12 μετοχές που ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις και τα επενδυτικά τους σχέδια

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες, ωστόσο υπάρχουν μετοχές που «κρατούν χαρακτήρα» στο ταμπλό και έχουν προοπτικές να πάνε ακόμη καλύτερα, όταν οι συνθήκες της οικονομίας βελτιωθούν.

Η ηγετική θέση στον κλάδο που δραστηριοποιούνται, η ισχυρή γκάμα προϊόντων, η υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση και κυρίως η έντονη εξωστρέφειά τους είναι τα στοιχεία που τις κάνει να ξεχωρίζουν και να προσελκύουν το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων.

Στα πλεονεκτήματά τους είναι τα σχέδια για επέκταση στο εξωτερικό και τα επενδυτικά πλάνα που έχουν εξαγγείλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ανάμεσά τους είναι ορισμένα από τα «βαριά χαρτιά» της οδού Αθηνών, όπως τα ΕΛΠΕ, η Coca-Cola, ο ΟΤΕ, η Μότορ Οϊλ, ο Μυτιληναίος, η Ελλάκτωρ, η Σωληνουργεία Κορίνθου, η Folli Follie αλλά και μικρότερου βεληνεκούς όπως η Kleemann Hellas, η Ικτίνος Ελλάς, η ΕΛΤΟΝ και η MLS Πληροφορική. Ειδικότερα, η Coca-Cola HBC AG, η οποία αποτελεί συνέχεια της Coca-Cola 3E, κατέγραψε άνοδο πάνω από 10% στο τελευταίο τρίμηνο και πλέον φιγουράρει στα επίπεδα των 22 ευρώ.

12 μετοχές που ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις και τα επενδυτικά τους σχέδια

Επιπλέον η εταιρεία εμφιάλωσης ενίσχυσε 3% τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο, στα 111 εκατ. ευρώ, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετώπισε στις περισσότερες χώρες που έχει παρουσία, ενώ η διοικητική της ομάδα δήλωσε πρόσφατα πως από το 2014 και μετά πρόκειται να αλλάξει τη μερισματική πολιτική της, προκειμένου να γίνει ακόμη πιο ελκυστική στην επενδυτική κοινότητα. Τα βλέμματα κεντρίζει και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία κινείται σταθερά πάνω από τα 7 ευρώ το τελευταίο τρίμηνο.

Ο Οργανισμός, μετά τη μεταβίβαση του Hellas Sat, στους Αραβες της ArabSat έναντι 215 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσε πρόσφατα την πώληση της Globul, της θυγατρικής της στη Βουλγαρία, στον νορβηγικό όμιλο της Telenor Mobile, έναντι τιμήματος 717 εκατ. ευρώ, έχοντας καταφέρει να μειώσει δραστικά τον δανεισμό του, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο παρά τη γενικότερη εικόνα κάμψης πέτυχε να βελτιώσει σημαντικά το περιθώριο EBITDA (λειτουργικό κέρδος) στο 35,1%.

«Κόντρα στο ρεύμα»
Στο επίκεντρο βρίσκεται και ο όμιλος Μυτιληναίος, ο οποίος δίνει έμφαση στην επέκταση των εργασιών του στις διεθνείς αγορές. Οπως δήλωσε πρόσφατα η διοικητική ομάδα του ομίλου επιδιώκει, μέσω της ΜΕΤΚΑ, να δημιουργήσει νέες μονάδες στην Αφρική και παράλληλα διεκδικεί, μαζί με την κατασκευαστική Gama, μερίδιο σε μεγάλο έργο στη Αλγερία, που αφορά στην κατασκευή έξι μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 9.000 μεγαβάτ.

Επιπλέον, στο πρώτο εξάμηνο, παρά το αντίξοο περιβάλλον ενίσχυσε την κερδοφορία της και παράλληλα μείωσε στα 555 εκατ. ευρώ τον καθαρά δανεισμό του. Από το «στόχαστρο» των επενδυτών δεν θα μπορούσε να λείπει η Folli Follie, η οποία σε αντίθεση με την πλειονότητα των μετοχών του Χ.Α. κινείται έντονα ανοδικά το τελευταίο τρίμηνο (+19%), με τη μετοχή της να πλησιάζει τα 19 ευρώ.

Η εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου έχει βελτιώσει την εικόνα του ισολογισμού της λόγω και της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των ΚΑΕ στον ελβετικό όμιλο Dufry AG, έναντι ποσό 200,5 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκε τοις μετρητοίς. Με παρουσία σε 28 χώρες και με πάνω από 800 σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο, η διοίκηση του ομίλου δηλώνει αποφασισμένη να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση της στην παγκόσμια αγορά. Επίσης, η «Ελλάκτωρ» έχει διατηρήσει την τιμή της στα επίπεδα πέριξ των 2 ευρώ τους τελευταίους μήνες και συνεχίζει να αναζητά προσοδοφόρα έργα στο εξωτερικό, ενώ πάνω από τα 2 ευρώ κινείται και η μετοχή της βιομηχανίας «Σωληνουργεία Κορίνθου», από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλυβδοσωλήνων διεθνώς.

«Μικροί μεν, με προοπτικές δε»
Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών επανέρχονται εσχάτως κάποιες εταιρείες της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης, που έχουν ενδιαφέροντα πλάνα ανάπτυξης κυρίως εκτός συνόρων. Ενδεικτικά, η ελληνική εταιρεία πληροφορικής MLS (+8,46% η μετοχή της το τελευταίο τρίμηνο) δεν σταματά να λανσάρει στην αγορά υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας κινητά και tablets, τα οποία κερδίζουν έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών, αλλά και η βιομηχανία ΕΛΤΟΝ (+12,75% το τελευταίο τρίμηνο), που παρά την κρίση ανεβάζει τις πωλήσεις και τα κέρδη της και παράλληλα εξετάζει εξαγορές σε Τουρκία, Ουγγαρία και Πολωνία στο πλαίσιο της διεθνούς επέκτασή της. Τέλος, η Kleemann κεντρίζει τα βλέμματα μετά την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων στην Κίνα και τη δημιουργία σύγχρονου πύργου δοκιμών, αλλά και η βιομηχανία επεξεργασίας μαρμάρου «Ικτίνος Ελλάς» (+13,3%), που αναπτύσσεται με έντονα ανοδικούς ρυθμούς στις ταχύτατα αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Στροφή στα ομολογιακά

Την οδό των ομολογιακών δανείων επιλέγουν ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρείες, σε μια προσπάθεια να αντλήσουν ρευστότητα σε ικανοποιητικό επιτόκιο. Στόχος τους να αναχρηματοδοτήσουν τον υφιστάμενο δανεισμό τους και να χρηματοδοτήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια, σε μια εποχή που η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό παραμένει δύσκολη. Στην έκδοση ομολογιακού ανακοίνωσαν πρόσφατα πως σχεδιάζουν να προχωρήσουν ο όμιλος Μυτιληναίος και η FG Europe, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης με ομάδα τραπεζών για έκδοση ενός νέου ομολογιακού δανείου ύψους 65 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου υπολοίπου του ομολογιακού δανείου που εξέδωσε το 2008.

Υπενθυμίζεται πως από την αρχή του έτους στην έκδοση ομολογιακών δανείων κυρίως εκτός συνόρων, όπου υπάρχουν γραμμές χρηματοδότησης ανοιχτές, έχουν προχωρήσει η Coca Cola HBC, ο OTE, η Frigoglass, η ΦΑΓΕ, η Τιτάν, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και τα ΕΛΠΕ. Οι παραπάνω ήταν από τις ελληνικές εταιρείες που κατάφεραν μέσα σε κλίμα έντονης καχυποψίας για την ελληνική οικονομία να δανειστούν από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες έδωσαν με τον τρόπο αυτό ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες αλλά και τις προοπτικές τους.

Γιώργος Μανέττας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.