Μάχη και για την τελευταία ψήφο δίνουν όλα τα κόμματα δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες
Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές συνεχίζεται, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις κορυφώνονται και τον λόγο έχουν τώρα οι ψηφοφόροι. Σε λιγότερο από 100 ώρες, στις 18.00 ακριβώς την Κυριακή (19.00 ώρα Ελλάδας) θα μεταδοθούν τα πρώτα έξιτ πολς και στη συνέχεια σταδιακά τα αποτελέσματα. Ένα πράγμα διαφαίνεται από τώρα: σε περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων χάσει την πλειοψηφία, ανέβει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και μειωθεί η εκλογική δύναμη των Πρασίνων, τότε ο συσχετισμός δυνάμεων στη νέα Βουλή μπορεί να αποδειχθεί πολύπλοκος.
Οριακή πλειοψηφία
Η δεύτερη δημόσια τηλεόραση (ZDF) σπάζοντας χθες το βράδυ μια παράδοση ετών, σύμφωνα με την οποία 10 μέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες δεν μεταδίδονται σφυγμομετρήσεις για να μην επηρεάζονται οι ψηφοφόροι, μετέδωσε το “Εκλογικό Βαρόμετρο”. Τα νέα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν οριακή πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό (45,5%) με το κόμμα των Φιλελευθέρων να μπαίνει στη βουλή (5,5%), το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να ανεβαίνει στο 27%, τους Πράσινους να συγκεντρώνουν ένα 9%, το κόμμα .
Η Αριστερά να κυμαίνεται γύρω στο 8,5% και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) να συγκεντρώνει 4% και να μένει εκτός. Νέα σημερινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa ωστόσο δίνει στον κυβερνητικό συνασπισμό το ίδιο ακριβώς ποσοστό με τα άλλα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή ένα 45% και στην Ενναλλακτική Επιλογή 4%. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ινστιτούτου Insa Χέρμαν Μπίνκερτ όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το AfD, απείχαν σε ποσοστό 28% από τις προηγούμενες εκλογές του 2009. Πάντως οι Γερμανοί εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους σε σχέση με την παρουσία του ευρωφοβικού κόμματος στη βουλή, 66% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα “σκοντάψει” στο όριο του 5%, ενώ αντίθετα το 49% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι Φιλελεύθεροι θα τα καταφέρουν τελικά.
Η επιλογή του ZDF να δώσει στη δημοσιότητα σφυγμομετρήσεις τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών επικρίθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής, χριστιανοδημοκράτη Νόρμπερτ Λάμερτ. “Οι καθημερινές δημοσιεύσεις με αυξομειώσεις της δύναμης των κομμάτων μέχρι τις εκλογές δεν είναι και κανένα κατόρθωμα”, δηλώνει στη σημερινή Rheinische Post. Και αναφερόμενος στη δεδηλωμένη πρόθεση της εφημερίδας Bild να δημοσιεύσει δημοσκοπήσεις ακόμη και την ίδια την Κυριακή των εκλογών ο Λάμερτ υπογραμμίζει, ότι θα πρέπει να απαγορευτούν επειδή μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για αποτελέσματα και όχι για προγνωστικά.
Προεδρική προτροπή
Πόσο μεγάλη είναι η αβεβαιότητα; Κάνοντας έναν απολογισμό, τις περασμένες εβδομάδες διαμορφώθηκαν τάσεις στις δημοσκοπήσεις που δεν έχουν αλλάξει. Για τον κυβερνητικό συνασπισμό καταρχήν ότι η πλειοψηφία θα είναι εξαιρετικά οριακή. Καταγράφονται επίσης μικρή άνοδος της δύναμης των Σοσιαλδημοκρατικών και συνεχής πτώσης του κόμματος των Πρασίνων. Υπάρχει βέβαια και το στατιστικό όριο του λάθους που φτάνει στο 3% για τα μεγάλα κόμματα και το 1% για τα μικρά και που σχετικοποιεί κάθε πρόβλεψη. Και τέλος υπάρχουν και οι αναποφάσιστοι, κυρίως νεαρής ηλικίας. Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του ινστιτούτο Emnid , το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν ξέρει τί θα ψηφίσει, ενώ ένα 16% είναι σχετικά σίγουρος σε ποιο κόμμα θα ρίξει τη δεύτερη ψήφο. Προς όλους αυτούς, αλλά κυρίως σε όσους δεν πρόκειται να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή απευθύνθηκε ο γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ χθες προτρέποντάς τους να ψηφίσουν. «Το δικαίωμα στην αποχή ανήκει στις ελευθερίες στη Γερμανία, αλλά η δημοκρατία δεν γίνεται τυχαία, διαμορφώνεται από εμάς», τόνισε ο Γκάουκ σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση προέδρου σε προεκλογική περίοδο. Στις εκλογές του 2009 το ποσοστό αποχής ξεπέρασε το 29%.
Παρέμβαση και από τους πρώην καγκελαρίους, Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ. “Πρόκειται για διαδεδομένο λάθος να πιστεύει κανείς ότι είναι αδιάφορο ποιός κερδίζει και ποιος κυβερνά” γράφει ο Χ. Κολ σε άρθρο του που θα φιλοξενήσει η αυριανή Bild. “Ο ρους της ιστορίας δεν είναι προδιαγεγραμμένος…”. Από την πλευρά του ο Σρέντερ σημειώνει στην ίδια εφημερίδα: “Η ψήφος είναι σημαντική, μόνο έτσι μπορούν να γίνουν αλλαγές”.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/spiegel/dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης