Οι βροχές και οι καταιγίδες υποχωρούν και μια θερμή εισβολή από τη βόρεια Αφρική φέρνει από αύριο έως το Σάββατο τον πρώτο «μίνι» καύσωνα του καλοκαιριού. Μετά τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, που τις τελευταίες ημέρες… ψήνονται από τη ζέστη εξαιτίας ενός υψηλού βαρομετρικού (αντικυκλώνα) που μεταφέρει θερμές αέριες μάζες, ο καύσωνας «χτυπάει» και την πόρτα της Ελλάδας, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει, άνετα, ως το τέλος της εβδομάδας στους 38 βαθμούς Κελσίου.
«Η δική μας περίπτωση βέβαια είναι λίγο διαφορετική. Η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστεί πολύ από τον συγκεκριμένο αντικυκλώνα, αλλά από ένα κύμα αφρικανικής ζέστης, που θα πλήξει κυρίως τα ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Αντιθέτως, στις Κυκλάδες και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου τα μελτέμια θα κρατήσουν τον υδράργυρο σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο καύσωνας θα επιμείνει τουλάχιστον ως το Σάββατο, ενδεχομένως και την Κυριακή» λέει ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν αύριο αλλά και την Παρασκευή στην Αττική, στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ σχεδόν σε όλη την κεντρική και νότια Ελλάδα το θερμόμετρο θα δείξει 37-38 βαθμούς Κελσίου. «Κόκκινο» θα «χτυπήσει» ο υδράργυρος και στη Θεσσαλονίκη (37 βαθμοί), ενώ στο Αιγαίο, όπου θα πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, έντασης 6-7 μποφόρ, η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς στα Δωδεκάνησα, τους 34 στις Κυκλάδες και τους 32 στην Κρήτη.
«Περίπου ίδια θα είναι η εικόνα και το Σάββατο, ενώ σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στη δυτική Ελλάδα, περιμένουμε και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Το φαινόμενο πάντως είναι φυσιολογικό για τη χώρα μας, έστω και αν εκδηλώνεται με αρκετή… καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τον Ιούλιο η θερμοκρασία στην Αττική ξεπέρασε τους 37 βαθμούς στις 23 από τις 31 ημέρες του μήνα. Φέτος φθάσαμε στις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου για να συναντήσουμε τέτοιες θερμοκρασίες» σημειώνει ο κ. Καντερές.
Δείτε την πρόγνωση του καιρού από τον Γιώργο Βασιλειάδη: