ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΠΡΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ-ΚΟΥΠΜΑΝ
Κατά 20.000 άτομα θα έχει μειωθεί ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων μέχρι το 2017, με τις 7.000 αποχωρήσεις να λαμβάνουν χώρα μέσα στο 2014 -στο πλαίσιο του περιορισμού του λειτουργικού κόστους.
Και υπό τις… εντολές του επιτελείου Κούπμαν που τις τελευταίες 48 ώρες είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι προσπαθούν να «χαλαρώσουν» το αυστηρό πλαίσιο που θέτει η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν σε ότι αφορά τις πωλήσεις ενεργητικού τους, αλλά και να παρακάμψουν προβλήματα ώστε να προχωρήσουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου τραπεζοϋπαλλήλων.
Οι τραπεζίτες διατύπωσαν τις θέσεις τους στον ισχυρό άνδρα της DGCom κ. Κούπμαν που βρίσκεται στην Αθήνα, όμως τελικός διαπραγματευτής θα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «κατά τη διάρκεια των συναντήσεων επιτεύχθηκε ικανοποιητική πρόοδος στις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι τράπεζες απέναντι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορικά με την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης (restructuring plans)», τα οποία θα λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις από την DGCom, αφού ολοκληρωθούν τα προγραμματισμένα stress tests των τραπεζών.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στις συναντήσεις «ο κ. Κούπμαν, είναι ανοικτός σε όλες τις προτάσεις, αρκεί αυτές να εξυπηρετούν τους βασικούς στόχους που είναι: Να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 9%. Να επιστρέψουν οι τράπεζες το συντομότερο τα 50 δισ ευρώ που έλαβαν για την ανακεφαλαιοποίηση τους».
Με βάση λοιπόν, την επιστροφή των κεφαλαίων ζήτησε από τις τράπεζες να εστιάσουν στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, δηλαδή να προχωρήσουν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και ειδικά των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων τους.
Να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία σήμερα έχουν ξεπεράσει το 30%, με σχεδόν 70 δισ ευρώ δάνεια να είναι προβληματικά. Να περιοριστεί ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στα επίπεδα του 100% από 120% σήμερα.
Να προχωρήσουν σε περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους, που σημαίνει λιγότερο προσωπικό, και μικρότερο αριθμό δικτύου καταστημάτων. Όπως έχει γράψει το ΕΘΝΟΣ μέχρι το 2017 ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων θα έχει μειωθεί κατά 20.000 άτομα, μέσα από συνταξιοδοτήσεις και εθελούσιες, με τις 7.000 αποχωρήσεις να λαμβάνουν χώρα μέσα στο 2014.
Ακόμα ζήτησε να επανασχεδιαστεί η πολιτική των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, υπό την επίβλεψη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας Ελλάδος.