Συμφωνία με 29 από τα 36 Ιδρύματα – ΕΜΠ, Αθηνών, ΑΠΘ, Μακεδονίας δεν συμφώνησαν
Δεν θα εφαρμόσει τελικά το υπουργείο το «plan b» που είχε παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, για την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων καθώς τα ανώτατα Ιδρύματα, στην πλειονότητά τους, έστειλαν εκθέσεις αυτοαξιολόγησης που συμφωνούν με τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι αρμόδιες επιτροπές που μελετούν το θέμα στο κτίριο του Αμαρουσίου. Κατ’ επέκταση το υπουργείο Παιδείας δεν θα προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα για την επιλογή των διοικητικών υπαλλήλων που πρέπει να μπουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.
Ετσι, σε 29 από τα 36 Ιδρύματα (στην πλειοψηφία τους ΤΕΙ) διαπιστώθηκε συμφωνία με το υπουργείο Παιδείας στα θέματα πλεονάζοντος προσωπικού. Σε οκτώ Ιδρύματα (μεταξύ των οποίων το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης το πανεπιστήμιο Μακεδονίας) δεν υπήρξε συμφωνία, οπότε το υπουργείο Παιδείας θα στείλει στο αρμόδιο υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διιοικητικής Μετταρύθμισης τις δικές του εκθέσεις αξιολόγησης του προσωπικού τους, με βάση τα δέκα κριτήρια-δείκτες που είχε στείλει στις διοικήσεις τους.
Η διαδικασία αφορά 1400 με 1600 άτομα, ενώ η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα στο υπουργείο Παιδείας με την συμμετοχή όλων των γενικών διευθυντών του, ολοκληρώνει την έκθεση της και την Παρασκευή αποστέλλει τα σχετικά στοιχεία.
Την Παρασκευή θα εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση για τις θέσεις που πλεονάζουν και την κατανομή τους ανά Ίδρυμα, ενώ την διαδικασία στο τελικό στάδιό της θα αναλάβει το ΑΣΕΠ που θα κληθεί, με βάση τα στοιχεία που θα πάρει από τα Ιδρύματα, να επιλέξει τους υπαλλήλους που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ως το τέλος του μήνα με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ.