Οργανώνουν με προσοχή τα επόμενα βήματά τους
Συντονιστική Γραμματεία απέκτησε η κίνηση των 58 προσωπικοτήτων για τη Κεντροαριστερά. Σε αυτή συμμετέχουν οι: Ι. Βούλγαρης, Κ. Χατζημπίρος, Ν. Μπίστης, Χρ. Δερβένης, Αθηνά Δρέττα, Στ. Λιβαδάς, Γερ. Γεωργάτος και εκπρόσωποι των Κινήσεων «Δυναμική Ελλάδα», «Πολιτεία 2012», «Πρωτοβουλία Β». Όσοι υπέγραψαν το αρχικό κείμενο συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στην οικία ενός εκ αυτών, στο κέντρο της Αθήνας, και έκαναν έναν πρώτο απολογισμό της ανταπόκρισης που είχε η κίνηση τους, αλλά οργάνωσαν και τα επόμενα βήματα τους.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι. Ν. Αλιβιζάτος, Χρ. Ροζάκης, Ι. Βούλγαρης, Στ. Μπένος, Ι. Μπέζος, Αθηνά Δρέττα, Αρ. Δοξιάδης, Αλ. Καλοκαιρινός, Γ. Βερνίκος, Θ. Καρούνος, Λίλιαν Μήτρου, Κ. Θεοδωρόπουλος, Ι. Καλογήρου, Χριστίνα Αγριαντώνη, Νιόβη Παυλίδου, Στ. Λιβαδάς, Γερ. Γεωργάτος, Γ. Αντωνίου, Ντόρα Τσικαρδάνη, κ.α
Οι περισσότεροι δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από τη θετική υποδοχή που είχε το εγχείρημα τους, τόσο δημοσκοπικά όσο διαδικτυακά αλλά και σε επίπεδο προσωπικών επαφών και το απέδωσαν τόσο στη σοβαρότητα του κειμένου όσο και στην ανιδιοτέλεια των υπογραφών. Για μια ακόμα φορά επανέλαβαν ότι θα πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία θα εκτρέψει τη συζήτηση από τη συμφιλιωτική προσπάθεια των δυνάμεων του χώρου σε σενάρια για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κόμματος.
Η Συντονιστική Γραμματεία, στο πλαίσιο αυτό, δεν θα έχει έναν ρόλο ισοδύναμο ενός Πολιτικού Συμβουλίου ή μιας Εκτελεστικής Επιτροπής αλλά θα χρησιμεύει περισσότερο για τον εσωτερικό συντονισμό των 58. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξουν συναντήσεις της Συντονιστικής Γραμματείας με τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο, Φ. Κουβέλη, αλλά και με άλλα πρόσωπα της παράταξης τα οποία τηρούν στάση αναμονής, αποφάσεις ωστόσο δεν ελήφθησαν και ορισμένοι διατύπωσαν την άποψη ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για τέτοιου είδους κινήσεις.
Αυτό που αποφασίστηκε όμως είναι να αξιοποιηθεί ο ερχόμενος μήνας για τη συλλογή υπογραφών, τη διάδοση και τη στήριξη της πρωτοβουλίας. Παράλληλα, θα οργανώνονται επιτροπές πρωτοβουλίας σε όσο περισσότερες πόλεις είναι εφικτό, ενώ ομάδες εργασίες -η επιδίωξη είναι να συμμετέχουν σε αυτές εκτός από τους επιστήμονες και πολιτικά στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ- θα επεξεργάζονται προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, π.χ. κράτος, φορολογικό σύστημα, κ.α. Προς το τέλος του Νοεμβρίου σχεδιάζεται μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα και το πιθανότερο είναι να προχωρήσουν στην Ιδρυτική Συνέλευση προς τον Φεβρουάριο.
Μεγάλη εντύπωση έκανε το άρθρο του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδη στο «Βήμα της Κυριακής», με το οποίο, όπως εκτιμήθηκε, αποσαφήνισε σε ένα βαθύτερο επίπεδο τη στάση του απέναντι στην έκκληση για συμφιλίωση ολόκληρης της παράταξης. Ο κ. Λυκούδης, επισήμανε ότι η πρωτοβουλία των 58 αναποδογύρισε την πολιτική κλεψύδρα, ότι απαιτείται να βάλουν όλοι στην άκρη τους ηγεμονισμούς και τους αποκλεισμούς, ότι η κοινωνία χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο παραγωγής και αναδιανομής του πλούτου, και ότι είναι δεδομένη η ανάγκη για έναν αξιόπιστο σύνδεσμο ανάμεσα στην ανιδιοτέλεια των προσώπων και στην αποτελεσματικότητα των πολιτών. Επιπλέον, έθεσε και έναν χρόνικό όριο για τη ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας ότι θα πρέπει το κόμμα να εκτιμήσει με νηφαλιότητα αυτά τα στοιχεία στο δρόμο προς το συνέδριο (σ.σ. έχει προσδιοριστεί για τις 13 – 15 Δεκεμβρίου). Επίσης κάλεσε και τους υπόλοιπους παράγοντες να επιδείξουν την ίδια νηφαλιότητα αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της φάσης που περνάμε. «Διότι αν κάποιοι βιαστικά την προσπεράσουμε μεμψιμοιρώντας επειδή μας δυσκολεύει ή κάποιοι άλλοι την πνίξουν στην αγάπη της χειραγώγησης επειδή τους διευκολύνει, ο νέος αδιέξοδος δικομματισμός θα τρίβει τα χέρια του», υπογραμμίζει.
Τη Δευτέρα το βράδυ, η ΔΗΜΑΡ οργάνωσε στο Γκάζι εκδήλωση με τίτλο «Υστερη μνημονιακή και μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ποιός δρόμος;» με ομιλητές τους: Ν. Χριστουλάκη, Ν. Καραμούζη, Σ. Βαλντέν, Ηλ. Κικίλια, Κ. Αναγνωστόπουλο, Ι. Τσαμουργκέλη. Στο ακροατήριο βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Α. Λοβέρδος και Χ. Καστανίδης.