ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΥπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο φορολογικό

Οι κατασχέσεις ακινήτων και ο «εξορθολογισμός» των προστίμων για τη φοροδιαφυγή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις φορολογικές διαδικασίες, που συζητήθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σήμερα το πρωί.

Σε μία ακόμη συζήτηση νομοσχεδίου με διαδικασίες κατεπείγοντος, γεγονός που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και ο εισηγητής της ΝΔ Απ. Βεζυρόπουλος, υπογράμμισαν πως το νομοσχέδιο συνιστά ένα ακόμη βήμα για την απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου και την αποκατάσταση της φορολογικής συνείδησης.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η κωδικοποίηση διατάξεων, διάσπαρτων σε διάφορα νομοθετήματα, η μείωση των προστίμων για φοροδιαφυγή προκειμένου να καταστούν εισπράξιμα, η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου στον ενδιαφερόμενο πριν την οριστικοποίησή τους, ώστε να έχει την δυνατότητα τεκμηριωμένης απάντησης, η μείωση της φορολογικής γραφειοκρατίας, που «στερούσε τελικά έσοδα απ’ το Δημόσιο, μεταθέτοντας την είσπραξη της φορολογητέας ύλης σε βάθος χρόνου», η, υπό προϋποθέσεις, έκδοση βεβαίωσης οφειλής μηνιαίας ισχύος κ.ά.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Γεραλής παρατήρησε πως «με τη δυνατότητα που δίνεται στον γ.γ. Εσόδων να εκδίδει απλόχερα ερμηνευτικές εγκυκλίους, σύντομα το “απλό και σταθερό” φορολογικό σύστημα που ευαγγελίζεστε, θα πάει στις καλένδες».

Σημείο αιχμής το άρθρο 46
Ωστόσο, κυρίως η αξιωματική, αλλά και η ελάσσων αντιπολίτευση, στάθηκαν στο άρθρο 46 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει πως «σε επείγουσες περιπτώσεις, ή για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος για την είσπραξη των φόρων, η φορολογική διοίκηση μπορεί να προβαίνει και σε συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, χωρίς δικαστική απόφαση».

«Για 1.750 ευρώ χρέος προβήκατε σε κατάσχεση της πρώτης κατοικίας εργάτη στο Πέραμα, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών» κατήγγειλε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Θα πετάτε τον κόσμο στο δρόμο και δεν θα έχει ούτε καν την άμυνα της δικαστικής προστασίας, ενώ την ίδια ώρα φέρνετε ειδικές χαριστικές διατάξεις και μάλιστα αναδρομικές, για τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια: 500 ευρώ πρόστιμο ανά στοιχείο…», παρατήρησε ο κος Λαφαζάνης.

Άλλη διάταξη που επέκρινε ο βουλευτής, υπήρξε το άρθρο 40, το οποίο προβλέπει πως «η διεκπεραίωση των διαδικασιών είσπραξης των φόρων και λοιπών εσόδων για λογαριασμό του Δημοσίου, μπορεί να ανατεθεί με απόφαση του γ.γ. Εσόδων σε τράπεζες».

– «Το ίδιο προβλέπεται και σήμερα. Δεν αλλάζουμε τίποτε. Η διάταξη αφορά μονάχα τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε τράπεζα», διευκρίνισε ο Γ. Μαυραγάνης.

– «Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σας, αλλά η ερμηνεία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης», επέμεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για να προσφύγει κανείς στα φορολογικά δικαστήρια θα πρέπει να πληρώσει το 50% του φόρου που του αναλογεί. Μα εδώ δεν έχει να πληρώσει το φόρο. Θα πληρώσει το 50%;», αναρωτήθηκε ο αγορητής των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλης. «Την ίδια ώρα, μειώνετε τα πρόστιμα για όσους έχουν καταδικαστεί για φορολογικά εγκλήματα, αντί να τα αυξήσετε για όποιον φοροδιαφεύγει από δόλο», σημείωσε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

«Παραθυράκι» φοροαποφυγής στο πλαίσιο ενδοομιλικών συναλλαγών, εντόπισε ο Δημ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ) στο άρθρο 21 και στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση τήρησης φακέλου τεκμηρίωσης. Κατά τα άλλα δε αναρωτήθηκε με τη σειρά του, εάν το άρθρο 46 για τις κατασχέσεις «μετατρέπει τις φορολογικές αρχές και σε δικαστικές». Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, τουλάχιστον λόγω των έκτακτων διαδικασιών στις οποίες και πάλι προσέφυγε η κυβέρνηση για τη συζήτησή του.

«Το σύνολο σχεδόν των ρυθμίσεων έχει μιαν οριζόντια αντιμετώπιση. Ο ισχυρός μπορεί να βρει παράθυρα να αντιμετωπίσει τις διατάξεις για τις συντηρητικές κατασχέσεις», υποστήριξε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Μετατρέπετε το ελληνικό Δημόσιο σε επίσημο τοκογλύφο. Αν κάποιος χρωστά ένα δίμηνο, του βάζετε τόκο 10%. Αν χρωστά πάνω από ένα χρόνο, ο τόκος ανεβαίνει στο 20%…»,, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής.

Η Χρυσή Αυγή αποχώρησε από την συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενη για την απαγόρευση του συσσιτίου της «μόνο για Έλληνες», από τον δήμαρχο Αθηναίων και την αστυνομία.

Επικρίσεις για την κατεπείγουσα διαδικασία
Τον προβληματισμό του για την επιτυχία του νομοσχεδίου, εξέφρασε ο Φ. Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ) εκτιμώντας
πως συντάχθηκε μάλλον πρόχειρα, υπό την πίεση των εξελίξεων. «Οι διατάξεις δεν έχουν τύχει επεξεργασίας απ’ τις αρμόδιες διευθύνσεις της γενικής γραμματείας, αλλά εκείνοι θα τις εφαρμόσουν. Υπάρχουν διατάξεις που αφορούν την είσπραξη και αποτελούν ύλη του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με τροποποίηση των διατάξεων του ΚΕΔΕ».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης υπογράμμισε πως το άρθρο 46 «έχει ειδικό σκοπό: Δεν αφορά την πλατιά μάζα, τον κάθε Έλληνα, αλλά εκείνους που συνειδητά προβαίνουν σε πράξεις φοροδιαφυγής και για τους οποίους θα πρέπει το κράτος να έχει έναν μηχανισμό που να προστατεύει έγκαιρα τα συμφέροντά του».

«Οι κατασχέσεις αφορούν επείγουσες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσες, όπου υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος από μεγάλους φοροφυγάδες», συμπλήρωσε ο κ. Μαυραγάνης – ο δε εισηγητής της ΝΔ Απόστολος Βεζυρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη αποτροπής του κινδύνου απώλειας φορολογητέας ύλης από την διαφυγή του μεγαλοφειλέτη στο εξωτερικό.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ύψος των προστίμων για τα φορολογικά εγκλήματα, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως «τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι τέτοια που να πληρώνονται – αλλά όχι μέχρι του σημείου να κλείνουν οι επιχειρήσεις».

Τέλος, για τις προσαυξήσεις στις φορολογικές οφειλές σημείωσε πως θέση του υπουργείου είναι «να μην υπερβαίνουν τους τόκους υπερημερίας της αγοράς».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικονομικών, από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά αύριο. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η υπερψήφισή του μέχρι τις 29 Ιουλίου, συνιστά προαπαιτούμενο για την είσπραξη της επόμενης δόσης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.