Στις κατηγορίες αναπήρων που δικαιούνται απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων αναφέρεται αναλυτικά η κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη και του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση.
Με την υπουργική απόφαση προσδιορίζεται η διαδικασία ιατρικής εξέτασης ατόμων με αναπηρίες για τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων με βάση ιατρικές γνωματεύσεις των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Σύμφωνα με αυτή απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης ή τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου ανάπηροι με:
* Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.
* Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.
* Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.
* Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.
* Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.
* Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).
* Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία
* Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού
* Αυτισμό, εφ’ όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη βοήθειας.
Σύμφωνα με το in.gr, η ιατρική εξέταση των ενδιαφερομένων ατόμων με αναπηρίες, προκειμένου να αιτηθούν κατά περίπτωση την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και από τα τέλη κυκλοφορίας γίνεται από τα ΚΕΠΑ. Η παραπομπή των ενδιαφερομένων στα ΚΕΠ.Α γίνεται είτε από ιδιώτες ιατρούς είτε από ιατρούς του ΕΟΠΠΥ.
Η εκάστοτε αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΚΕΠΑ με βάση το υποβληθέν σε αυτή έντυπο παραπομπής προβαίνει στην αυτοπρόσωπη εξέταση του ενδιαφερομένου, λαμβάνοντας υπόψη της όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την αντιστοίχιση των παθήσεων με τις παθήσεις και τα ποσοστά αναπηρίας του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.).
Η ανωτέρω αρμόδια επιτροπή του ΚΕΠΑ αποφαίνεται για την υπαγωγή του ενδιαφερομένου σε μια από τις κατηγορίες παθήσεων με την έκδοση ιατρικής βεβαίωσης.
Τέλος, οι αρμόδιες για τη χορήγηση των απαλλαγών υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα ελέγχουν τις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ, μέσω ανάκτησης αυτών απευθείας από το μηχανογραφικό σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά την οριστικοποίησή τους και θα χορηγούν τις απαλλαγές.
Διαβάστε ακόμη: Τι τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσετε από τις 4 Νοεμβρίου