hacking

Hacker, μια λέξη που όταν την ακούμε εδώ στην Ελλάδα, μας πιάνει δέος ή φόβος. Τι είναι ο hacker; Και τι ακριβώς κάνει, τέλος πάντων, όταν hackάρει υπολογιστές, τηλέφωνά ή οτιδήποτε με ηλεκτρονικό κύκλωμα; Αξίζει να ανησυχούμε; Ή μήπως όλο αυτό είναι  ένας ακόμα αστικός μύθος;

Καταρχάς θα πρέπει να σημειώσουμε πως το hacking αυτό κάθε αυτό δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως καλό ή κακό. Όλα τα πράγματα στη ζωή εξαρτώνται από τον τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσεις, όπως ένα μαχαίρι μπορεί να το χρησιμοποιήσεις για να κόψεις το ψωμί σου ή να σκοτώσεις ένα συνάνθρωπο. Έτσι λοιπόν και σε αυτή τη περίπτωση το hacking μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κλέψει τα προσωπικά σου δεδομένα ή μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες που πρέπει να μάθει ο κόσμος.

Στο παρακάτω κείμενο θα ασχοληθώ πιο πολύ με το γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το hacking και 10 παραδείγματα που μπορεί αυτό να μας βλάψει έμμεσα ή άμεσα.

10. Οι hackers μπορούν να βρουν και να διαβάσουν τα παλιά σας, διαγραμμένα μηνύματα

sidewall-skiing-11

Υπάρχουν διάφορες μορφές επικοινωνίας στο διαδίκτυο που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνονται δημοφιλείς, τις χρησιμοποιείτε συχνά, όπως για παράδειγμα το Facebook Poke ή τα μηνύματα και μετά νομίζετε πως μπαίνουν στο χρονοντούλαπο. Δεν θα χαρείτε να μάθετε πως αυτά τα μηνύματα δεν διαγράφονται ποτέ, τουλάχιστον στη πραγματικότητα, μιας και εμπεριέχουν μεγάλο κίνδυνο όσο αφορά τις πληροφορίες που περιείχαν. Εξετάζοντας την εσωτερική μνήμη ενός τηλεφώνου και βλέποντας τα δεδομένα που έχουν σταλεί, εάν γίνει ένα ping πίσω προς τους server της εταιρείας, που ανήκει η εφαρμογή, μπορούν οι επιδέξιοι hacker να βρουν τα μηνύματα πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας! Άρα προσέχετε τι λέτε!

9. Η κάμερα GoPro μπορεί να μετατραπεί σε συσκευή παρακολούθησης

κατάλογοςΦανταστείτε ότι είστε πάνω στο ποδήλατό σας και έχετε πάνω σας την γνωστή φορητή κάμερα GoPro. Η συγκεκριμένη είναι πολύ βολική μιας και μπορείτε να καταγράψετε διάφορα γεγονότα ή βολτούλες που κάνετε και να τα μοιραστείτε στο διαδίκτυο με το εύχρηστο software που διαθέτει. Όμως το εν λόγω software είναι γεμάτο “τρύπες”. Δύο επιστήμονες ασφαλείας, βρήκαν τρόπους (όχι έναν μάλιστα) που η συγκεκριμένη κάμερα μπορεί να μετατραπεί σε σύστημα παρακολούθησης, με απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτά που ακούτε ή που βλέπετε. Μπορούν ακόμα και να τη γυρνάνε στη γωνία που αυτοί θα επιλέξουν. Ουσιαστικά δηλαδή σας μετατρέπουν σε ένα κατάσκοπο χωρίς καν να το γνωρίζετε!

8. Εάν μια κλειδαριά ασφαλείας δεν μπορεί να παραβιαστεί, τότε μπορεί να τυπωθεί γι αυτήν ένα τρισδιάστατο κλειδί

KeyΣίγουρα το πιο πιθανό που θα επιτεθεί ένας hacker είναι το Wi-Fi σας σωστά; Λάθος! Οι νέας γενιάς hackers μπορούν άνετα να μετατραπούν σε ληστή της διπλανής πόρτας. Ναι καλά ακούσατε, υπάρχουν οι λεγόμενοι hacker-διαρρήκτες που εάν βρουν δυσκολία στο να ανοίξουν τη θωρακισμένη σας πόρτα, μπορούν να σκανάρουν τη κλειδαριά και να τυπώσουν ένα νέο κλειδί που θα είναι πανομοιότυπο με το δικό σας και θα μπουν μέσα ανενόχλητοι και όλα αυτά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Τι μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε; Δε νομίζω να υπάρχει κάτι, απλά να εύχεστε να μην έχετε hi-tech γείτονες!

7. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει το τηλέφωνό σας με εξοπλισμό αξίας 250 δολαρίων

κατάλογοςΠριν δύο χρόνια hackers βρήκαν το τρόπο να ακούσουν συζητήσεις και συνομιλίες τηλεφώνων που χρησιμοποιούσαν το σύστημα GSM. Εσείς που έχετε πλέον σύστημα CDMA ή LTE μην κοκορεύεστε μιας και ούτε εσείς είστε ασφαλείς πλέον! Συγκεκριμένα υπάρχει μια μικρή συσκευή και μάλιστα αυτή που χρησιμοποιούν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας για να ενισχύσουν το σήμα του κινητού σας, που μπορεί να μην κοστίζει πολύ, αλλά σίγουρα θα κοστίσει στα προσωπικά σας δεδομένα. Η φύση της συσκευής είναι τέτοια που το τηλέφωνό σας θα πρέπει συνδεθεί πάνω σε αυτή για να ενισχύσει το σήμα του (ουσιαστικά δεν το ενισχύει, αλλά οι κλήσεις σας “παίζουν” πλέον μέσω VoIP) και αυτή με τη σειρά της γίνεται έρμαιο των hacker για να υποκλέψουν τις κλήσεις σας.

 6. Μικροί ανιχνευτές μέσα στην πόλη μπορούν να παρακολουθούν τη κάθε σας κίνησή σας

cub_navigation_lesson06_figure10Ο τεχνικός ασφαλείας Brendan O’Connor πρόσφατα κατασκεύασε ένα σύστημα από σένσορες (που κόστισε μόλις 60 δολάρια) που το τοποθέτησε μέσα σε μια πόλη. Οι σένσορες αυτοί μπορούσαν να εντοπίσουν οτιδήποτε εξέπεμπε σήμα, όπως τα τηλέφωνα και οι φορητές συσκευές και έστελνε τα συγκεκριμένα δεδομένα πίσω σε μια κεντρική βάση δεδομένων. Ύστερα αυτά τα δεδομένα μέσω της συνεχής εκπομπής δεδομένων από μέρους του χρήστη μπορούσε να βρει που ακριβώς βρισκόταν ο χρήστης πάνω στο χάρτη. Να σημειώσουμε εδώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτούνταν από το Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

5. Οι hackers θα μπορούσαν να κλείσουν έναν εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ή πυρηνικής ενέργειας

menu2Τα ασύρματα δίκτυα είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία για να ελέγξεις τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Αυτά μπορεί να είναι ηλεκτρικής ή πυρηνικής φύσεως, πετρελαίου ή ακόμα και νερού. Ένα ζευγάρι hackers ανακάλυψαν ένα ευάλωτο σημείο στο ασύρματο αυτό δίκτυο. Τι μπορεί να προκαλέσει αυτό; Κάποιος που βρίσκεται σε απόσταση έως και 40 μίλια να μπορεί να διαβάσει ή να επανεγγράψει δεδομένα που βρίσκονται μέσα στα εργοστάσια και μέσω αυτού να προκαλέσει χάος σε μετρήσεις ή χημικές διεργασίες με τρομερές συνέπειες. Για παράδειγμα θα μπορούσε να κλείσει το ρεύμα σε μια ολόκληρη περιοχή ή ακόμα και να προκαλέσει ρήξη ενός αντιδραστήρα.

4. Οι hacker μπορούν να στοιχειώσουν το σπίτι σας

smartΜέσα στα σύγχρονα σπίτια έχουμε γεμίσει έξυπνες “συσκευές”, από τηλεόραση και πλυντήριο μέχρι ψυγείο ή ακόμα και έξυπνες τοστιέρες! Οι hackers λοιπόν μπορούν να πάρουν τον έλεγχο μιας τέτοιας συσκευής (αφού μπορούν να hackάρουν πυρηνικό εργοστάσιο, λέτε να μη μπορούν να μπουν στο σπίτι σας;) να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, να  εγκαταστήσουν ιούς στον υπολογιστή ή ακόμα και να σας ψήνουν τοστ ακόμα και αν εσείς δε το θέλετε (έξυπνη τοστιέρα δε θέλατε;) Όσο λοιπόν και αν οι σύγχρονες συσκευές κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, τα μέρη που μπορούν να μας hackάρουν πολλαπλασιάζονται.

 3. Μπορεί να πεθάνετε από hackάρισμα βηματοδότη καρδιάς

heartattackdude_320x245Ξέρω ότι αυτός ο τίτλος σας φόβισε περισσότερο. Ναι είναι αλήθεια. Το hackάρισμα ενός βηματοδότη είναι απόλυτα εφικτό και μάλιστα εύκολο. Το 2006 περίπου 350000 βηματοδότες και 173000 εσωτερικοί απινιδωτές εμφυτεύτηκαν σε ανθρώπους μόνο στην Αμερική. Αυτή ήταν και η χρονιά που επιτράπηκε η ασύρματη επικοινωνία αυτών των συσκευών. Ένας από τους γνωστότερους hackers, ο Barnaby Jack έκανε ολόκληρη ομιλία σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να πάρεις στα χέρια σου τον έλεγχο αυτών των ζωτικών μηχανημάτων. Η επίθεση μπορεί άνετα να αποβεί μοιραία για το θύμα μιας και  σταματάει το μηχάνημα που τον κρατάει στη ζωή. Το συγκεκριμένο είδος επίθεσης μπορεί να γίνει έως και 10 μέτρα μακριά.

2. Οι hackers μπορούν να αποκτήσουν το έλεγχο του οχήματός σας ενώ εσείς οδηγάτε

κατάλογοςΤο hackάρισμα οχημάτων φαίνεται πως είναι η φετινή μόδα! Οι hackers μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο όχημά σου και εκεί που οδηγάς να αντιληφθείς πως δεν δουλεύουν τα φρένα σου ή ότι το τιμόνι στρίβει στην αντίθετη μεριά από αυτή που το θέλεις εσύ. Τώρα λοιπόν που τα αυτοκίνητα γίνονται ολοένα και πιο “έξυπνα” ίσως θα πρέπει κοιτάξουμε πως μπορούμε να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο.

 

1. Hackάρεστε ήδη από υπηρεσίες πληροφοριών ανά τον κόσμο

NSA-Prism-logo-300x225Φέτος γίναμε μάρτυρες πολλών γεγονότων που έχουν να κάνουν με τις μυστικές υπηρεσίες και τα διάφορα νομοσχέδια της Αμερικάνικης κυβέρνησης που ήθελε να περάσει, σχετικά με τον έλεγχο του διαδικτύου, τη παρακολούθηση πολιτών και άλλα. Επίσης είδαμε τις τρανταχτές αποκαλύψεις από μεριάς Wikileaks και το ξεμπρόστιασμα της NSA από τον αναλυτή Snowden.

Όχι μόνο οι κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν τους πολίτες (PRISM), αλλά είναι και ανίκανες να προστατέψουν το πολίτη από το να πέσει θύμα παρακολούθησης από τρίτους!

Συμπέρασμα;

Δεν πρέπει να φοβάστε μήπως και τυχόν παρακολουθείστε, μιας και αυτό συμβαίνει ήδη! Οι κίνδυνοι είναι παντού τριγύρω μας και εκτός από τον φόβο των hackers θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τις υπηρεσίες πληροφοριών ανά τον κόσμο. Τι μπορείτε να κάνετε; Όχι και πολλά. Τα συστήματα φτιάχνονται από ανθρώπους για να σπάνε από ανθρώπους. Προσπαθήστε απλά να προστατέψετε τα δεδομένα σας όσο καλύτερα μπορείτε μέσω  ισχυρότερων κωδικών, αναβαθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή σας και μια γενικότερη επαγρύπνηση στο τι δεδομένα αναρτάτε σε ένα παγκόσμιο δίκτυο που οποιοδήποτε μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση.

Big Brother is watching you!

Χρήστος Πρεβεδώρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.