Περίπου 300 δισεκατομμύρια τόνοι από πάγο ρευστοποιούνται κάθε χρόνο στους πόλους της Γης, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε την τελευταία δεκαετία περιβαλλοντικός δορυφόρος.
Το λιώσιμο των πάγων γίνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό και ειδικοί εκφράζουν φόβο για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η διαδικασία αυτή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο δορυφόρος Grace συλλέγει δεδομένα από τις διακυμάνσεις στη βαρύτητα της Γης οι οποίες προκαλούνται από την τήξη των πάγων στις πολικές περιοχές.
Οι επιστήμονες που ανέλυσαν τα δεδομένα που συνέλεξε ο δορυφόρος από το 2002 λένε ωστόσο ότι το χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας είναι (2002-2012) είναι πολύ μικρό για να μπορέσει κανείς να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο μέλλον.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Μπερτ Βούτερς από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, «χρόνο με το χρόνο η συνεισφορά της τήξης των πάγων στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας συνεχώς μεγάλωνε».
Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Geoscience. Όμως κανείς δεν μπορεί να υποδείξει με σιγουριά την αιτία που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων. Μερίδιο ευθύνης στην εξέλιξη του φαινομένου μπορεί να έχουν τα ωκεάνεια ρεύματα ή μετεωρολογικά συστήματα στον βόρειο Ατλαντικό.
Η παγοκάλυψη στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική αντιστοιχεί στο 95,5% των πάγων της Γης και σε περίπτωση που οι πάγοι αυτοί έλιωναν εντελώς, τότε η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε 63 μέτρα.