Δυσαρέσκεια από τον πρόεδρο του Δ.Σ. καθώς ψήφισαν μόνοι 16 από τους 49 συμβούλουςΜείωσε κατά 5% τα τέλη του ο δήμος Θεσσαλονίκης

Μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, στη διαδικασία της συζήτησης των τριών θεμάτων (καθορισμός τελών στάθμευσης οχημάτων για το 2014, αναπροσαρμογή συντελεστών τελών καθαριότητας και φωτισμού, για την κάλυψη των προβλεπόμενων δαπανών καθαριότητας-φωτισμού και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το 2014 και καθορισμός τελών για χρήση κοινόχρηστων χώρων για το 2014), συμμετείχαν και, τελικά, ψήφισαν, μόνο 16, σε σύνολο 49 δημοτικών συμβούλων, γεγονός που προκάλεσε την δυσαρέσκεια του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου.

«Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο. Δύο σημαντικά θέματα συζητά το δημοτικό συμβούλιο, αυτό των δημοτικών τελών και του προϋπολογισμού» είπε και πρότεινε να διακοπεί η συνεδρίαση. Τελικά, όμως, έπειτα από την προτροπή των παρόντων, η συνεδρίαση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε περίπου τα μεσάνυχτα.

Τα τρία θέματα καταψήφισαν οι επικεφαλής των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης και Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη, Ιωάννης Δελής και Χρήστος Μάτης, αντίστοιχα. Ο επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ψήφισε λευκό και στα τρία θέματα.

Αναλυτικά οι αποφάσεις για τα τέλη

Σύμφωνα με όσα εγκρίθηκαν, για το 2014 θα ισχύσει οριζόντια μείωση κατά 5% στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού (για το 2013 είχαν ισχύσει μειώσεις έως 10% για τα νοικοκυριά και έως 6% για τους επαγγελματίες).

Για τις κατοικίες διαμορφώνονται δύο ζώνες χρέωσης (η Α’ και η Β’). Για όσες βρίσκονται στην Α’ ζώνη, τα δημοτικά τέλη ορίζονται στο ποσό των 2,13 ευρώ/τ.μ. (φέτος είχαν διαμορφωθεί στα 2,24 ευρώ/τ.μ.) και για τη Β’ ζώνη σε 1,60 ευρώ/τ.μ. (από 1,68 ευρώ/τ.μ. το 2013).

Επίσης, για την επαγγελματική στέγη οριοθετούνται δύο ζώνες. Για τα εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές κλινικές, εργοτάξια, κοινόχρηστα πολυκατοικιών-επαγγελματικών χώρων, βιομηχανίες και λοιπούς στεγασμένους χώρους ισχύει χρέωση 5,29 ευρώ/τ.μ. στην Α’ ζώνη και 3,23 ευρώ/τ.μ. στη Β’ ζώνη.

Για τις βιοτεχνίες-φασόν, είδη τροφίμων, καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σούπερ μάρκετ κ.λπ, ισχύει χρέωση 5,72 ευρώ/τ.μ. στην Α’ ζώνη και 3,49 ευρώ/τ.μ. στη Β’ ζώνη.

Για τους βοηθητικούς χώρους καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια) ισχύει χρέωση 2,12 ευρώ/τ.μ. στην Α’ ζώνη και 1,30 ευρώ/τ.μ. στη Β’ ζώνη.

Για τους επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 1000 τ.μ., ισχύει χρέωση 3,17 ευρώ/τ.μ.

Εξάλλου, μειωμένα κατά 50% θα είναι για μια ακόμα χρονιά τα δημοτικά τέλη για τους πολύτεκνους, για τους τυφλούς αλλά και για τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας από 80% και πάνω.

Επίσης και για το 2014 προβλέπεται μείωση 50% για τους άπορους, οι οποίοι θα κληθούν να προσκομίσουν στον δήμο τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Για τη χρέωση των καταστημάτων με τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων έχουν χωριστεί τέσσερις ζώνες. Στην Α’ ζώνη τα τέλη διαμορφώνονται στα 130 ευρώ/τ.μ., (εξαίρεση τα καταστήματα στη λεωφόρο Νίκης, στον άξονα της Αριστοτέλους από την Εγνατία μέχρι και την παραλιακή λεωφόρο, για τα οποία ισχύει χρέωση 319 ευρώ/τ.μ.).

Για τα καταστήματα της Β’ ζώνης ισχύει χρέωση 84 ευρώ/τ.μ., ενώ για τα καταστήματα της Γ’ ζώνης, η οποία περιλαμβάνει όλες τις υπολειπόμενες περιοχές, τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σε 53 ευρώ/τ.μ. Στα καταστήματα της Δ’ ζώνης, η οποία περιλαμβάνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν στη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας, η χρέωση είναι 16 ευρώ/τ.μ.

Στο μεταξύ, «παγωμένα» στα 1,70 ευρώ/ώρα θα παραμείνουν τα τέλη στάθμευσης και κατά το 2014. Τα τέλη αυτά ισχύουν στο πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας, για τους χώρους που ελέγχονται με ειδική κάρτα (στις ζώνες όπου έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικά παρκόμετρα κατά μήκος της Βασιλίσσης Όλγας και της Βασιλέως Γεωργίου) και για τους χώρους βραχυχρόνιας στάθμευσης που ελέγχονται με ηλεκτρονικά παρκόμετρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed