Αν ανήκετε στους ανθρώπους που ζουν μια απαιτητική καθημερινότητα με γρήγορους ρυθμούς, είναι πολύ πιθανό να βιώνετε άγχος. Ακολουθούν 5 μυστικά που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε το άγχος και την πίεση που μπορεί να αισθάνεστε.
Μυστικό Νο1: Το άγχος είναι στο μυαλό αυτού που το έχει.
Τα γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν άγχος είναι απολύτως υποκειμενικά. Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και γεγονότα για τα οποία οι άνθρωποι ανυπομονούν, όπως για παράδειγμα οι διακοπές, μπορεί για κάποιους να είναι στρεσογόνα. Οποιαδήποτε αλλαγή στο καθημερινό πρόγραμμα μπορεί να πυροδοτήσει αισθήματα άγχους σε κάποιους ανθρώπους. Ωστόσο, το αν και κατά πόσο μια οποιαδήποτε αλλαγή δημιουργεί στρες είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Κάτι που μπορεί να προκαλεί άγχος σε κάποιον, μπορεί να είναι αδιάφορο για κάποιον άλλο ή ακόμα σε κάποιον άλλο να δημιουργεί θετικά συναισθήματα.
Οι άνθρωποι, σε γενικές γραμμές, αισθάνονται αγχωμένοι όταν πιστεύουν ότι δεν διαθέτουν τα στοιχεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να διαχειριστούν μια «απειλή» ή μια «πρόκληση». Όταν πιστεύουν ότι έχουν τις δεξιότητες αντιμετώπισης, τότε είναι λιγότερο αγχωμένοι. Είναι επίσης πολύ βοηθητικό, να μπορούν να απευθύνονται σε ένα υποστηρικτικό δίκτυο, η ύπαρξη του οποίου και μόνο λειτουργεί αγχολυτικά.
Σε μια έρευνα που έγινε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Yale (Crum Α. et al., 2013) φάνηκε ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το άγχος με θετικό τρόπο (σαν μια κινητήριο δύναμη που τους κρατάει σε εγρήγορση) μπορούσαν να χειριστούν αποτελεσματικότερα στρεσογόνα γεγονότα σε σχέση με εκείνους που το αντιμετώπιζαν αρνητικά (σαν ένα εμπόδιο που τους στερεί ενέργεια).
Επομένως, ας προσπαθήσουμε να βλέπουμε το άγχος με πιο θετική ματιά. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσουμε..
Μυστικό Νο2: Το άγχος προκαλεί άγχος.
Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους και λειτουργούν συνεχώς υπό το καθεστώς του, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να διαχειριστούν και τις απλές καθημερινές τους δραστηριότητες, με αποτελέσματα να βιώνουν επιπλέον άγχος εξαιτίας της δυσκολίας αυτής.
Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, από την ομάδα της Marci Gleason έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους, είχαν να αντιμετωπίσουν και περισσότερα αρνητικά γεγονότα μέσα στην καθημερινότητά τους, σε σχέση με τους λιγότερο αγχώδεις, οι οποίοι είχαν πολύ λιγότερα αρνητικά περιστατικά στην καθημερινή τους ζωή.
Το συμπέρασμα είναι ότι όταν κανείς ανησυχεί διαρκώς, είναι αγχωμένος, αντιδραστικός και ευερέθιστος μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο μιας καθημερινότητας με αρνητικά γεγονότα.
Μυστικό Νο3: Ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα του άγχους
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης από την ερευνήτρια Helena Peterson δείχνουν ότι οι άνθρωποι των οποίων ο νυχτερινός ύπνος διακόπτεται από το άγχος, θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια καθημερινότητα με περισσότερο άγχος. Επιπλέον, μεγαλύτερος βαθμός άγχους μέσα στη μέρα, θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο ποιοτικό ύπνο το βράδυ κι έτσι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Μυστικό Νο4: Η «συναισθηματική εργασία» μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους.
Με τον όρο «συναισθηματική εργασία» περιγράφεται η εργασία εκείνη που «ζητά» από τον εργαζόμενο να είναι ευγενικός και χαρούμενος, ανεξάρτητα από το πώς νιώθει ο ίδιος στην πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στον τομέα της εξυπηρέτησης κοινού, πρέπει να ακολουθούν μια τέτοια συμπεριφορά.
Μια έρευνα που διενεργήθηκε το 2012 στο πανεπιστήμιο Tunghai από τον Kay Chu, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που είχαν θετική διάθεση, είχαν και μεγαλύτερη ευκολία να είναι ευγενικοί και ευχάριστοι και προς τους εξυπηρετούμενους. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι που είχαν άσχημη διάθεση, βίωναν έντονο στρες, καθώς η «υποχρέωση» να είναι ευχάριστοι προς τους πελάτες τους τούς «στράγγιζε» συναισθηματικά. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος να μειωθεί το άγχος αυτών των εργαζόμενων είναι να μάθουν να συναισθάνονται κι έτσι να μπορούν να μπαίνουν στη θέση των εξυπηρετούμενων και όχι να προσποιούνται ότι είναι χαρούμενοι.
Μυστικό Νο5: Προσοχή στον «εκφοβισμό»
Ακούμεγιατονσχολικόεκφοβισμόκαιτιςεπιπτώσειςτουσταπαιδιά. Ωστόσο, οεκφοβισμόςστοεργασιακόπεριβάλλονείναιοβασικότεροςπαράγονταςάγχουςγιατουςενήλικες. Με τον όρο εργασιακό εκφοβισμό εννοούμε ενέργειες που γίνονται εις βάρος κάποιου εργαζόμενου από άλλους συναδέλφους και τις οποίες το «θύμα» δεν μπορεί να αποφύγει.
Μια έρευνα που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και την ερευνήτρια Annie Hogh και τους συνεργάτες της (2012) σε περισσότερους από 1,000 εργαζόμενους από 55 διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα, έδειξε ότι ο εκφοβισμός στο εργασιακό περιβάλλον επηρεάζει τα επίπεδα άγχους. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλες οι μορφές εργασιακού εκφοβισμού (κοινωνικός αποκλεισμός, άμεση παρενόχληση, κριτική για θέματα δουλειάς, προσβλητική συμπεριφορά και σωματική βία) ήταν αγχογόνες, ιδιαίτερα όμως η άμεση παρενόχληση και η προσβλητική συμπεριφορά. Ωστόσο, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο οποίος είναι ο λιγότερο προφανής τρόπος εκφοβισμού, επίσης προκαλούσε άγχος. Τα «θύματα» του κοινωνικού αποκλεισμού, μπορεί αρχικά να μην είναι ενήμερα ότι έχουν «εξοστρακιστεί». Με τον καιρό, όμως, ο κοινωνικός αποκλεισμός «μεταμορφώνεται» σε γελιοποίηση, εξευτελισμό ακόμα και οργή προς το θύμα. Είναι πολύ σημαντικό, για όποιον έχει πέσει θύμα εργασιακού εκφοβισμού να αναγνωρίσει αυτά τα σημάδια έγκαιρα και να ζητήσει βοήθεια πό ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να επέμβουν.
Το άγχος μπορεί να πάρει πολλές μορφές και είναι στο χέρι μας να το αναγνωρίσουμε και να το διαχειριστούμε. Από τη στιγμή που θα μπορέσουμε να ελέγξουμε το άγχος στη ζωή μας, η διάθεσή μας θα βελτιωθεί αυτομάτως, όπως επίσης ο ύπνος μας, η αποδοτικότητα μας και βέβαια η σωματική μας υγεία. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο!!!