Σε ευθεία αμφισβήτηση της κυριότητας των ελληνικών νησιών Κάλυμνος, Καλόλιμνος, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Υμια προέβη η Τουρκία, εκδίδοντας αγγελία για έρευνες υδρογονανθράκων σε μια περιοχή που συμπεριλαμβάνει ή «αγγίζει» τις ακτές των νησιών. Από ελληνικής πλευράς γίνεται λόγος για πρόκληση άνευ προηγουμένου και αναμένεται διπλωματική απάντηση.

Ηδη από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η δημοσιοποίηση της τουρκικής NAVTEX, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συγκέντρωσε και έστειλε αμέσως στο υπουργείο Εξωτερικών όλα τα στοιχεία για τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες. Η ναυτική αγγελία με τον αριθμό 664/13 που εκδόθηκε από τον τουρκικό σταθμό Σμύρνης αναφέρει πως το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό σκάφος «Cubuklu» θα διεξάγει έρευνες κατά την περίοδο 21-25 Οκτωβρίου σε περιοχή που προσδιορίζεται από συγκεκριμένες συντεταγμένες.

Οι συντεταγμένες σχηματίζουν μια περιοχή η οποία περικλείει το Φαρμακονήσι, την Καλόλιμνο και τα Υμια, ενώ η δυτική πλευρά ορίζεται από μια ευθεία γραμμή από τις ακτές του Αγαθονησίου έως τις ακτές της Καλύμνου. Οι Τούρκοι μάλιστα την περιοχή που θέτει εν αμφιβόλω την κυριότητα των ελληνικών νησιών και αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα την χαρακτηρίζουν ως «διεθνή και τουρκικά χωρικά ύδατα».

Μέχρι αργά χθες το βράδυ το ερευνητικό σκάφος «Cubuklu» δεν είχε βγει από τον κόλπο της Σμύρνης για να κατευθυνθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Εκτιμάται όμως πως και αυτό να μη γίνει, η Αγκυρα επιχειρεί να παγιώσει μια κατάσταση στην περιοχή για αλλαγή του «status quo». Δεν είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια, αλλά όχι τόσο «εξόφθαλμα» προκλητική εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Τον περασμένο Μάρτιο είχε δεσμεύσει περιοχή για έρευνες στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου. Πάλι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να εντάσσει σε αυτή όμως ολόκληρα νησιά. Η ελληνική πλευρά είχε αντιδράσει σε έντονο ύφος και το ερευνητικό σκάφος «Bilim-2» δεν μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα να διεξάγει έρευνες. Το ίδιο εκτιμάται ότι θα γίνει και με το «Cubuklu». Από τότε μέχρι σήμερα όμως η Αγκυρα έχει στείλει αρκετά μαχητικά της να κάνουν υπερ-πτήση πάνω από το σύμπλεγμα των συγκεκριμένων ελληνικών νησιών, κάνοντας σαφείς τις επιδιώξεις της.

Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση και ειδικότερα στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, καθώς φαίνεται να κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και τη συνδέει σαφώς με την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Από πλευράς Πενταγώνου, οι τουρκικές κινήσεις στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» με στρατιωτικά και ναυτικά παρατηρητήρια, όπως επίσης και από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Ανδρέας Κούτρας, στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed