ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΚΟΥΠΑ» ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ
Αγρότες του θεσσαλικού κάμπου τρέχουν να μαζέψουν τα άδεια μπουκάλια από τα φυτοφάρμακα για να κερδίσουν το… βραβείο.
Ο Δήμος Κιλελέρ Λάρισας, ο μεγαλύτερος αγροτικός δήμος της χώρας με πάνω από 800.000 στρεμμ. καλλιεργήσιμης έκτασης, συμμετέχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το πρώτο και μοναδικό πανελλαδικά, για τη συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών από φυτοφάρμακα, τα οποία μέχρι τώρα οι αγρότες συνηθίζουν να πετούν στις όχθες ποταμών, σε χειμάρρους, σε αγροτικούς δρόμους και ερημικές τοποθεσίες.
Προκειμένου μάλιστα να υπάρχει κίνητρο για τους αγρότες να μαζεύουν τα άδεια μπουκάλια από τα φυτοφάρμακα, τα οποία στη συνέχεια θα καταλήξουν στην ανακύκλωση, καθιερώνει… βραβείο για το χωριό που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα. Μικρό Μοναστήρι, Καλαμάκι, Αρμένιο, Κιλελέρ, Μέλισσα, Μελία, Χάλκη, Πλατύκαμπος, Ομορφοχώρι, Νίκαια, Ζάππειο, Μύρα, Βούναινα, Αγιοι Ανάργυροι έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα για τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων συσκευασιών.
Ο δήμος έχει ήδη προμηθεύσει τους αγρότες με ειδικές σακούλες πολυαιθυλενίου, στις οποίες θα συγκεντρώνονται τα πλαστικά μπουκάλια, αφού πρώτα ξεπλυθούν καλά. Τις σακούλες αυτές μπορούν να τις βρουν και στα καταστήματα που πουλούν γεωργικά φάρμακα και εφόδια. Στη συνέχεια, 3-4 φορές τον χρόνο, μετά από κάθε ψεκαστική περίοδο θα περνά το ειδικό απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης και θα τα μαζεύει. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασία και, όπως εξήγησε στο «Εθνος» η διευθύντρια του Συνδέσμου, Φραντσέσκα Υδραίου, «τα μπουκάλια θα μπαίνουν σε ειδική γραμμή συλλογής και διαχωρισμού που θα δημιουργηθεί στα εργοστάσια ανακύκλωσης και δεν θα έρχονται σε επαφή με πλαστικά από αντικείμενα οικιακής ή άλλης χρήσης». Από το υλικό που θα ανακυκλώνεται θα κατασκευάζονται καλώδια ή υλικά που δεν έχουν σχέση με τρόφιμα και είδη κατανάλωσης.
«Στόχος μας είναι το πρόγραμμα αυτό να επεκταθεί και σε άλλους δήμους και κάθε χρόνο να αυξάνεται κατά 20% το ποσοστό του ανακυκλωμένου υλικού», μας είπε η κ. Υδραίου και προσέθεσε: «Αλλωστε από το 2015 θα είναι υποχρεωτική η συλλογή των μπουκαλιών από τα φυτοφάρμακα και η ορθή διαχείρισή τους, όπως προκύπτει από το ν.4036/12, τον οποίο επέβαλε η ευρωπαϊκή οδηγία 128». Σημειώνεται ότι οι αγρότες πρέπει να ξεπλένουν καλά τις πλαστικές συσκευασίες και οι σακούλες θα φέρουν βεβαίωση γεωπόνου ότι τα υλικά είναι έτοιμα προς ανακύκλωση.
Η πρώτη συλλογή από τα χωριά του Δήμου Κιλελέρ θα γίνει στο τέλος Αυγούστου (27-29/8) και τότε οι αγρότες θα ενημερωθούν για τα ειδικά σημεία όπου θα αφήσουν τις σακούλες, τις οποίες στη συνέχεια θα παραλάβουν άδειες για να τις ξαναγεμίσουν την επόμενη ψεκαστική περίοδο.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Γέμισαν τα ποτάμια με μπουκάλια
Στις όχθες του Πηνειού και όλων των παραποτάμων του κάθε καλοκαίρι γίνεται ένα… όργιο με άδεια μπουκάλια από γεωργικά φάρμακα. Οι αγρότες τα πετούν όπου βρουν και συχνά αυτά παίρνουν φωτιά, με τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον. «Οι αγρότες γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να τα αφήνουν στην ύπαιθρο, αλλά δεν συμμορφώνονται πάντα. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουν συμπεριφορά και να στείλουν ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει ανεύθυνους αγρότες. Εμείς στο θεσσαλικό κάμπο θα κάνουμε την αρχή», μας είπε ο δήμαρχος Κιλελέρ, Ρίζος Κομίτσας. Ο κίνδυνος να μεταφερθούν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων στο επιφανειακό και το υπόγειο νερό και να εισαχθούν στη διατροφική αλυσίδα είναι ορατός και οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτό αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα όταν ξεσπά φωτιά και καίγονται οι άδειες συσκευασίες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια ρύπανση στην ατμόσφαιρα.
Σε μια προσπάθεια να παρακινήσει όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες, ο δήμος Κιλελέρ, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων Λάρισας, εκτός από το ότι θα βραβεύσουν το χωριό που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα κενά δοχεία, θα χορηγήσουν και βεβαιώσεις στους αγρότες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.