Με τη διαδικασία του κατεπείγοντως – Πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή – Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Κατά πλειοψηφία (με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠαΣοΚ) έγινε δεκτό από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το πρωί της Τρίτης θα γίνει ακρόαση φορέων, ενώ το απόγευμα θα ξεκινήσει η επί των άρθρων συζήτηση.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παρέστη στη συνεδρίαση, αλλά δεν πήρε το λόγο.
Το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί ως επείγον από την κυβέρνηση, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα 11 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, ξεκίνησε στην Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο. Η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή ώστε να περάσει σε δεύτερη ανάγνωση την ερχόμενη εβδομάδα και να ψηφισθεί στην Ολομέλεια της τις επόμενες ημέρες.
Το υπουργείο Παιδείας, βέβαια, δίνει «μάχη με τον χρόνο» καθώς το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφισθεί άμεσα εφόσον έχει αποφασισθεί να εφαρμοσθεί εφέτος στην Α΄ τάξη του Λυκείου. «Είναι δυνατόν αυτή η απόφαση να ανατραπεί και να εφαρμοσθεί από την επόμενη σχολική χρονιά;» αναρωτιούνταν τις προηγούμενες ημέρες μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας σχολιάζοντας τον ελάχιστο χρόνο που έχουν στην διάθεση τους για να προετοιμαστούν.
Όλα αυτά τα αιτήματα βέβαια, θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στην Βουλή όπου θα εκφραστούν και οι απόψεις των κομμάτων επί του θέματος.
Την Τρίτη θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους οι αρμόδιοι φορείς και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ την Πέμπτη, θα αρχίσει η δεύτερη ανάγνωσή του.
Πάντως, τα μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχολίασαν αρνητικά, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες, την απόφαση που ελήφθη για ψήφιση του νομοσχεδίου με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
Στο κλίμα αυτό, επιστημονικές ενώσεις και εκπρόσωποι πανεπιστημίων εκφράζουν τις δικές τους απόψεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
«Την απόσυρση της παραγράφου 3 του άρθρου 4 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» ζητά με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας η Σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Σχολών/Τμημάτων των ΑΕΙ.
το βήμα