Σε εξέλιξη η διαδικασία ανάταξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Οι τρεις «ομάδες» θεσμικών που τοποθετούνται στο ταμπλό. Πως κινούνται και τι τους ανησυχεί.
Τράπεζες, κυκλικές μετοχές και εταιρείες υπό αποκρατικοποίηση αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών που τοποθετούν σημαντικότατα κεφάλαια. Ενδιαφέρον που όμως διαχέεται, πέραν των 8 υποψήφιων μετοχών για τον MSCI Greece των αναδυομένων, και στην υπόλοιπη αγορά, αδιακρίτως συγκριτικών αποτιμήσεων. Και αυτό, διότι τώρα οικοδομούνται θέσεις ενώπιον ενός από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στην πρόσφατη ιστορία των διεθνών αγορών: της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, και μάλιστα σε βαθμό υψηλότερο των επίσημων εκτιμήσεων. Ως προεξοφλητικός μηχανισμός, το Χρηματιστήριο λειτουργεί αυτήν την ώρα με ακριβώς αυτόν τον τρόπο.Όπως επισημαίνεται στον μεγάλο αριθμό εκθέσεων που έχουν εκδώσει και συνεχίζουν να εκδίδουν οι ξένοι οίκοι για τα επόμενα βήματα, αφού ολοκληρωθεί αυτό το πρώτο κύμα εισροών, όλα θα κριθούν ανάλογα με την πρόοδο στο μέτωπο της οικονομίας, της ευρωπαϊκής συνεννόησης για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και των αποκρατικοποιήσεων. Ήδη, πάντως, η διαδικασία ανάταξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αυτήν τη φάση τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες των ξένων που εμφανίζονται εξαιρετικά δραστήριοι:
Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται τα παθητικά διαχειριζόμενα funds που παρακολουθούν τους δείκτες της MSCI. Η μετάταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα τέλη Νοεμβρίου στις αναδυόμενες αποτελεί τον καταλύτη ροών που ενδέχεται να αγγίξουν βραχυπρόθεσμα το 1 δισ. και μεσοπρόθεσμα τα 2 δισ. ευρώ, αν βασιστεί κανείς στους υπολογισμούς που κάνουν γι΄ αυτό το θέμα οίκοι όπως η HSBC και η Citi.
Οι εισροές αυτές εκτιμώνται από μεγάλους ξένους οίκους ότι μπορεί να ανέλθουν από 500 εκατ. ευρώ άμεσα έως και 1,5 δισ. ευρώ μεσοβραχυπρόθεσμα. Η HSBC υπολογίζει τις εισροές στα 827 εκατ. δολάρια (611 εκατ. ευρώ), εν όψει της ένταξης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στον MSCI, με τις μετοχές που θα πρωταγωνιστήσουν, λόγω της ένταξής τους στον δείκτη της χώρας, να είναι ο ΟΠΑΠ, η Εθνική, η Jumbo, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, η Folli Follie, η ΔΕΗ και η Alpha Bank.
Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα ενεργητικά διαχειριζόμενα funds που δεν δεσμεύονται από τους δείκτες, αλλά βλέπουν την προοπτική που αφενός η μετάταξη διαμορφώνει, αφετέρου η βελτίωση των οικονομικών δεικτών στην Ελλάδα επιτείνει.
Μεταξύ αυτών και ο Mark Mobius, εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton Emerging Markets Group, που ήρθε στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα και δήλωσε πως «διακρίνουμε κάποια αμυδρά σημάδια που μαρτυρούν ότι ίσως η δύσκολη οικονομική δοκιμασία που περνά η Ελλάδα φτάνει σε ένα σημείο καμπής και αναζητούμε τις ευκαιρίες επένδυσης. Το “κλειδί”, φυσικά, είναι να βρούμε μετοχές οι οποίες πληρούν τα κριτήρια ποιότητας που θέτουμε». Όπως αποκάλυψε, η ομάδα των αναλυτών που έχει επιφορτιστεί με την ελληνική αγορά εξετάζει 41 ελληνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους της ανάπτυξης ακινήτων, των τυχερών παιχνιδιών, της τεχνολογίας, του εμπορίου και από τον τραπεζικό κλάδο, μεταξύ άλλων.
Τέλος, στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται πολύ πιο επιθετικά κεφάλαια hedge funds και μεγαλοεπενδυτές, που μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα μεταξύ των βασικών συναλλασσομένων στα warrants των ελληνικών τραπεζών αλλά και στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Μεταξύ αυτών είναι ο John Paulson, που επιβεβαίωσε προ ημερών πως το fund συμφερόντων του, Paulson & Co., έχει χτίσει μεγάλες θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.
Στη λίστα των ξένων funds που επενδύουν επιθετικά στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, βρίσκονται και τα Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital, Och-Ziff, Wellington Capital, Farallon Capital, QVT Financial, Fidelity, θεσμικοί όπως η Paramount Services και πιο παραδοσιακά ονόματα, όπως τα Fortress, Sal. Oppenheimer, Rockefeller & Co., Capital Group, Third Point και Soros Fund Management.
«Φρέσκο χρήμα»
Ήδη περισσότερα από 1 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, σε αγοραστικές τοποθετήσεις ξένων χαρτοφυλακίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επενδύθηκε σε τραπεζικές μετοχές και σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης του Large Cap 25. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει εισέλθει στο Χ.Α από το 2007 και στηρίζει την εκτίμηση πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο αποτελεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά στοιχήματα διεθνώς, τόσο για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια όσο και τους μακροχρόνιους θεσμικούς.