Η κυβέρνηση έδωσε φορολογική αμνηστία στους ξένους αθλητές που συμμετείχαν στο «Diamond League»

Ο Μπολτ νίκησε και τον Κάμερον

«Είναι πάντα υπέροχα στο Λονδίνο. Το διασκεδάζω εδώ. Είναι ένα εκπληκτικό στάδιο και είμαι ευτυχισμένος να αγωνίζομαι εδώ»

εξομολογήθηκε ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ, μετά και τη δεύτερη νίκη του στο τουρνουά «Diamond League», που διεξήχθη (26-28 Ιουλίου 2013) στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, έναν χρόνο μετά τις σαρωτικές εμφανίσεις του 26χρονου σπρίντερ στην ίδια πόλη.

Ηταν όμως «υπέροχα» στο Λονδίνο και για έναν ακόμη, πολύ βασικό λόγο: για χάρη των μη γηγενών αθλητών που συμμετείχαν στο τουρνουά αλλά κυρίως για τον χαρισματικό Μπολτ, όσο και αν δεν ήθελε να το παραδεχθεί δημοσίως, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει αμνηστία όσον αφορά το φορολογικό σύστημα βάσει του οποίου όχι μόνοι οι Βρετανοί αλλά και οι ξένοι αθλητές οφείλουν να καταβάλλουν φόρο ύψους 50% επί των εσόδων τους επί βρετανικού εδάφους.

Το φορολογικό σύστημα μάλιστα ορίζει και κάτι ακόμη πιο τσουχτερό για τους αθλητές. Αν, λ.χ., ο Μπολτ συμμετείχε σε πέντε διεθνή τουρνουά το 2013, το αγγλικό κράτος θα έπρεπε να κρατήσει το 1/5 των εσόδων του παγκοσμίως και όχι μόνο των εσόδων του επί βρετανικού εδάφους. Και να σκεφθεί κανείς ότι με βάση το «Forbes» ο Τζαμαϊκανός «έβγαλε» 20,3 εκατ. δολάρια (περίπου 15 εκατ. ευρώ) το 2012 κατέχοντας το Νο 63 στη λίστα με τους πλουσιότερους αθλητές στον κόσμο.

Ετσι εξηγούνται οι «διαρροές» που έχουν παρουσιαστεί σε παραδοσιακούς αγώνες στο παρελθόν, όπως του ισπανού τενίστα Ράφαελ Ναδάλ, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει πέρυσι στο περίφημο τουρνουά «Queen’s Club», αλλά αντιθέτως είχε επιλέξει να αγωνιστεί στη Γερμανία, όπου υπάρχει πιο «ελαφρά» φορολόγηση.

Προφανώς, ο στίβος και ο Μπολτ, αλλά και διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στο Γουέμπλεϊ, απετέλεσαν ισχυρότατους μοχλούς πίεσης προς την κυβέρνηση, η οποία, εκτός από τα σπουδαία αυτά αθλητικά ραντεβού, εξαίρεσε το «Diamond League» του στίβου, καθώς και τους Αγώνες Καλής Θέλησης, που θα διεξαχθούν του χρόνου στη Γλασκώβη. Εκεί, πάντως, ο Μπολτ δεν είναι σίγουρο ότι θα αγωνιστεί, εκτός και αν «μπλοφάρει»…


«Εξαρτάται από το φορολογικό σύστημα. Αν είναι ΟΚ, θα είμαι εδώ και του χρόνου»
δήλωσε ευθαρσώς ο Μπολτ, ο οποίος, παρά το αργό ξεκίνημα, κατέκτησε την πρώτη θέση σημειώνοντας 9’85” στα 100 μέτρα και την επόμενη ημέρα οδήγησε την ομάδα της χώρας του στην πρωτιά στη σκυταλοδρομία 4×100 μ. Ολα αυτά στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εξάκις χρυσού ολυμπιονίκη και πεντάκις παγκόσμιου πρωταθλητή εν όψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στη Μόσχα (10-18 Αυγούστου 2013).

Την ίδια ώρα και ενώ ο υπουργός Αθλητισμού κ. Χιου Ρόμπερτσον εμφανιζόταν επιφυλακτικός υποστηρίζοντας σε δηλώσεις του πως «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα φορολογικά ζητήματα, ειδικά όταν αποφασίζουμε εξαιρέσεις πλούσιων αθλητών εν μέσω δύσκολων καιρών για την οικονομία της χώρας», ο Μπολτ έδειχνε προβληματισμένος από τα απανωτά σκάνδαλα ντόπινγκ με αγωνιστές διάσημους αθλητές.

«Σίγουρα όλο αυτό μας πάει πίσω. Αλλά ως άτομο δεν μπορώ να σταθώ σε αυτά τα ζητήματα. Είμαι φτιαγμένος ώστε να εμπνέω ανθρώπους, έχω αυτό το χάρισμα και αυτό κάνω. Εχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στην ομάδα μου, στους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουμε μαζί. Και ξέρω ότι είμαι καθαρός. Βιταμίνες παίρνω, συμπληρώματα δεν παίρνω. Πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί» σχολίασε ο 26χρονος υπεραθλητής, ο οποίος με τόσα περιστατικά τον τελευταίο καιρό πρέπει σε κάθε διοργάνωση να αποδεικνύει ότι… δεν είναι ελέφαντας!

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.