Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν την Τετάρτη το πρωί, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής – οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος με ομόφωνη απόφαση ανακριτών και εισαγγελέων. Αντιθέτως προφυλακίζεται ο χρυσαυγίτης βουλευτής Γιάννης Λαγός.
Στον Ηλία Κασιδιάρη επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ. Για τους Παναγιώταρο και Μίχο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Ο Γιάννης Λαγός κρίθηκε προφυλακιστέος για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε βάρος του Λαγού τα στοιχεία από καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών και κλήσεων που σχετίζονται με το περιστατικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι φέρονται να είναι συντριπτικά.
Οι τρεις χρυσαυγίτες βουλευτές που αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, αναχώρησαν από την Ευελπίδων με ταξί.
Λίγο μετά τις 9.30 π.μ. της Τετάρτης άρχισε η διάσκεψη ανακριτών και εισαγγελέων για την προφυλάκιση ή μη των τεσσάρων συλληφθέντων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος απολογιών των Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρου, Γιάννη Λαγού και Νίκου Μίχου που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Αργά τη νύχτα της Τρίτης, μετά από επτά ολόκληρες ώρες, είχε ολοκληρωθεί η απολογία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ενώπιον του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση. Περίπου στις τρεις μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε και η πολύωρη απολογία του βουλευτή Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος κινήθηκε στη «γραμμή» Κασιδιάρη. Λίγο πριν τις 8 π.μ. της Τετάρτης τελείωσε την απολογία του ο Γιάννης Λαγός, ενώ στις 9.30 π.μ. ολοκλήρωσε τη δική του ο Νίκος Μίχος.
Ενώπιον του ειδικού ανακριτή, ο φερόμενος ως επιχειρησιακός διευθυντής και εκπαιδευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλιας Κασιδιάρης, αμφισβήτησε την αξιοπιστία τους προστατευόμενου μάρτυρα, τον οποίο, όπως είπε, γνωρίζει «ποιος είναι»: «Ηταν στη Χρυσή Αυγή αλλά επειδή ζητούσε χρήματα από τα μέλη τον έδιωξαν. Πληρώθηκε για να τα πει αυτά» ισχυρίστηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Τον Γιώργο Ρουπακιά ο Κασιδιάρης είπε πως δεν τον γνώριζε, τον είδε στην τηλεόραση για πρώτη φορά. Μετά έμαθε ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής.
Ο Κασιδιάρης προσδιόρισε τον ρόλο του στην οργάνωση: Ασχολείται με τα επικοινωνιακά θέματα του κινήματος ως εκπρόσωπος Τύπου. «Είναι πολιτική και όχι ποινική η δίωξη» είπε. Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του, το έκαναν λόγω της δυναμικής που είχε η υποψηφιότητά του για τον δήμο της Αθήνας…
Ο ίδιος επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμιά δική του τηλεφωνική συνομιλία, που να τον εμπλέκει στο τραγικό συμβάν στην Αμφιάλη.
Κασιδιάρης: «Δεν έχουμε ναζιστικά σύμβολα»
«Δεν είμαστε ναζιστές ούτε εθνοσοσιαλιστές, αλλά Ελληνες εθνικιστές. Δεν έχουμε ναζιστικά σύμβολα. Χρηματοδοτούμαστε από την κρατική χρηματοδότηση και δίνουμε το 20% της βουλευτικής μας αποζημίωσης στο κίνημα», είπε ο Κασιδιάρης.
Από τη στιγμή που θα θεωρηθούν τα δικά τους «μαθήματα αυτοάμυνας» παράνομα και επιλήψιμα, «τότε και το ΚΚΕ που κάνει μαθήματα αυτοάμυνας θα πρέπει να έρθει εδώ με την ίδια κατηγορία» υποστήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος μάλιστα προσκόμισε σχετικό δημοσίευμα
«Το «εγέρθητι» ήταν μια αντίδραση γιατί οι δημοσιογράφοι στην προεκλογική εκστρατεία μας είχαν ταπεινώσει, την οποία εγώ θεωρώ λάθος. Μας λένε εγκληματική οργάνωση, ενώ στόχος μας είναι η εξάλειψη της εγκληματικότητας» είπε για το περιστατικό στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.
Από την πλευρά του, ο Ηλίας Παναγιώταρος ισχυρίστηκε:
Το τηλεφώνημα που έλαβε από τον Γιάννη Λαγό, στις 9 το βράδυ, τρεις ώρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ήταν κάτι «σύνηθες», καθώς έχει τακτική επικοινωνία με όλους τους συνάδελφους βουλευτές.
Τον Γιώργο Ρουπακιά – δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φυσσα – δεν τον γνώριζε, δηλώνοντας ότι «τον είδα σε δυο τρεις φωτογραφίες από εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής».
Παναγιώταρος: «Τυχαία περιστατικά»
Ολο το κατηγορητήριο στηρίζεται σε μια σειρά από «τυχαία περιστατικά» που είναι άσχετα με τους κατηγορούμενους.
«Ειμαι 40 ετών και νιώθω πολύ ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα ζωή μου. Είμαι υπερήφανος που ανήκω στη Χρυσή Αυγή», είπε.
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων βρίσκονταν από τις 3.30 το μεσημέρι της Τρίτης, επίσης οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος.
Η απολογία του Γιάννη Λαγού, για τη δράση του οποίου υπήρχε φάκελος στην ΕΥΠ εδώ και χρόνια, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 8 π.μ. της Τετάρτης και ακολούθησε απολογία του Νίκου Μίχου. Στους τέσσερις αποδίδεται διευθυντικός ρόλος σε σειρά εγκληματικών πράξεων.
Τι είπαν Λαγός και Μίχος
Ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τους ανακριτές επί τρεις ώρες, δέχθηκε δεκάδες επίμονες ερωτήσεις για τα τηλεφωνήματα αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τον βουλευτή η μεγάλη «κινητικότητα» στις κλήσεις οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελε να πληροφορηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί στο Κερατσίνι.
Υποστήριξε επίσης ότι πρώτη φορά στη ζωή του είδε το καταστατικό της Οργάνωσης που παρουσιάζεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ότι γνωρίζει μόνον αυτό που είναι κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από το Ανώτατο Δικαστήριο και το οποίο απηχεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.
Ο Νίκος Μίχος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι στα κεντρικά γραφεία δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για το περιστατικό στο Κερατσίνι.
Εντός της Τετάρτης αναμένεται η απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, που έχει προγραμματιστεί για τις 3.30 μ.μ.
Το κατηγορητήριο για τον Κασιδιάρη αναφέρει ότι είχε τον ρόλο της εκπαίδευσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία όπως αποκαλύπτεται γινόταν και με αληθινά πυρά.
Ο Κασιδιάρης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ρωτήθηκε από τον ανακριτή πως εξηγεί ότι γίνεται επίκληση του ονόματός του και μάλιστα ως «εκπαιδευτή δολοφόνων», από πρόσωπα-μέλη της οργάνωσης που έχει καταγραφεί η συνομιλία τους και φέρεται να υποστήριξε ότι το πρόσωπο που τον αναφέρει τον είδε στην τηλεόραση και γι’ αυτό κάνει αναφορά στο πρόσωπό του.
Σε συμπαράσταση των κατηγορουμένων συναδέλφων τους, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων βρίσκονται οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια (σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου), Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Γιάννης Βουλδής και Ευστάθιος Μπούκουρας.
Νωρίτερα απολογήθηκαν τρία περιφερειακά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Δύο από αυτά τα άτομα αφέθηκαν ελεύθερα. Ο πρώτος είναι ο Δήμος Φραγκάκης, ο οποίος φέρεται ότι είχε επικοινωνήσει περίπου τρεις ώρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με συγγενικό του πρόσωπο, αλλά χωρίς κάποιο άλλο στοιχείο.
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε, κατά πληροφορίες, ότι έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Ο ανακριτής τού επέβαλε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Ελεύθερος, με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφέθηκε και ο δεύτερος κατηγορούμενος Σταύρος Σαντοριναίος μετά την απολογία του στον ανακριτή.
Ενας ακόμα κατηγορούμενος πήρε προθεσμία για την Πέμπτη το πρωί.
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος απολογείται την Τετάρτη και ο υπαρχηγός – σύμφωνα με το κατηγορητήριο- της οργάνωσης Χρήστος Παππάς την Πέμπτη.