Εκπληκτη δηλώνει βρετανίδα ρεπόρτερ από την οικονομική και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής απέναντι από την Κέρκυρα
Οι Αλβανοί χτίζουν τη δική τους Ριβιέρα, ακριβώς απέναντι από τις ακτές της Κέρκυρας. Αυτό εκτιμά σε αναλυτικό ρεπορτάζ του το BBC, τοποθετώντας τον τόπο του φιλόδοξου εγχειρήματος στις ακτές γύρω από την πόλη των Αγίων Σαράντα (ή απλώς «Σαράντα», όπως είναι το αλβανικό όνομά της), ακριβώς απέναντι από το ελληνικό νησί του Ιονίου.
«Ημουν προετοιμασμένη να δω φτώχεια και μικρά παιδιά να ζητιανεύουν, αλλά αντ’ αυτού είδα ομπρέλες θαλάσσης απλωμένες στην ακρογιαλιά και μια όμορφη περαντζάδα με εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ και μαγαζιά με τουριστικά είδη. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν φοινικόδεντρα, ιβίσκοι και πικροδάφνες, ξαπλώστρες και ένα υδάτινο πάρκο, όπου παιδιά παίζουν ανέμελα πηδώντας από έναν βατήρα» σημειώνει η απεσταλμένη του βρετανικού δικτύου Τζούλια Λάνγκντον.
Η βρετανίδα ρεπόρτερ δηλώνει έκπληκτη από την οικονομική και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, με πολυτελή αυτοκίνητα να διασχίζουν τους δρόμους και νεόδμητα μικρά και μεγαλύτερα ξενοδοχεία να ανακοινώνουν με ταμπέλες πως διαθέτουν δωμάτια ελεύθερα για ενοικίαση. Και από εκεί που η δεύτερη επίσημη γλώσσα ήταν, ως πριν από μερικά χρόνια, τα ρωσικά, πλέον ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι μιλούν – ακόμη και απταίστως, διαπιστώνει η Λάνγκτον – την αγγλική.
«Η Αλβανία έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου και πλέον βρίσκεται στον δρόμο της δημοκρατίας» σημειώνει η Ερα, μια 40άρα αλβανίδα ξεναγός. Και προσθέτει: «Πολλά έχουν αλλάξει στη χώρα μου τελευταία. Ως πριν από λίγα χρόνια, αν διαμαρτυρόμασταν για κάτι, καταλήγαμε στο αστυνομικό τμήμα», ενθυμούμενη πως όταν ήταν μικρή, η νεολαία της χώρας εξαναγκαζόταν να δουλεύει ακόμη και τις Κυριακές στα χωράφια.
Οχι πως δεν υπάρχουν και διάφορα προβλήματα στην απόπειρα δημιουργίας ενός «αλβανικού Σεν Τροπέ». «Υπάρχουν πολλά καινούργια αυτοκίνητα, αλλά δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη χώροι στάθμευσης γι’ αυτά, υπάρχει μόνο ένα διεθνές αεροδρόμιο, αυτό στα Τίρανα, ενώ οι περισσότεροι δρόμοι στο οδικό δίκτυο είναι επικίνδυνοι» σημειώνει η Ερα, που έχει εναποθέσει όλες της τις ελπίδες στη νέα κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα.
«Ευελπιστώ η νέα κυβέρνηση να κάνει περισσότερα και καλύτερα πράγματα για εμάς στο μέλλον και να μας βάλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση» καταλήγει η 40χρονη ξεναγός, χωρίς ωστόσο να εθελοτυφλεί όσον αφορά τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, όπως η διαφθορά, η οικογενειοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Η Αλβανία θα τεθεί υπό καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας τον Δεκέμβριο του 2013, με την τρέχουσα λιθουανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δηλώνει πως είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις αλβανικές αρχές ώστε η προσπάθεια αυτή να τελεσφορήσει. Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της λιθουανικής προεδρίας, υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους δήλωσε ότι «για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται από τα Τίρανα μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας και μια ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη ζωή των πολιτών».
Ερωτηθείς για τους όρους τους οποίους χρειάζεται να εκπληρώσει ακόμη η Αλβανία ώστε να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Δεκέμβριο, ο Λινκεβίτσιους απάντησε ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα στην Αλβανία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμφωνήσουν να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δώσουν στη χώρα μια αξιόπιστη εικόνα για να ενταχθεί στην ΕΕ».
Στην προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ΕΕ ο Ράμα θα έχει σύμμαχό του και έναν βετεράνο της πολιτικής: τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ που θα είναι σύμβουλος – πάντα με το αζημίωτο… – της νέας κυβέρνησης των Τιράνων.
το βήμα