Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν οι κοσμήτορες της Σχολής και οι πρόεδροι των Τμημάτων, κατά τη διάρκεια διευρυμένης γενικής συνέλευσης και συνέντευξης Τύπου
Τα παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και βεβαίως τα συνολικά είκοσι αντίστοιχα τμήματα των πανεπιστημίων της χώρας, βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και κινδυνεύουν να κλείσουν.
Οι κοσμήτορες της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας και οι πρόεδροι των Τμημάτων Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και κάλεσαν τους φορείς να ξεσηκωθούν και να προστατεύσουν το πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια της διευρυμένης γενικής συνέλευσης και της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησαν προχτές.
Ειδικότερα τόνισαν ότι με το νόμο που προώθησε το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον οποίο δημιουργείται ένας ξεχωριστός κύκλος σπουδών για τα παιδαγωγικά τμήματα, αυτά σε δύο – τρία χρόνια δεν θα έχουν φοιτητές και μοιραία θα κλείσουν, ενώ σε μείζον ζήτημα για τα πτυχία των φοιτητών εξελίσσεται το θέμα με τους αποσπασμένους καθηγητές για τα εργαστήρια, οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι στη Φλώρινα.
Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, σημείωσε πως «είμαστε εδώ να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας της Δυτικής Μακεδονίας ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κινδυνεύει πραγματικά με τα νέα μέτρα του υπουργείου Παιδείας και κυρίως με το νόμο που ψήφισε, σύμφωνα με τον οποίο τα παιδαγωγικά τμήματα θα είναι ένας ξεχωριστός κύκλος σπουδών, ο 5ος κύκλος, όπου οι υποψήφιοι μαθητές που θα θέλουν να πάνε στα παιδαγωγικά τμήματα θα πρέπει να επιλέξουν μόνο αυτόν τον κύκλο και δεν μπορούν να πάνε σε άλλους κύκλους των θετικών ή των ανθρωπιστικών σπουδών».
Στη συνέχεια ο Κ. Φωτιάδης, υπογράμμισε:
«Είναι βέβαιο ότι μετά από τρία χρόνια θα ψάχνουμε υποψήφιους φοιτητές για τα παιδαγωγικά τμήματα και μοιραία από τα πρώτα που δεν θα έχουν φοιτητές θα είναι τα παιδαγωγικά τμήματα της Φλώρινας. Γι’ αυτό η τοπική κοινωνία που θα έλεγα ότι δεν αντέδρασε δυναμικά όταν πήραν από δω το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να μην έχουν φοιτητές τα δύο παιδαγωγικά τμήματα σε μια τριετία με βάση το νόμο που ψήφισε η ελληνική πολιτεία. Γι’ αυτό όλη η τοπική κοινωνία (περιφερειάρχης, δήμαρχοι, φορείς, σύλλογοι, πνευματικός κόσμος), όλοι θα πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά και να ενημερώσουν το υπουργείο για το μεγάλο, εγκληματικό λάθος, εκτός αν συνειδητά θέλουν να συρρικνώσουν τα παιδαγωγικά τμήματα και βρήκανε αυτό τον τρόπο.
Επίσης, μία δεύτερη πρόταση που κάνω, είναι ότι όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας έχουν δικούς τους πρυτάνεις, από τους οποίους διοικούνται. Είμαστε το μοναδικό που δεν έχουμε πρύτανη και απ’ ότι φαίνεται δεν θα έχουμε για πολλά χρόνια ακόμη. Σ’ αυτό το αθηναϊκό κράτος μας αντιμετωπίζουν ως ιθαγενείς και είμαστε εκτός του ελλαδικού χώρου».
Από την πλευρά του ο κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, Χαράλαμπος Λεμονίδης, τόνισε: «Σήμερα πανελλαδικά γίνονται γενικές συνελεύσεις και συνεντεύξεις Τύπου για τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζουν τα είκοσι Παιδαγωγικά Τμήματα στη χώρα. Το πιο σημαντικό για την τρέχουσα κατάσταση είναι το θέμα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών. Δεύτερο θέμα είναι η ένταξη των παιδαγωγικών τμημάτων σε ένα ξεχωριστό κύκλο σπουδών, το οποίο αφορά το ίδιο το μέλλον των παιδαγωγικών τμημάτων. Άμεσα όμως αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα λειτουργίας, γι’ αυτό λέμε ότι υπάρχει κίνδυνος υλοποίησης του προγράμματος σπουδών των φοιτητών μας, το οποίο έχει σχέση με την πρακτική άσκηση, η οποία είναι η γέφυρα μεταξύ πανεπιστημίου και πράξης. Όμως εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Ο θεσμός των εκπαιδευτικών καρκινοβατούσε όλα τα χρόνια, αλλά φέτος αυτός ο θεσμός αποκόπτεται ξαφνικά, δηλαδή το υπουργείο δήλωσε ότι δεν προσλαμβάνεται κανείς, ενώ στη συνέχεια μας έστειλε μόνο έναν. Πρακτικά λοιπόν δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα σπουδών. Αυτό είπαμε στους φοιτητές και στους συναδέλφους, ότι είμαστε σε κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σπουδών.
Κάνουμε έκκληση σε όλους τους φορείς τοπικούς και κυβερνητικούς, να μη πάμε σε μία ανωμαλία, σε κλείσιμο του πανεπιστημίου γι’ αυτή την αβλεψία. Είναι θέμα λειτουργίας του πανεπιστημίου και πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με τους αποσπασμένους καθηγητές».
Η πρόεδρος του Τμήματος Νηπιαγωγών, Ιφιγένεια Βαμβακίδου, δήλωσε: «Η κινητοποίησή μας είναι πανελλήνια και όχι τοπικού χαρακτήρα. Όλα τα παιδαγωγικά τμήματα και σχολές έχουμε τα ίδια προβλήματα. Το βασικότερο είναι ότι αλλάζουν την ταυτότητά μας, έχουμε προβλήματα με την πρακτική άσκηση και πανελληνίως είναι το ζήτημα των αποσπασμένων καθηγητών. Εδώ πρέπει να καταλάβουν οι φοιτητικοί σύλλογοι το θέμα που προκύπτει για το κύρος των πτυχίων τους, αλλά και για τη φετινή χρονιά αν θα μπορέσουν να έχουν πτυχία χωρίς πρακτική άσκηση.
Ζητούμε την υποστήριξη όλων των τοπικών φορέων σ’ αυτόν τον αγώνα» .
Τέλος, ο κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών, Ανδρέας Ανδρέου, εξέφρασε την άποψη ότι «το υπουργείο Παιδείας λειτουργεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τιμωρητικά απέναντι στα ΑΕΙ».