Διάψευση για λουκέτο σε περιφερειακά αεροδρόμια και από το ΤΑΙΠΕΔ
Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα αεροδρόμια Κοζάνης και Καστοριάς, έδωσε χτες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κλείσιμο 22 περιφερειακών αεροδρομίων. Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, υπό τον έλεγχο ενός δημόσιου φορέα, ακόμη και αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν επιδείξει ενδιαφέρον, σημείωσε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Να σημειωθεί ότι το θέμα προέκυψε από ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), η οποία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει λουκέτο σε μια σειρά από αεροδρόμια τα οποιία είναι προβληματικά, καθώς παρουσιάζουν χαμηλή επιβατική κίνηση και στην ουσία είναι ζημιογόνα. Στα αεροδρόμια αυτά συγκαταλέγονται αεροδρόμια των Δωδεκανήσων, της Κοζάνης, της Καστοριάς κ.ά.
Ερωτηθείς από τον «Π» αν επίκειται κλείσιμο των αεροδρομίων Κοζάνης και Καστοριάς, ο Μ. Παπαδόπουλος, το απέκλεισε κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας: «Κάποιοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Ξενοδόχος είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση και καμία τέτοια διάθεση.
Και το λέω αυτό γιατί: Εάν δεν υπάρχει ενδιαφέρον του ΤΑΙΠΕΔ για κάποια περιφερειακά αεροδρόμια, εμείς έχουμε αποφασίσει ότι θα συγκροτηθούν όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια υπό έναν ενιαίο φορέα που θα έχει τη διαχείρισή τους και έτσι όλα τα αεροδρόμια της περιφέρειας θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους κάτω από έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος θα διαχειριστεί και το συγκοινωνιακό και το τεχνολογικόκό έργο αυτών των αεροδρομίων».
Στο μεταξύ και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, διέψευσε κατηγορηματικά, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει τεθεί ζήτημα κλεισίματος 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
«Ουδέποτε έχει τεθεί έως τώρα και ούτε πρόκειται να τεθεί στο μέλλον», τονίζει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με εισήγηση των συμβούλων Lufthansa Consulting για κλείσιμο των συγκεκριμένων αεροδρομίων.
Σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι, αντίθετα, το Ταμείο διενεργεί διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την αξιοποίηση δύο ομάδων που απαρτίζονται από 14- 20 περιφερειακά αεροδρόμια, μέσω παραχώρησης της εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες επενδυτές. Τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, θα μεταφερθούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.4146/2013, στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων (ΑΕΔιΠΑ), η οποία ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο και αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξή τους.