλωστε η νέα απάντηση της Κομισιόν μάλλον επιβεβαιώνει τις υποψίες αυτές.
Η βασική διαφωνία μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης έχει να κάνει με το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014.
Διαφωνίες υπάρχουν επίσης και σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης, που εκκρεμεί από τον Ιούλιο, κυρίως με την επιμονή των Βρυξελλών να κλείσουν οι δύο από τις τρεις υπό αναδιάρθρωση κρατικές επιχειρήσεις, δηλαδή η ΕΛΒΟ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.