Με ένα οικονομικό και τρεις πολιτικούς στόχους θα περάσει αύριο τις πόρτες του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αντ. Σαμαράς, επιδιώκοντας στις συναντήσεις του με τους Μπ. Ομπάμα και Τζ. Κέρι να εκμεταλλευτεί αφενός τις αντιθέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και αφετέρου την αστάθεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ώστε να αναδείξει τη γεωστρατηγική θέση της χώρα μας σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός στην αυριανή του κατ΄ ιδίαν συνάντηση (στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος) με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα προσέλθει με βασικούς στόχους.
Θα ζητήσει την παρέμβαση του Μπ. Ομπάμα, μέσω του ΔΝΤ, στη συζήτηση που αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Σεπτεμβρίου για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας την περαιτέρω απομείωσή του, εξέλιξη που αρνείται επί του παρόντος η Γερμανία, αλλά και να αποσπάσει μια έμμεση, έστω, αναφορά του Αμερικανού προέδρου για την ανάγκη χαλάρωσης της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής στη Ευρωζώνη, ζήτημα που έτσι διχάζει τις στρατηγικές προσεγγίσεις Βερολίνου και Ουάσιγκτον.
Δήλωση
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά, που συμμετείχαν στην ομάδα προετοιμασίας του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, εκτιμούν (σχεδόν μετά βεβαιότητας) ότι, ανεξάρτητα από το πώς θα τοποθετηθεί ο κ. Ομπάμα στα δύο παραπάνω ζητήματα, θα υπάρξει μια σαφής δήλωση του Αμερικανού Προέδρου στήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας, με την επισήμανση ότι απαιτείται η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, η οποία όπως σημειώνουν «θα ενισχύσει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας και θα στείλει το μήνυμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας στις διεθνείς αγορές».
Πριν από τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα, ο Αντ. Σαμαράς θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι, από τις οποίες ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι θα αποκομίσει οφέλη σε δύο επίπεδα.
Πρώτος στόχος είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τον κ. Σαμαρά να επισημαίνει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας στην περιοχή, με δεδομένη την αστάθεια που επικρατεί στην Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Συρία, αλλά και τον μεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να αναλάβει στις συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ζητήματα που «καίνε» τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενέργεια
Δεύτερος στόχος του Αντ. Σαμαρά είναι να βάλει στο ενεργειακό «παιχνίδι» τις ΗΠΑ, αποβλέποντας σε αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας στον τομέα αυτόν, καθώς είναι δεδομένο το ενδιαφέρον τους για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Τα «όπλα» του πρωθυπουργού στη προσπάθεια αυτή είναι δύο. Η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, αλλά και η αποχώρηση της ρωσικής Gazprom από διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, εξέλιξη την οποία επιθυμούσε διακαώς η Ουάσιγκτον.
Στις ενεργειακές προοπτικές της χώρας μας και στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται -όπως και στον τουρισμό- αναμένεται, άλλωστε, να επικεντρώσει και τη σημερινή του ομιλία ο κ. Σαμαράς, στη εκδήλωση με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών ομίλων στη Ν. Υόρκη.