Στα βράχια κινδυνεύει να πέσει το success story της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων εντός και εκτός Ελλάδας, οδηγούν τη χώρα σε ένα τρίτο δάνειο σωτηρίας, δηλαδή τρίτο Μνημόνιο, τουτέστιν νέα δημοσιονομικά μέτρα και πρόσθετες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.
Παρά τις θετικές εξελίξεις για την κυβέρνηση στο πολιτικό επίπεδο με αφορμή την διαφαινόμενη εξάρθρωση της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η κατάσταση που διαμορφώνεται στον οικονομικό τομέα προσγειώνει ανώμαλα το Μέγαρο Μαξίμου στην σκληρή πραγματικότητα κάτω από τις ισχυρές πιέσεις της τρόικας των δανειστών.
Η αποκάλυψη του επικεφαλής του EFSF Γερμανού Κλάους Ρέκλινγκ σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις του οίκου Standard & poor’s ήρθαν να διαμορφώσουν το πλαίσιο της νέας δύσκολης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα η οποία αμφισβητεί ανοιχτά τους το μέγεθος του success story λόγω του χαμηλού έως ανύπαρκτου πρωτογενούς πλεονάσματος και της αναβολής της ανάκαμψης 1-2 χρόνια αντί του στόχου για το 2014 και της εξόδου στις αγορές ομολόγων.
“Είναι αρκετά σαφές ότι δεν θα μπορεί (σ.σ. η Ελλάδα) την επόμενη χρονιά να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές με δικά της ομόλογα” δήλωσε ο κ. Ρέκλινγκ προκαλώντας εκνευρισμό στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2014, αλλά και την διετία 2015-2016 θα είναι τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η νέα φάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναμένεται απρόβλεπτη σχετικά με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος καθώς οι δύο πλευρές του Ατλαντικού ΕΚΤ-Κομισιόν από τη μια και ΔΝΤ από την άλλη, έχουν διαφορετική προσέγγιση για τη λύση του ελληνικού “γόρδιου δεσμού” και όσον αφορά το ζήτημα του “κουρέματος”, θέμα το οποίο άνοιξε και επισήμως με τη συνάντηση Σαμαρά-Λαγκάρντ, καθώς – οι Βρυξέλλες και η Φρανγκγφούρτη προτείνουν, για να γίνει βιώσιμο, μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε συνδυασμό με ένα νέο δάνειο όπως προαναφέραμε, και – η Ουάσιγκτον ένα νέο καθαρό “κούρεμα” του δημόσιου χρέους.
Έτσι το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει και πάλι πεδίο έντονης αντιπαράθεσης στους κόλπους των δανειστών, ενώ είναι σαφές ότι στο εσωτερικό μέτωπο ενόψει και της κατάθεσης του Προϋπολογισμού για το 2014 και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το θερμόμετρο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο θα χτυπήσει κόκκινο, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει ενδεχομένως και πολιτικές εξελίξεις.