Μήπως έπεσε πάνω στο τραπέζι και χτύπησε το κεφάλι του; Ή έπεσε από το ποδήλατο και έκανε πληγή στο κεφάλι; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σε ενημερώνει τι πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε σε κάθε περίπτωση που χτυπήσει το κεφάλι του…
Συνήθως τα παιδιά κάτω από 5 ετών είναι πιο επιρρεπή για τραυματισμούς στο κεφάλι. Ειδικά τα αγόρια είναι 1,5 φορές περισσότερο πιθανόν να τραυματιστούν στο κεφάλι απ’ ότι τα κορίτσια.
Όταν το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι του τι πρέπει να κάνετε;
1. Κρατήστε την ψυχραιμία σας.
2. Αξιολογείστε την σοβαρότητα και συγκρατήστε τις συνθήκες κατά τις οποίες χτύπησε και την συμπεριφορά του παιδιού για να την περιγράψετε στον παιδίατρό του.
3. Μάθετε τις πρώτες βοήθειες για κάθε περίπτωση.
4. Τι φοβόμαστε; Φοβόμαστε μήπως έπαθε εγκεφαλική διάσειση.
Τα συμπτώματα είναι:
– αποπροσανατολισμός
– λήθαργος
– αδυναμία
– μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια
– πονοκέφαλος
– ίλιγγος
– εμετοί
-διαφορετικό μέγεθος της μίας κόρης του ματιού από την άλλη
Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα ανάλογα με το τι έχει συμβεί…
1. Το παιδί πέφτει από τις σκάλες και χτυπάει το κεφάλι του στο πάτωμα. Τι πρέπει να κάνετε;
Εάν το παιδί μείνει αναίσθητο, δηλαδή να μην έχει τις αισθήσεις του, έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο καρούμπαλο ή μεγάλο βαθούλωμα στο κεφάλι, παρουσιάζει αιμορραγία από την μύτη από το στόμα και από τα αυτιά τότε καλέστε αμέσως σε πρώτες βοήθειες τον παιδίατρό σας.
Επειδή υπάρχει περίπτωση να έχει κρανιακό κάταγμα και τραυματισμό στον αυχένα του μην δοκιμάσετε να το μετακινήσετε εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.
2. Το παιδί χτυπάει το κεφάλι του με το κεφάλι ενός άλλου παιδιού κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ή στον παιδικό σταθμό ή στην παιδική χαρά. Τι πρέπει να κάνετε;
Εάν το παιδί δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του, δεν ζαλίζεται, τοποθετήστε μία κομπρέσα με κρύο νερό από το ψυγείο στο σημείο που χτύπησε για να ανακουφίσετε σε πρώτη φάση τον πόνο και το πρήξιμο. Κατόπιν παρακολουθείτε το παιδί σας δύο ολόκληρα 24ωρα για να δείτε εάν έχει τα συμπτώματα της πιθανής διάσεισης. Ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου πρέπει αν του γυρίζετε πλευρό κάθε μιάμιση με δύο ώρες ώστε να διαπιστώνετε ότι το παιδί έχει μυϊκό τόνο.
3. Το παιδί πέφτει από το ποδήλατο και χτυπάει στο κεφάλι του. Τι πρέπει να κάνετε;
Αν έχει ανοιχτή πληγή τότε με ένα καθαρό πανί και καθαρό νερό ή με φυσιολογικό ορό κρατάτε το σημείο εκείνο στην προσπάθειά σας να σταματήσετε την αιμορραγία. Στη συνέχεια μπορείτε να ξεπλύνετε το σημείο με οξυζενέ ή με άφθονο καθαρό νερό. Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει ή η πληγή είναι τόσο μεγάλη που χωράει να περάσει η μπατονέτα του αυτιού τότε χρειάζεται ράμματα.
4. Το παιδί χτυπάει το κεφάλι του πάνω σε ένα έπιπλο και κάνει ένα μεγάλο καρούμπαλο. Τι πρέπει να κάνετε;
Εάν κλάψει αμέσως και δεν μείνει αναίσθητο, τότε ο τραυματισμός δεν είναι πολύ σοβαρός. Κατασκευάστε μία κομπρέσα με πάγο τυλιγμένο σε μία πετσέτα και ακουμπήστε την πάνω στο καρούμπαλο για περίπου 10 λεπτά. Από κει και πέρα παρακολουθήστε την συμπεριφορά του μήπως έχει πάθει εγκεφαλική διάσειση.
Προσοχή!
Σε κάθε περίπτωση εάν το μωρό σας είναι κάτω από δύο χρονών και παθαίνει ένα από αυτά τα προηγούμενα χτυπήματα στο κεφάλι, πρέπει οπωσδήποτε να το δει ο παιδίατρος του για να αξιολογήσει εάν θα γίνει η παρακολούθηση του παιδιού στο σπίτι σας ή θα γίνει εισαγωγή προληπτική σε κάθε νοσοκομείο.
tlife