ΣΕ ΚΛΟΙΟ Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Αφετηρία για εξονυχιστικούς ελέγχους, ώστε να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα της μίζας στον τομέα της Υγείας, αποτελεί η σύλληψη του προέδρου του συνδικάτου των εργαζομένων στο «Σωτηρία». Εφτασαν σε ακραία όρια θρασύτητας.
Το «Εθνος» αποκαλύπτει τις καταγεγραμμένες συνομιλίες που είχε ο ήδη κρατούμενος Βασίλης Κονιαδίτης με τη διοικήτρια του νοσοκομείου, προκειμένου να αποσπάσει τα 50.000€.
Ελέγχους για παράνομο πλουτισμό και σε συνδικαλιστές ζητεί το υπουργείο Υγείας με αφορμή τη σύλληψη του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο «Σωτηρία».
Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο, ενώ αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι του συλληφθέντος Βασίλη Κονιαδίτη με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Μαρία Καρρά τους οποίους φέρνει στο φως το «Εθνος».
Αποκαλύπτουν τη μεθοδικότητα και τον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο λειτούργησε. Ο μίτος της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το πρωί της περασμένης Τρίτης, όταν η κ. Καρρά έκλεισε το τηλέφωνο. Μαζί και το ραντεβού με τον συνδικαλιστή, στο σπίτι της στις 12.30 με 1 το μεσημέρι…
Η συμφωνία είχε ως εξής: Ο Κονιαδίτης θα έπαιρνε 50.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Σωτηρία» θα έκαναν μερικές μικρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, για την τιμή των όπλων. Στη συνέχεια θα σταματούσαν και η σύμβαση για την εκχώρηση ακινήτου από το νοσοκομείο θα προχωρούσε κανονικά.
Η σύλληψη
Το χρήμα «έπεσε», όπως είχε συμφωνηθεί. Ο πρόεδρος του σωματείου έβαλε τα χαρτονομίσματα στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι η «δουλειά» θα γινόταν ομαλά. Η χαρά του, όμως, κράτησε ελάχιστα, καθώς λίγα λεπτά αργότερα συνελήφθη έξω από το σπίτι με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα πάνω του…
Η υπόθεση είχε «δεθεί» και με μαγνητοφώνηση των επαφών του από την αστυνομία: «Θες να τα μετρήσεις;» τον ρωτά η διοικήτρια του νοσοκομείου, αναφερόμενη στα τρία πακέτα με τα χαρτονομίσματα. «Τι λες τώρα;» της απαντά, βάζοντας υψηλά τον κώδικα τιμής, όπως τουλάχιστον αυτός τον αντιλαμβάνεται…
Η υπόθεση της σύλληψης του συνδικαλιστή συγκλόνισε το πανελλήνιο, αφήνοντας πεδίο για συνειρμούς και γενικεύσεις. Προκάλεσε, επίσης, το δημόσιο αίσθημα, καθώς σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης έδειξε ότι η διαφθορά ζει και βασιλεύει, ενώ τα ποσά που διακινούνται κάτω από το τραπέζι είναι τεράστια.
«Αν τα δουν αυτά (τα χρήματα) θα σε σκοτώσω», τον προειδοποιεί η διοικήτρια. «Είναι δυνατόν, κυρία Καρρά;» της απαντά, δίνοντας την αίσθηση ότι ξέρει να χειρίζεται τέτοια θέματα…
Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο. Μία ομάδα εργαζομένων είχε καταλάβει τότε το γραφείο της σχετικά νέας στη θέση (διορίστηκε τον Ιανουάριο) διοικήτριας Μαρίας Καρρά. Αίτημά τους ήταν να μην εκχωρηθεί ακίνητο του «Σωτηρία» -δημόσια περιουσία, όπως τη χαρακτήριζαν- σε ιδιώτες.
Το ακίνητο θα δινόταν στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με σκοπό να στεγαστεί εκεί μελλοντικά ένα ειδικό κέντρο μελέτης βιοϊσοδυναμίας γενόσημων φαρμάκων. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Δεν προχώρησε, όμως, καθώς το σωματείο αντιδρούσε σθεναρά. Μέχρι που ο πρόεδρος του σωματείου, Βασίλης Κονιαδίτης, σε συνάντηση με τη διοίκηση έριξε στο τραπέζι το «ανταποδοτικό όφελος». Το όφελος αυτό δεν προσδιορίστηκε παρά μόνο πρόσφατα, όταν ο συνδικαλιστής ρωτήθηκε επίμονα από τη διοικήτρια.
Σε συνάντηση που είχαν πριν από δύο εβδομάδες, της είπε ότι εννοούσε χρήματα, τα οποία θα πήγαιναν σε άλλους συνδικαλιστές, που έκαναν τη μεγαλύτερη φασαρία για το θέμα. Από την ώρα εκείνη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.
Η κ. Καρρά ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος της ζήτησε να μεταβεί αμέσως στην Ασφάλεια και να καταγγείλει την υπόθεση όσο εκείνος θα ενημέρωνε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια. Κινητοποιήθηκε η Δίωξη Εκβιαστών, η οποία έθεσε σε στενή παρακολούθηση τον συνδικαλιστή…
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ
Οι φόβοι, οι απειλές και η καταγγελία
Να αναφέρουν κάθε υπόθεση εκβιασμού από συνδικαλιστές ή άλλους ζητά ο υπουργός Υγείας από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Με εντολή του στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ο Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να ερωτηθούν οι διοικητές του ΕΣΥ εάν έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν περιπτώσεις ανάλογες με εκείνη του 45χρονου συνδικαλιστή του «Σωτηρία».
Με τον τρόπο αυτόν, η πολιτική ηγεσία επιχειρεί να φέρει στο φως όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις, αποθαρρύνοντας μελλοντικές περιπτώσεις εκβιασμών. Εκτιμάται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι διοικήσεις καθυστερούν ή αναβάλλουν τη λήψη αποφάσεων, φοβούμενες τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών.
Την ανησυχία της σχετικά με την υπόθεση εξέφρασε χθες στο «Εθνος» και η διοικήτρια του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μαρία Καρρά: «Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή φοβήθηκα, αλλά οι φόβοι μου υποχώρησαν όταν με καθησύχασε η αστυνομία. Δεν ζήτησα προστασία. Αλίμονο εάν με την απειλή δεν προχωρούσαμε σε καταγγελία παράνομων πράξεων. Δεν θα λυνόταν ποτέ κανένα πρόβλημα».
Α. Γεωργιάδης: Η σύμβαση θα προχωρήσει
«Μετά το θλιβερό περιστατικό στο νοσοκομείο ”Σωτηρία”, θα ζητήσω έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες -πέραν των διοικητών του ΕΣΥ, που έχω ήδη ζητήσει- και έλεγχο για παράνομο πλουτισμό των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στα δημόσια νοσοκομεία. Η σύμβαση για την εκχώρηση του ακινήτου στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών θα προχωρήσει άμεσα και εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες αντιδράσεις».
Ακίνητο
Το έργο που προκάλεσε τις αντιδράσεις
Στην επέκταση της υποδομής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα συμβάλει η διάθεση του ακινήτου του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Το Ιδρυμα, που βρίσκεται δίπλα στο νοσοκομείο, θα μπορέσει να διαμορφώσει εκεί ένα εργαστήριο μελέτης βιοϊσοδυναμίας γενόσημων φαρμάκων. Το έργο έχει ενταχθεί στα ΕΣΠΑ και είναι προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.
Με τις συγκεκριμένες μελέτες συγκρίνεται η ποιότητα ενός αντιγράφου (γενόσημου) φαρμάκου με το πρωτότυπό του. Πρέπει, δηλαδή, να βρεθεί ότι έχει την ίδια δράση με το πρωτότυπο, πριν δοθεί άδεια για χορήγησή του σε ανθρώπους.
Η βιοϊσοδυναμία ενός γενόσημου φαρμακευτικού προϊόντος επιτυγχάνεται εάν η βιοδιαθεσιμότητα του ενεργού συστατικού δεν είναι στατιστικά σημαντικά διαφορετική από αυτήν του προϊόντος αναφοράς (του πρωτοτύπου) όταν χορηγηθούν στην ίδια γραμμομοριακή δόση.
Οι μελέτες βιοδιαθεσιμότητας καθορίζουν τον ρυθμό και τον βαθμό που το ενεργό συστατικό ή η ενεργή ομάδα από ένα φαρμακευτικό προϊόν εισέρχονται στη συστημική κυκλοφορία και γίνονται διαθέσιμα στον τόπο δράσης τους.
Το έργο είναι κρίσιμο, καθώς στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθεί σημαντικά η χρησιμοποίηση γενοσήμων, τα οποία είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα και μπορούν να συμβάλουν στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.