Τετάρτη 16-Οκτωβρίου 2013 – «Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού»
Την επετειακή ημέρα, 16-Οκτωβρίου-2013, καθιερωμένη από τον ΟΗΕ, ως ημέρα «Επισιτισμού» διοργανώθηκε από την Ένωση Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδας, την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών και τον Δήμο Γρεβενών «Ημερίδα» με θέμα: «Μεσογειακή Διατροφή και σύγχρονη καθημερινότητα».
Από τις 5 το απόγευμα άρχισε να πυκνώνει η προσέλευση των συμπολιτών μας στην αμφιθεατρική αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού.
Το θέμα της ημερίδας αλλά και η από κοινού πρωτοποριακή πρωτοβουλία των τριών διαιτολόγων και διατροφολόγων της πόλης μας,( Βιβής Κατσαρού, Πηνελόπης Βασιλείου, Σοφίας Μπάμπου) οι οποίες σχεδίασαν την εκδήλωση, συνέβαλαν στη μεγάλη συμμετοχή των συμπολιτών μας.
Στην είσοδο της αίθουσας δύο μεγάλα τραπέζια γεμάτα από άφθονα υγιεινά εδέσματα προδιέθεταν για το θεματολόγιο της ημερίδας.
Το πρόγραμμα της ημερίδας εξελίχθηκε με την εισαγωγική ομιλία του Προϊσταμένου της Βιβλιοθήκης, ο οποίος τόνισε εξαίροντας την συνεργατική πρωτοβουλία των τριών διαιτολόγων- διατροφολόγων κι επισήμανε ότι, ο πολιτισμός είναι προϊόν της συλλογικής παραγωγικής αυτενέργειας των πολιτών που επιζητούν την επίλυση των προβλημάτων και την βελτίωση των κοινωνικών θεσμών. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει σ’ εκείνες, με τις οποίες διαμορφώνεται η κοινή όσμωση, η κοινή αποδοχή και η κοινή δράση. Αυτές σφυρηλατούν την κοινωνικότητα, την συμμετοχή, την αλληλεγγύη και τη σύγχρονη «Εκκλησία του Δήμου». Πρωτοβουλία που βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στο εποικοδόμημα του τοπικού μας πολιτισμού. Πρωτοβουλία γεμάτη από ένα ιδιαίτερο φορτίο συναισθηματισμού, η οποία σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού μας οδηγεί στην κοινωνική μας αυτογνωσία. Στην εποχή μας, εποχή του αυτοματισμού, της ρομποτικής, της παγκόσμιας επικοινωνίας, και της αυτοκίνησης η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν έλυσε και τα προβλήματα του επισιτισμού όλων των ανθρώπων.
Η αυτάρκεια των τροφίμων στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, των δυτικών κοινωνιών ανέπτυξε την αυταρέσκεια, τον ατομισμό, την ιδιωτική συσσώρευση και τον υπέρμετρο εγωισμό και θάμπωσε παράλληλα την ορατότητα τους για τα προβλήματα των υποανάπτυκτων τεχνολογικά κοινωνιών. Ένα δισεκατομμύριο (1.000 000 000) συνάνθρωποι μας υποσιτίζονται στον πλανήτη!!….
Η πείνα οδηγεί άμεσα στην απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην απώλεια του αυτοσεβασμού, στις μεταναστεύσεις των πεινασμένων και στην κοινωνική έκρηξη.
Η σημερινή ημερίδα έχει λοιπόν ως στοιχείο της να πείσει ότι η δίαιτα, που συνάδει με την υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την επίλυση του επισιτικού προβλήματος των αναπτυσσόμενων κοινωνιών.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Βιβή Κατσαρού με τον επιστημονικό και στοχευόμενο λόγο της επισήμανε τα εξής: Ο άνθρωπος σήμερα τρέφεται με έναν τρόπο που επιβαρύνει, αντί να προάγει, την υγεία του. Έτσι, ο άνθρωπος ζει μεν περισσότερα χρόνια, αλλά συχνά, η ποιότητα της ζωής του έχει επηρεαστεί, εξαιτίας των επιπτώσεων της κακής διατροφής στην υγεία του. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιοπάθειες, καρκίνο και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, δεν θα ήταν ασθενείς και δεν θα χρειαζόταν να ακολουθούν θεραπείες και να υποφέρουν από τα συμπτώματα της ασθένειάς τους, εάν η διατροφή τους ήταν ισορροπημένη.
Ένα πρόβλημα υγείας εξαιτίας μιας κακής διατροφής δεν εμφανίζεται μια μέρα στα ξαφνικά. Προηγείται μέσα στον οργανισμό μια διαδικασία αρκετών ετών. Κάνω πρόληψη σημαίνει ότι δεν αφήνω τη διαδικασία αυτή να εξελιχθεί ώστε να εμφανιστεί το πρόβλημα υγείας, λαμβάνοντας τα μέτρα μου.
Η έρευνα έδειξε ότι το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας αλλά και εμφάνισης ασθενειών όπως καρδιοπάθειες, καρκίνος, διαβήτης το κατείχαν οι κάτοικοι της Κρήτης.
Ακολουθώ μεσογειακή διατροφή σημαίνει:
Καταναλώνω σε καθημερινή βάση δημητριακά & τα προϊόντα τους: ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι κτλ. και προτιμώ τα ολικής άλεσης
Καταναλώνω καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων & λαχανικών
Χρησιμοποιώ ελαιόλαδο και αποφεύγω τα άλλα λίπη
Καταναλώνω συχνά ξηρούς καρπούς και ελιές
Καταναλώνω καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα και προτιμώ τα χαμηλών λιπαρών
Καταναλώνω σε εβδομαδιαία βάση ψάρι, κοτόπουλο & όσπρια
Τρώω κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κατσίκι, αρνί) 3-4 φορές το μήνα
Αποφεύγω τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα κορεσμένα/ τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε σοκολάτες κέικ, μπισκότα, αναψυκτικά πατατάκια, γαριδάκια γύρους, κρέπες
Πίνω κρασί, με μέτρο (1 ποτήρι για τις γυναίκες, 2 ποτήρια για τους άντρες ημερησίως)
Έχω τουλάχιστον 30’ σωματική άσκηση καθημερινά (π.χ. περπάτημα)
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Πηνελόπη Βασιλείου με ιδιαίτερα εύγλωττο τρόπο επισήμανε το θέμα «διατροφή και κύκλος ζωής της σύγχρονης γυναίκας» Οι επισημάνσεις της κράτησαν καθηλωμένο το ακροατήριο. Οι γυναίκες που αποτελούσαν το 70% των ακροατών έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τόνισε πως από τη γέννησή της η γυναίκα καλείται να αναλάβει πολλούς ρόλους, ήτοι, της κόρης, της αδελφής, της μητέρας, της συντρόφου, της φίλης, της μαθήτριας, της φοιτήτριας, της εργαζόμενης γυναίκας, της νοικοκυράς, της γιαγιάς… Από την παιδική ηλικία εδραιώνονται οι σωστές διατροφικές συνήθειες. Τα κορίτσια από μικρά μαθαίνουν και αποκτούν συνήθειες που θα ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή
Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τη γονιμότητα;
Ερευνητές από Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard λένε πως ναι και προτείνουν μεταξύ άλλων την κατανάλωση παγωτού και τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος προκειμένου να αυξηθεί η γονιμότητά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 18.000 γυναίκες οι οποίες δεν μπορούσαν να κάνουν παιδί και οι περισσότερες είχαν προβλήματα ωορρηξίας. Μέσα σε διάστημα 8 χρόνων η πλειοψηφία αυτών των γυναικών κατάφερε να αποκτήσει παιδί.
Το διάλλειμα που μεσολάβησε έφερε τους ακροατές μας με περισσότερο ενδιαφέρον στην αίθουσα
Η καθηγήτρια φυσικής Αγωγής Ιωάννα Χριστουλάκη ήταν η εισηγήτρια του θέματος «Ξεκινάμε μαζί γυμναστική» Αν και υπάρχουν πολλοί ειδικοί που υποστηρίζουν και προτείνουν την έναρξη ενός συστηματικού προγράμματος άσκησης, πολύ συχνά δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις πρακτικές οδηγίες που κάνουν ένα πρόγραμμα άσκησης ασφαλές και ευχάριστο. Ακολουθούν μερικές πρακτικές οδηγίες, προκειμένου ν’ αποφευχθούν οι τυχαίες και επιπόλαιες επιλογές που είναι πιθανόν να μετατρέψουν ένα πρόγραμμα άσκησης από ωφέλιμο σε υπερβολικό ή επικίνδυνο.
Κάθε δραστηριότητα άσκησης πρέπει να εντάσσεται στο πρόγραμμα κάθε ατόμου, χωρίς να το διαταράσσει. Είναι σημαντικό να ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την ψυχοσωματική υγεία του, μέσω της ικανοποίησης που δίνει ένα διάλειμμα από την πιεστική καθημερινότητα ή μέσω της αίσθησης βελτίωσης που προσφέρει. Εντάξτε την, λοιπόν, στο πρόγραμμά σας και να είστε σίγουροι ότι πολύ γρήγορα ο οργανισμός σας θα σας ανταμείψει γι’ αυτήν την επιλογή σας!
Και τη σκυτάλη της ημερίδας έλαβε η διαιτολόγος διατροφολόγος Σοφία Μπάμπου που εισηγήθηκε το θέμα « Η διατροφή ως δεξιότητα στο παιδί» Η Σοφία μ ‘ έναν παιδαγωγικό, μαιευτικό τρόπο διαλόγου με το ακροατήριο μας έβαλε σε μια συμμετοχική αποτύπωση του θέματος. Συνοπτικά η ομιλήτρια αναφέρθηκε ότι οι προβλέψεις για την παχυσαρκία δεν είναι καθόλου εφησυχαστικές Η αύξηση της παχυσαρκίας αυξάνει τη θνησιμότητα
Περίπου 250.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι παχύσαρκοι. Στις ΗΠΑ οι γιατροί καταγγέλλουν ότι εξαιτίας της παχυσαρκίας πεθαίνουν 300.000 Αμερικάνοι το χρόνο ενώ τα έξοδα νοσηλείας ανέρχονται σε 117 δις δολάρια ετησίως Δυστυχώς στον ίδιο δρόμο οδεύουν και οι Έλληνες οι οποίοι φαίνεται να ακολουθούν το αμερικάνικο πρότυπο και πολλές φορές να το ξεπερνούν ειδικά στις μικρές ηλικίες
Εκτιμάται ότι το 1/3 των παχύσαρκων παιδιών πρόκειται να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες T α υπόλοιπα 2/3 κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας περισσότερο από ότι οι φυσιολογικού βάρους ενήλικες, ακόμα και αν αυτά τα παιδιά καταφέρουν να χάσουν βάρος στην ενήλικη ζωή τους
Η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων κυρίως από λίπος και ζάχαρη με τη διατροφή, η ανισορροπία στην κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και η κατανάλωση τροφών κακής ποιότητας είναι από τα συχνότερα διατροφικά λάθη. Τα παιδιά του σήμερα τρώνε πολύ συχνά φαγητά από έξω, fast food, τα οποία συνήθως έχουν υψηλή συγκέντρωση σε κορεσμένο λίπος και πολύ χαμηλή θρεπτική αξία.
Τα περισσότερα παιδιά στις μέρες μας έχουν αντικαταστήσει το παιχνίδι (κυνηγητό, κρυφτό)με την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ενώ όλο και μειώνεται ο αριθμός των παιδιών που γυμνάζονται ή ασχολούνται με κάποιο άθλημα. Σε μία μελέτη αναφέρεται ότι οι πιθανότητες να γίνει ένα παιδί παχύσαρκο είναι πενταπλάσιες όταν αυτό παρακολουθεί 5 ώρες τηλεόραση ημερησίως από όταν αυτό παρακολουθεί από 0 μέχρι και 2 ώρες τηλεόραση ημερησίως!!
Πολλά παχύσαρκα παιδιά βιώνουν ένα φαύλο κύκλο μη ισορροπημένης διατροφής, απομόνωσης και κατάθλιψης. Τα παχύσαρκα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι νιώθουν έντονα το αίσθημα της ντροπής και έχουν συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση και φτωχή εικόνα για τον εαυτό τους. .
Οι γονείς έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο και τη μεγαλύτερη ευθύνη στο να μάθουν τα παιδιά τους πώς να τρέφονται σωστά αλλά και να γυμνάζονται εντατικά.
Και η ημερίδα έκλεισε τις εργασίες της με την εισήγηση της ψυχολόγου Μαρίας Κατσαρού η οποία εισηγήθηκε το θέμα « Η τροφή ως μέσο έκφρασης των συναισθημάτων» Πως δηλαδή επηρεάζει η συναισθηματική μας κατάσταση το είδος και την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουμε; Υποφέρετε από συναισθηματική υπερφαγία; Τρώτε όταν είστε αναστατωμένοι, θυμωμένοι, σε υπερένταση, ακόμη και όταν δεν πεινάτε; Πολλές φορές κρύβετε το φαγητό από τους φίλους και την οικογένεια σας για να το φάτε όταν είστε μόνοι; Μερικές φορές τρώτε με φόβο μην σας δει κανείς νιώθοντας ενοχή και ντροπή για την ποσότητα του φαγητού που καταναλώσατε; Αν είστε εξοικειωμένοι με ένα από τα παραπάνω ερωτήματα η ελπίδα δεν έχει χαθεί για να ξεπεράσετε την συναισθηματική σας υπερφαγία. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε εθισμού είναι να αποδεχτούμε και να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, αναλαμβάνοντας την πλήρης ευθύνη.
Εάν δεν είστε έτοιμοι ή συναισθηματικά ώριμοι να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα σας και να βρείτε αποτελεσματικές λύσεις, φτιάξτε μια λίστα δραστηριοτήτων που απολαμβάνετε και ασχοληθείτε με μια από αυτές τις δραστηριότητες μέχρι να υποχωρήσει το συναίσθημα της υπερφαγίας.
Τρώτε τα γεύματα σταθερά κάθε 3 με 4 ώρες. Το να τρώτε άστατες ώρες είναι ο πιο επικίνδυνος τρόπος για να πάρετε κιλά. Χαλαρώστε. Το στρες και το άγχος δημιουργούν την επιθυμία για λάθος τροφές και αυξάνουν το βάρος. Η χαλάρωση στο σώμα και το πνεύμα μας βοηθάει να αποβάλουμε το στρες και να βλέπουμε τη ζωή θετικά. Βγείτε μια βόλτα στα μαγαζιά κάντε ένα χαλαρωτικό ντους, ή πηγαίνετε έξω για μια βόλτα ή ένα καφέ. Η φυσική δραστηριότητα, η ξεκούραση, ο καλός ύπνος βοηθούν το σώμα να είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση, το προστατεύουν από την ψυχολογική εξασθένηση και απομακρύνουν το συναίσθημα της υπερφαγίας. Πάρτε κουράγιο από πετυχημένες προσπάθειες σας. Μη σταματάτε την προσπάθεια σας και συνεχίστε δυναμικά υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας πάντοτε τους στόχους σας.
Η ημερίδα έληξε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Πολλοί από τους παραβρεθέντες μας πρότειναν την συνεχή διοργάνωση παρόμοιων επιμορφωτικών εκδηλώσεων. Η Κοπάνου Γεωργία και η Ταρλατζή Θεολογία με άψογο τρόπο διεκπεραίωσαν τις εργασίες της Γραμματειακής Υποστήριξης
Σίμος Ζαγκανίκας