ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ2.500 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα έως την Παρασκευή

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή της διαθεσιμότητας, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπέγραψε τις κοινές υπουργικές αποφάσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς για την κατάργηση 1.000 θέσεων εργασίας από 6 υπουργεία οι οποίες αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», μέχρι σήμερα, οπότε έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα έχουν υπογραφεί κοινές υπουργικές αποφάσεις για την κατάργηση συνολικά 2.300-2.500 οργανικών θέσεων από 11 υπουργεία, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 12.500 διαθεσιμοτήτων μέχρι τα τέλη του μηνός.

Η συνεργασία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τα υπόλοιπα υπουργεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο καθορισμού των καταργούμενων οργανικών θέσεων που θα περιληφθούν στα κείμενα των υπουργικών αποφάσεων.

Κύκλοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των 12.500 διαθεσιμοτήτων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς τις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο η κατάργηση συνολικά 11.000 – 11.300 οργανικών θέσεων και θα ξεκινήσει η αξιολόγηση για να επιλεγούν οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

2.500 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα έως την Παρασκευή

Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για το υπουργείο Παιδείας, όπου η «λευκή απεργία» των πρυτάνεων εμποδίζει την αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 1.500 υπάλληλοι, κυρίως διοικητικών καθηκόντων.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τελικά θα βρεθεί λύση, εγκαίρως, για την αξιολόγηση του προσωπικού στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για την κατάργηση των 1.000 οργανικών θέσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι δεν αποκλείονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καθώς τα αρμόδια υπουργεία έχουν προβεί σε τροποποιήσεις των αρχικών σχεδιασμών τόσο για τις καταργούμενες θέσεις όσο και για τον τελικό αριθμό των διαθεσιμοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα συμμετέχει τελικά στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας με την κατάργηση 10 οργανικών θέσεων έτσι όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον Ιούνιο 4.101 υπάλληλοι (σχολικοί φύλακες, καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης και υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης), ενώ έχει ψηφιστεί η διαθεσιμότητα 3.000 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Ταχύτατα έχει προχωρήσει το υπουργείο Υγείας στην κινητικότητα 1.600 εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ με την κατάργηση 1.000 οργανικών θέσεων από 6 υπουργεία, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, και ακόμα 1.500 θέσεων από άλλα 5 υπουργεία, που εκτιμάται ότι θα κοινοποιηθεί την Παρασκευή, ο συνολικός αριθμός της κινητικότητας θα ανέλθει στους 11.300 υπαλλήλους και θα απομένει μόνο ο προσδιορισμός των 1.300 – 1.500 «διαθέσιμων» από τον χώρο της Παιδείας.

Τα ονοματεπώνυμα
Αμέσως μετά τη δημοσίευση των κοινών υπουργικών αποφάσεων για την κατάργηση των οργανικών θέσεων ανά υπουργείο θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού από τις αρμόδιες τριμελείς επιτροπές που θα ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών, δηλαδή στις 27 ή 28 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν τα «ονοματεπώνυμα» των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Οι υπάλληλοι της ειδικότητας ή του κλάδου ακόμα και από την υπηρεσία από την οποία θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό θα αξιολογηθούν με βάση τα κριτήρια που προσδιορίζει η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη.

Οι τριμελείς επιτροπές θα αποστείλουν τα μόρια στο ΑΣΕΠ, το οποίο θα συντάξει την τελική λίστα με βάση τη βαθμολογία που θα λάβουν οι υποψήφιοι. Οι υπάλληλοι με τη «χαμηλότερη» βαθμολογία που θα καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις στον πίνακα μοριοδότησης θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που καταργούνται κλάδοι εργαζομένων στο σύνολό τους, όπως στο υπουργείο Οικονομικών που καταργείται η ειδικότητα των καθαριστριών. Οι υπάλληλοι που ανήκουν στην καταργούμενη ειδικότητα τίθενται στο σύνολό τους σε διαθεσιμότητα χωρίς αξιολόγηση.

Στην τελική ευθεία η αξιολόγηση στους δήμους

Εως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών στους δήμους, όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα ενταχθεί στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, όπως αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και του προεδρείου της ΚΕΔΕ.

Ο υπ. Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης σημείωσε για μία ακόμη φορά σχετικά με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι θα αξιολογηθούν από τους δήμους όσον αφορά τις δομές τους και το προσωπικό τους, ενώ επισήμανε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των δήμων «προχωράει κανονικά και εκεί θα διαπιστώσουμε πού υπάρχει υπερστελέχωση και πού υποστελέχωση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, ο οποίος συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την αξιολόγηση των δομών μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, επισήμανε ότι από τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν πρέπει να προκύψει μόνο πλεονάζον προσωπικό, αλλά να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια για την καλύτερη λειτουργία των ΟΤΑ.

Οι δήμαρχοι έχουν καταθέσει πρόταση για την άμεση μετακίνηση 3.500 υπαλλήλων σε εθελοντική βάση, οι οποίοι θα παραμείνουν στη διαθεσιμότητα για έναν ή δύο μήνες πριν μεταταχθούν σε δήμους της περιφέρειας.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.