Η ζωή επιστρέφειΚαλά νέα για τους κάστορες, τις αρκούδες και τους βίσονες της Ευρώπης

Χάρη σε συστηματικέ προσπάθειες διατήρησης της άγριας ζωής, πολλά είδη θηλαστικών και πτηνών που είχαν φτάσει στα όρια της εξαφάνισης τη δεκαετία του 1960 παρουσιάζουν σήμερα εντυπωσιακή ανάκαμψη, δείχνει έκθεση που συνέταξαν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σπάνια ακούμε σήμερα τόσο καλά νέα για το περιβάλλον: τα τελευταία 50 χρόνια καταγράφεται αύξηση 3.000% στους πληθυσμούς του ευρωπαϊκού βίσονα (Bison bonasus), του ευρασιατικού κάστορα (Castor fiber), της πάπιας κεφαλούδι (Oxyura leucocephala) και σε ορισμένους πληθυσμούς της σταχτόχηνας Anser brachyrhynchus.

Στο ίδιο διάστημα διπλασιάστηκαν οι πληθυσμοί της καφέ αρκούδας (Ursus arctos), ενώ οι πληθυσμοί του γκρίζου λύκου (Canis lupus).

Από τα 18 είδη θηλαστικών που εξέτασε η έκθεση, μόνο ο ιβηρικός λυγξ (Lynx pardinus), ένα αιλουροειδές που υπήρχε κάποτε και στην Ελλάδα, συνεχίζει το δρόμο προς την εξαφάνιση.

Ακόμα πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τα 19 είδη πτηνών της μελέτης, αφού όλα βρίσκονται σε αύξηση.

O πληθυσμός του θαλασσαετού (Haliaeetus albicilla) για παράδειγμα αυξήθηκε από τα 2.500 ζευγάρια το 1970 στα 9.600 ζευγάρια το 2010.

«Η άγρια ζωή επιστρέφει αν της το επιτρέψουμε -η έκθεση το καθιστά σαφές» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φρανς Σέπερς της οργάνωσης Rewilding Europe, για λογαριασμό της οποίας συντάχθηκε η έκθεση.

Το τελικό κείμενο υπογράφουν ερευνητές της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων BirdLife International και European Bird Census Council.

Πολλά ευρωπαϊκά είδη θηλαστικών και πτηνών είχαν φτάσει στα χειρότερα επίπεδα της εξέλιξής τους τις δεκαετίες του 1950 και 1960, λόγω του ανεξέλεγκτου κυνηγιού, της ρύπανσης και της επέκτασης των βοσκότοπων και των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Η έκθεση χαιρετίζει την πρόοδο, επισημαίνει όμως ότι οι πληθυσμοί πολλών ειδών δεν έχουν επανέλθει στα ιστορικά τους επίπεδα, ή τουλάχιστον στα επίπεδα που απαιτούνται για τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, προσθέτει η έκθεση, οι πληθυσμοί των θηλαστικών, των πτηνών, των ερπετών και των ψαριών έχουν συρρικνωθεί κατά 30% από το 1970 έως σήμερα.

Στο ίδιο διάστημα, ο παγκόσμιος ανθρώπινος πληθυσμός διπλασιάστηκε στα 7 δισεκατομμύρια.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.