Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο και τους συμμάχους της – Η Ευρώπη περιμένει το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ
Ημίγυμνοι άνδρες πεσμένοι στο έδαφος με σπασμούς και προβλήματα αναπνοής. Παιδιά που ψυχορραγούν σε σκοτεινούς κλειστούς χώρους όπου ακούγονται κραυγές πόνου και προσευχές.
Αυτές είναι μερικές από τις σοκαριστικές σκηνές που περιλαμβάνονται στα δεκατρία βίντεο που οι μυστικές υπηρεσίες της κυβέρνησης Ομπάμα έδειξαν σε ομάδα Γερουσιαστών σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών με σκοπό να δικαιολογήσουν μια επέμβαση στη Συρία.
Τα βίντεο τα οποία κατάφερε να αποκτήσει αποκλειστικά το αμερικανικό δίκτυο CNN, το οποίο όμως υπογράμμισε πως δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τη γνησιότητά τους, αποδεικνύουν κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πως το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων κατά Σύρων αντικαθεστωτικών την 21η Αυγούστου.
Οι σκηνές που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το CNN σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τζέικ Τέιπερ που εξασφάλισε το αποκλειστικό ρεπορτάζ, είναι αυτές που προκαλούν λιγότερη φρίκη στους τηλεθεατές. Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν πως οι σκηνές μαγνητοσκοπήθηκαν στην Τζαμπάρ, την Ντούμα και την Ντάρια, περιοχές έξω από τη Δαμασκό και δείχνουν άνδρες και μικρά παιδιά να παρουσιάζουν αντίδραση σε κάποια χημική ουσία, η οποία σύμφωνα με τις υπηρεσίες είναι το αέριο σαρίν.
Παρόλο που οι σκηνές είναι σοκαριστικές το αμερικανικό δίκτυο υπογραμμίζει πως δεν είναι εύκολο να αποδείξουν ποιος ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις με χημικά όπλα. Η πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας Ντάιαν Φαινστάιν παρακολούθησε τις σκηνές και ζήτησε να προβληθούν σε όλα τα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας.
Αντίστροφη μέτρηση αλλά ο Ομπάμα φαίνεται απρόθυμος
Η υπόθεση με το τιμωρητικό χτύπημα των ΗΠΑ στον Άσαντ στον οποίο η Ουάσινγκτον καταλογίζει ότι χρησιμοποίησε χημικά κατά αμάχων θα μπορούσε να αποκληθεί το χρόνικο ενός προαναγγελθέντος χτυπήματος στη Συρία.
Από την 21η Αυγούστου που σημειώθηκε η απάνθρωπη επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο σε προάστιο της Δαμασκού στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 Σύροι έχουν περάσει 18 ημέρες και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα υλοποιήσει τις απειλές που εξαπέλυσε κατά του Άσαντ σχεδόν από την πρώτη στιγμή.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ευρεία συμμαχία επειδή γνωρίζουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα δώσει το «πράσινο φως» για επίθεση εναντίον του ηγέτη της Συρίας αφού η Ρωσία και η Κίνα μπλοκάρουν με βέτο τη λήψη απόφασης για στρατιωτικό χτύπημα.
Μετά την ολοκλήρωση των G20 στην Αγία Πετρούπολη έγινε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν παραδοσιακούς συμμάχους τους στην «σταυροφορία» κατά του Άσαντ.
Μάλιστα σε επικοινωνιακό επίπεδο ο Πούτιν κυριάρχησε. Αιτία ήταν επιλογή του Ρώσου προέδρου να αποκαλέσει τον αμερικανό ΥΠΕΞ «ψεύτη» γιατί κατά τον Πούτιν ο Κέρι απέκρυψε από τα μέλη του Κογκρέσου ότι στη συριακή αντιπολίτευση υπάρχουν και ομάδες που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα.
Για να δείξουν ότι το πιθανολογούμενο χτύπημα στη Συρία δεν είναι μονομερής απόφαση οι αμερικανοί αμέσως μετά το G20 έδωσαν στη δημοσιότητα κατάλογο με δέκα χώρες που εμφανίζονται πρόθυμε να συμμετέχουν σε ένα νέο πόλεμο στο πλευρό της Ουάσινγκτον. Αυτές είναι: η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία.
Το Σάββατο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μετέβη στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου συνεδρίασαν εκτάκτως οι 28 υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε. Για να δείξει πόσο εκτιμά τη στάση των ευρωπαίων ο Κέρι δήλωσε ευγνώμων αναφέροντας πως «είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σύνοδο αναφορικά με τη Συρία, μια ανακοίνωση που υπογραμμίζει την ανάγκη για απόδοση ευθυνών».
Αμέσως μετά ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρντμεντ μετέβη στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του στο Πιε ντ’ Ορσέ.
Στις κοινές δηλώσεις τους ο Τζον Κέρι αφού επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει στην στρατιωτική επέμβαση με ή χωρίς το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, είπε ότι στόχος της επίθεσης θα είναι να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος Άσαντ να επαναχρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Από την πλευρά του ο κ. Φαμπιούς δήλωσε ότι μεγαλώνει η στήριξη για μια «δυνατή» απάντηση στη Συρία. «Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση σε αυτό το έγκλημα» συνέχισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι η χώρα του θα περιμένει το πόρισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σε δύο ή τρεις εβδομάδες το πόρισμα
Το επίμαχο πόρισμα, ωστόσο, δεν αναμένεται πριν τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, παρότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, πιέζει ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία.
Σύμφωνα πάντως με ανώνυμη διπλωματική πηγή που επικαλείται το Associated Press δεν πρόκειται να αλλάξει το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Ανεξαρτήτως του χρόνου που απαιτείται πάντως η απόφαση των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά, καθώς όπως άλλωστε είχε τονίσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, το πόρισμα του ΟΗΕ δεν θα αποκαλύψει τίποτα περισσότερο από όσα ήδη γνωρίζει η Ουάσιγκτον.
Ομπάμα: Η Συρία δεν είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν
Την ίδια ώρα ο Μπαράκ Ομπάμα στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό και διαδικτυακό διάγγελμά του θέλησε να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη για την έκταση και τις πιθανές συνέπειες από την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
«Αυτό δε θα είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν. Οποιαδήποτε ενέργεια στην οποία θα προβούμε, θα είναι περιορισμένη χρονικά και επιχειρησιακά και θα έχει ως στόχο ν’ αποτρέψει την κυβέρνηση Άσαντ να κάνει χρήση χημικών εναντίον του λαού της και επίσης να μειώσει την ικανότητά της να το πράξει», τόνισε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.
πρώτο θέμα