ΠΡΩΗΝ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS ΚΑΙ «ΣΤΑΡ» ΤΗΣ WALL STREETΗ απόφαση του δικαστηρίου για τον Φαμπρίς Τουρέ είναι μια νίκη της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), η οποία κίνησε όλη τη διαδικασία εναντίον του πρώην μάνατζερ της Goldman Sachs

Έπρεπε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου ένας τραπεζίτης, απολογούμενος για τον ρόλο του στην οικονομική κρίση. Μόλις χθες καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο ο πρώην μάνατζερ της Goldman Sachs, Φαμπρίς Τουρέ, με την κατηγορία της εξαπάτησης επενδυτών και μάλιστα σε ύψος δισεκατομμυρίων.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Φαμπρίς Τουρέ είναι μια νίκη της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), η οποία κίνησε όλη τη διαδικασία εναντίον του πρώην μάνατζερ της Goldman Sachs

Ο Τουρέ υπήρξε μία από τις εμβληματικές φιγούρες της Wall Street και μάλιστα το γεγονός ότι είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο εξαπάτησης, χωρίς -μέχρι τώρα- να υποστεί συνέπειες, θεωρούνταν η τρανταχτή απόδειξη ότι οι μάνατζερ παρέμεναν στο απυρόβλητο τη στιγμή που οι φορολογούμενοι καλούνταν να πληρώσουν τον «λογαριασμό» της κρίσης. Ο «υπέροχος Φαμπ», όπως αποκαλούσαν τον 34χρονο σταρ του χρηματιστηρίου, είχε δώσει παραπλανητικές πληροφορίες για ένα επενδυτικό προϊόν στους πελάτες του, που πολύ σύντομα έχασε δραματικά σε αξία, οπότε ο λόγος ήταν για απάτη σε βάρος των επενδυτών ύψους τουλάχιστον ενός δισ. δολαρίων.

Ηταν η υπόθεση γνωστή ως «Abacus», κατά την οποία η επενδυτική εταιρεία Paulson &Co είχε συνεργαστεί με την Goldman Sachs για την πώληση δευτεροκλασάτων μετοχών και ταυτόχρονα πόνταρε στην κατάρρευση της αγοράς υποθηκών. Οι επενδυτές βασίζονταν στις προφορικές διαβεβαιώσεις ότι οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ θα συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία και δεν γνώριζαν την εμπλοκή της Paulson στην επιλογή των στεγαστικών δανείων του προϊόντος, οπότε το πακέτο που πρότεινε ο «Φαμπ» εμφανιζόταν ότι είναι μια σίγουρη τοποθέτηση χρημάτων.

Το κόστος
Η «φούσκα» των ακινήτων έσκασε πολύ σύντομα, η αγορά κατέρρευσε και οι επενδυτές επωμίστηκαν όλο το κόστος. Το θράσος του Τουρέ ήταν τέτοιο, δε, που αργότερα σε ένα μήνυμα προς τη σύντροφό του καυχιόταν ότι πούλησε «σαβούρα» σε «χήρες και ορφανά», ενώ περιέγραφε το προϊόν ως «καθαρό πνευματικό αυνανισμό». Οσο κι αν δήλωσε μετάνοια γι’ αυτή του τη φράση, αυτή ήταν που τον καταδίκασε, τουλάχιστον ηθικά.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια νίκη της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), η οποία κίνησε όλη τη διαδικασία εναντίον του Τουρέ, του πρώτου μεμονωμένου τραπεζίτη που εκλήθη να αναλάβει τις ευθύνες του για τις πράξεις του προ ή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Εκρυψε τον ρόλο ενός hedge fund

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε κινήσει διαδικασία εναντίον της Goldman Sachs με την κατηγορία της απάτης τίτλων το 2010, διατεινόμενη ότι έκρυψε τον ρόλο ενός hedge fund στην επιλογή των στοιχείων ενεργητικού που συμμετείχαν στη συμφωνία. Η επενδυτική τράπεζα έκανε διακανονισμό έναντι 550 εκατ. δολ., χωρίς να ομολογήσει ή να αρνηθεί την ενοχή της, όμως ο Τουρέ επέλεξε να πάει σε δίκη, με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν ο ιθύνων νους του Abacus. Με αυτό το σκεπτικό, οι συνήγοροί του δεν κάλεσαν καν μάρτυρες για την υπεράσπισή του. Η Sec, όμως, που είχε ήδη υποστεί μια ήττα το 2012, όταν είχε πάει στο δικαστήριο ένα μεσαίο στέλεχος της Citigroup, δεν επρόκειτο να τον αφήσει ατιμώρητο, αφού η ίδια η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε κατηγορηθεί ότι αφήνει τα «μεγάλα ψάρια» στο απυρόβλητο. Πολύ σημαντικό ρόλο στην καταδίκη του από τους ενόρκους έπαιξε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τους πελάτες του και τα e-mail που είχε στείλει κάνοντας χιούμορ για την εξαπάτησή τους. Ο Τουρέ κρίθηκε ένοχος σε έξι από τις επτά κατηγορίες, και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων και την απαγόρευση να εργαστεί ξανά στον κλάδο των κινητών αξιών.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.