Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο εντός, όσο εκτός Ελλάδας – Το Μαξίμου θεωρεί ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν πρέπει να κλείσει αλλά να γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο εντός, όσο εκτός Ελλάδας, ότι υπάρχουν και όρια αλλά και «κόκκινες γραμμές», αναμένεται να στείλει, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αντ. Σαμαράς με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές Σάββατο.
Το μήνυμα θα απευθύνεται κυρίως προς την πλευρά της τρόικας, η οποία σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται έντονα και η κοινωνία είναι στα όριά της, δυναμιτίζει το κλίμα.
Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να απαντήσει στη στρατηγική των πιστωτών και να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν και όρια στον τρόπο που κινείται η τρόικα, η οποία με τη στάση της, διαμορφώνει συγκρουσιακό περιβάλλον ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης.
Και αυτό, διότι, με τον τρόπο που κινείται και τα θέματα που θέτει, αναγκάζει την ήδη πιεσμένη δικομματική κυβέρνηση, να αντιδράσει πιο δυναμικά, εάν θέλει να συγκρατήσει την κοινωνία.
Η κίνησή της τρόικας να στείλει email, ζητώντας να μπει λουκέτο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το…ποτήρι, καθώς έδειξε το ποια θα είναι η στρατηγική των πιστωτών, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Η ενόχληση είναι έντονη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον τρόπο που άνοιξε το θέμα και ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει απαντήσεις για το ύφος και τις απαιτήσεις των δανειστών.
«Υπάρχουν και όρια και οφείλουν να σέβονται την εκλεγμένη κυβέρνηση της» έλεγαν χαρακτηριστικά ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, έλεγαν: «Κάποιοι δεν πρέπει να παίζουν με την υπομονή μας».
Από το πρωθυπουργικό γραφείο επιμένουν ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν πρέπει να κλείσει και επιμένουν να γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία και να μην υπάρξουν οι 2.100 απολύσεις.
Ένα χαρακτηριστικό δείγμα για την περαιτέρω στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τρόικας, ήταν και η κίνηση να επιστραφεί το email στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς.
Η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την «σύσταση» για πτώχευση των δύο αμυντικών βιομηχανιών, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ και επιμένει ότι υπάρχουν τμήματα που έχουν αξία και δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά να γίνει αναδιάρθρωση.
Η υπόθεση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και κυρίως ο τρόπος που επέλεξε η τρόικα να απαιτήσει να μπει λουκέτο, προμηνύει ότι η επικείμενη διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.
Ήδη, στο τραπέζι των συζητήσεων αρχίζουν και μπαίνουν διάφορα ζητήματα, όπως το αίτημα των τροικανών για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, προκειμένου να φθάσει κοντά στα 2 δισ. ευρώ.