Το σχέδιο του υπουργείου ΠαιδείαςΜοντέλο πανελλαδικών σε όλο το Λύκειο από τη νέα σχολική χρονιά

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι βασικότερες αλλαγές είναι: εισάγεται πρότυπο πανελλαδικών σε όλες τις τάξεις του λυκείου, μειώνονται τα επιστημονικά πεδία και τα εξεταζόμενα μαθήματα και δημιουργείται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων.

Εφόσον τελικά το νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή, οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου το σχολικό έτος 2013-2014.

Για την Α’ Λυκείου εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα 35 ωρών την εβδομάδα με 9 κοινά μαθήματα (33 ώρες) και ένα μάθημα επιλογής (2 ώρες)

Τα μαθήματα είναι: ελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, θρησκευτικά, ιστορία, ξένη γλώσσα, φυσική αγωγή, πολιτική παιδεία και ερευνητική εργασία.

Τα μαθήματα επιλογής είναι: εφαρμογές πληροφορικής, τεχνολογία-διαχείριση φυσικών πόρων και έκφραση-πολιτισμός.

Για την Β’ Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας 30 ωρών την εβδομάδα και δύο ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού 5 ωρών την εβδομάδα.

Τα μαθήματα γενικής παιδείας είναι: ελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, θρησκευτικά, ιστορία, ξένη γλώσσα, φυσική αγωγή, πολιτική παιδεία, φιλοσοφία και ερευνητική εργασία.

Η μία ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού (ανθρωπιστικές σπουδές) περιλαμβάνει: αρχαία ελληνικά και λατινικά.

Η άλλη ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού (θετικές σπουδές) περιλαμβάνει: φυσική και μαθηματικά.

Στην Γ’ Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας 12 ωρών την εβδομάδα και τρεις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού 20 ωρών εβδομαδιαίως.

Τα μαθήματα γενικής παιδείας είναι: νέα ελληνική γλώσσα, θρησκευτικά, ιστορία, ξένη γλώσσα και φυσική αγωγή.

Στην ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών: αρχαία ελληνικά, λατινικά και ιστορία.
Στην ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών: φυσική, μαθηματικά, βιολογία και χημεία.
Στην ομάδα προσανατολισμού οικονομικών-πολιτικών-κοινωνικών σπουδών: μαθηματικά, οικονομία, ιστορία, αρχές φυσικών επιστημών, οργάνωση-λειτουργία της Πολιτείας και οργάνωση -διοίκηση.

Τι αλλάζει με τα ΕΠΑΛ

Τέσσερα έτη θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ. Στον πρώτο κύκλο σπουδών θα λειτουργήσουν οι τρεις τάξεις των ΕΠΑΛ, με τους μαθητές να παρακολουθούν 4 ομάδες προσανατολισμού ( Τεχνολογικών Εφαρμογών, Διοίκησης και Οικονομίας, Γεωπονίας, Τεχνολογίας, Τροφίμων και Διατροφής και Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων).

Στην Α’ ΕΠΑΛ οι μαθητές θα παρακολουθούν πρόγραμμα 35 ωρών την εβδομάδα με 10 μαθήματα γενικής παιδείας και 4-6 μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού.

Και στην Β’ και Γ’ τάξη των επαγγελματικών λυκείων οι μαθητές θα παρακολουθούν 23 ώρες για τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού και 12 ώρες γενικής παιδείας.

Στον δεύτερο κύκλο υλοποιείται το πρόγραμμα της «Προαιρετικής τάξης Μαθητείας», σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, στην οποία θα εγγράφονται οι προαγόμενοι της Γ’ τάξης.

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Σε 4 μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών, ενώ τα επιστημονικά πεδία θα είναι πλέον 4 (σε παρένθεση τα εξεταζόμενα μαθήματα):

  • Ανθρωπιστικές-Νομικές-Κοινωνικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, αρχαία, ιστορία, λατινικά ή αρχές φυσικών επιστημών)
  • Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσική, χημεία)
  • Επιστήμες Υγείας (νεοελληνική γλώσσα, φυσική, χημεία, βιολογία ή μαθηματικά)
  • Επιστήμες Οικονομίας-Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά-στοιχεία στατιστικής, οικονομία ή ιστορία, οργάνωση-λειτουργία της Πολιτείας ή οργάνωση -διοίκηση ή λατινικά)

Τα εξεταζόμενα μαθήματα ορίζονται ανάλογα με την επιλογή του υποψηφίου με τους ενδιαφερόμενους για τα παιδαγωγικά τμήματα να εξετάζονται σε διαφορετική ύλη και στα εξής μαθήματα: νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά-στοιχεία στατιστικής, ιστορία, αρχές φυσικών επιστημών.

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές αποτελούν πλέον ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο.

Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίζεται ο «βαθμός προαγωγής και απόλυσης», στον οποίο προσμετράται (με συντελεστές) ο βαθμός προαγωγής στις τρεις τάξεις του Λυκείου εκτός από τον βαθμό των πανελλαδικών.

Τέλος, η εξεταστέα ύλη θα ορίζεται κατά 50% από μια Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. Δημιουργείται επίσης ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, στην αρμοδιότητα του οποίου περνούν όλα τα σχετικά θέματα.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed