Στην 91η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας σε σύνολο 148 χωρών σκαρφάλωσε η Ελλάδα, καταγράφοντας άνοδο πέντε θέσεων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.
Σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum, στα «θετικά» για την Ελλάδα βρίσκεται ο τομέας της υγείας και της βασικής εκπαίδευσης όπου καταλαμβάνει την 35η, των υποδομών (38η θέση), της τεχνολογικής ετοιμότητας (39η θέση), της ανώτερης εκπαίδευσης (41η θέση), και του μεγέθους της αγοράς (47η θέση).
Ωστόσο, σε θέματα καινοτομίας η Ελλάδα βρίσκεται στην 87η θέση, σε θέματα δημόσιων φορέων στην 103η θέση. Αναφορικά με την αποδοτικότητα της αγοράς αγαθών η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση, αποδοτικότητας της αγοράς εργασίας στην 127η θέση.
Ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι θέσεις που καταλαμβάνει στον τομέα της ανάπτυξης της χρηματοπιστωτικής αγοράς (137η θέση), καθώς και μακροοικονομικού περιβάλλοντος, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση (147Η).
Οι πιο προβληματικοί παράγοντες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, όπως παρουσιάζονται μέσα από την έκθεση του WEF, είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η ανεπαρκής κυβερνητική γραφειοκρατία, το φορολογικό πλαίσιο, η αστάθεια των πολιτικών, η διαφθορά.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, αυτό το χρόνο η Ελλάδα, αφού υποχώρησε τα τελευταία έτη, βελτίωσε την κατάταξή της στην 91η θέση. Αν και καταλαμβάνει την χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, και τα αποτελέσματα του μακροοικονομικού της περιβάλλοντος συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία, η Ελλάδα έχει αρχίσει να εμφανίζει βελτιώσεις σε αρκετούς άλλους τομείς, υποδεικνύοντας ίσως ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς.
«Με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες προς μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύομε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της τα επόμενα χρόνια».
ημερησία