«Χέρι» σε περισσότερες από 50.000 καταθέσεις φορολογουμένωνΚατασχέσεις σε οφειλέτες Δημοσίου μέσω τραπεζικών λογαριασμών

«Χέρι» σε περισσότερους από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων έχει βάλει η εφορία από την αρχή του έτους για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Τα αιτήματα που έχουν δεχθεί και έχουν εκτελέσει οι τράπεζες από τις αρχές του έτους εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 130%, γεγονός που δείχνει ότι μια καταιγίδα κατασχέσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να τονώσει τα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με τα Νέα, τα κατασχετήρια αφορούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογουμένων από μια δεξαμενή οφειλών η οποία ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ και το μακρύ χέρι του Δημοσίου, μέσω τραπεζών, αγγίζει από τρεχούμενους λογαριασμούς, λογαριασμούς μισθοδοσίας έως και προσθεσμιακές καταθέσεις.

Όσο για το ύψος της κατάθεσης στην οποία μπορεί να γίνει κατάσχεση, ξεκινά από λίγα ευρώ και φτάνει μέχρι χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τα χρήματα που υπάρχουν στον λογαριασμό αλλά και τα συνολικά χρέη προς το Δημόσιο.

Πάντως δεν λείπουν και μεμονομένες περιπτώσεις όπου έχουν γίνει κατασχέσεις ακόμα και επιδομάτων ανεργίας, παρότι ο νόμος ορίζει αυστηρά ότι το επίδομα ανεργίας είναι ακατάσχετο.

«Οταν εκδίδεται από την Εφορία μια εντολή για κατάσχεση εις χείρας τρίτων, όπως είναι οι καταθέσεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει αν ο φορολογούμενος έχει χρήματα σε κάποιον λογαριασμό ή αν αυτός ο λογαριασμός προστατεύεται από ακατάσχετο, όπως ισχύει για παράδειγμα με τα επιδόματα ανεργίας», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι είναι δουλειά της τράπεζας να ενημερώσει αν πρόκειται για λογαριασμό μισθοδοσίας, για παράδειγμα.
Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους, τραπεζικοί κύκλοι παραδέχονται ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ενδέχεται να έχουν γίνει λάθη.

Πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζίτες, οι ΔΟΥ στέλνουν πλέον ομαδικά κατασχετήρια, τα οποία αφορούν 100 ή 150 περιπτώσεις σε όλες τις τράπεζες. Στη συνέχεια, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ελέγχουν ποιοι από τους φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στο κατασχετήριο είναι πελάτες τους και προχωρούν στη δέσμευση των ποσών, ελέγχοντας παράλληλα αν υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση.

Τα χρήματα δεσμεύονται μέχρι το όριο που προβλέπει ο νόμος και στη συνέχεια αποδίδονται στο Δημόσιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.